• Kahoot helyett - izgalmas kvízjáték

  Internet a tanórán - 2 éve

  Írta: Prievara Tibor

  kep Megnéztem, 2014 szeptemberében írtunk először a Kahoot!-ról, ami azóta sem vesztett a népszerűségéből. Tulajdonképpen a Kahoot! a digitális oktatás kapudrogja, ami már számtalan tanárt vett rá a módszertani frissítésre. Nem véletlen, hogy gyorsan akadt sok követője, olyan oldalak, amik a kvíz formátumot teszik könnyen alkalmazhatóvá az osztályteremben. A lapozás után egy vicces, izgalmas alternatívát ajánlunk, ami - főleg a kisebbeket, de gimnazistákat is simán - nagyon szórakoztatja.

  Fontos ugyanakkor azt is megjegyeznünk, hogy -ha lehet - keressünk az alkalmazásnak értelmes helyet, teret, a tanóráinkon, ne csak azért vigyük be, hogy bevigyünk valamit.

  Bővebben...

 • Építs saját chatbotot bármire

  Internet a tanórán - 12 napja

  Írta: Prievara Tibor

  Olyan jó lenne, ha mindenki építhetne mondjuk a saját adataiból, teszem azt egy tankönyv fejezetéből, egy chatbotot, amivel a diákok kedvükre gyakorolhatnak ... nos, eljött ennek is az ideje, építhetünk saját chatbotot, bármire, tényleg 2 perc alatt, és ezt meg is oszthatjuk a diákjainkkal, akik otthon a házi feladat felett görnyednek.

  Bővebben...

 • AI-ra kész képességek - kitartás

  Vezércikk - 13 napja

  Írta: Nádori Gergely

  kep Sokan sokféleképpen kárhoztatták már a modern technológiát, hogy az miképpen rontja meg az ifjúságot. A brit neurológus Susan Greenfield szerint a mai gyerek agy a digitális eszközök használata miatt már teljesen másképpen van huzalozva, mint a korábbi generációké. Az állítása sokkal népszerűbbek a bulvársajtóban mint a témával foglalkozó tudósok között, akik sokkal visszafogottabban nyilatkoznak arról, milyen hatással is van a digitális világ a mindennapjainkra. Ha mégis egyetlen dolgot kellene megnevezni, ami biztosan változott, az az azonnaliság megjelenése. Ha belegondolunk, hogy korábban keddről keddre kellett várni az Onedin kapitány részeit, vagy akár egy hetet is arra, hogy a fotót előhívják és nagyítsák, látható, hogy milyen drasztikus a változás, ma már egyben darálhatunk le évadokat sorozatokból és tulajdonképpen végtelen képet készíthetünk a mindig a kezünk ügyében levő telefonunkkal.

  Nehéz lenne azzal vitatkozni, hogy jobb dolog, ha az ember azonnal elolvashatja, mit is írt a Szabad Nép 1949 április 4-én, nem kell először megtudnia, hogy melyik könyvtárban őrzik ezt az újságot, majd elmennie oda, kikérni és úgy megnézni. De tény, hogy amiként egyre jobban szokunk hozzá az azonnal kapott válaszokhoz és reakciókhoz, úgy csökken a kitartásunk is (a miénk is, nem csak a diákoké). Márpedig az AI hatékony használatához nélkülözhetetlen készség a kitartás, gyakran szükség lesz arra, hogy sokat birkózzunk a rendszerrel, amíg hajlandó azt csinálni, amire nekünk szükségünk van, gyakran kell majd újabb és újabb megközelítésekkel is próbálkozni ehhez. Szerencsére a kitartás egy fejleszthető képesség, adunk pár ötletet ahhoz, hogy miként.

  Bővebben...

 • Megtanít bármit! Várj, megtanít bármit?

  Internet a tanórán - 15 napja

  Írta: Prievara Tibor

  Egyre inkább emelik a tétet az AI alkalmazásokat szakmányban készítő cégek. Tényleg igaz lesz, hogy mindenre van már valami mesterséges intelligencia megoldás. Most egy olyan oldalt mutatunk be, amely nemes egyszerűséggel annyit állít, hogy bármit megtanít nekünk (sajnos még magyarul nem tud, de angolul, németül, spanyolul például igen). Megnéztük, mennyi igaz mindebből, a lapozás után mutatjuk az oldalt, és elmeséljük a tapasztalatainkat.

  Bővebben...

 • A világ problémáiról interaktívan

  Internet a tanórán - 2 éve

  Írta: Prievara Tibor

  Amennyiben a világban zajló folyamatok, fontosabb kérdések, problémák témakörét tárgyaljuk, és nincs esetleg ötletünk, vagy érdekel egy újszerű megközelítés, feltétlenül lapozzunk bele ebbe az intelligens, interaktív adatbázisba, ahol egy kördiagrammon vannak a problémák ábrázolva, és ezen belül lépdelhetünk, amíg egy problémától eljutunk egy másikig. Minden témakör esetében láthatjuk, hogy miként viszonyul egyéb problémákhoz, azaz csak barangolni is roppant érdekes a felületen. Ha egy projektet szeretnénk felhúzni rá, az is nagyszerűen működik, vagy csak azt a kezdőlökést adja meg, ami túllendíti a diákokat azon, hogy "nem tudom, miről lehetne írni". Az oldal linkje a lapozás után!

  Bővebben...

 • Mesterséges intelligencia a tanításban – 7 órás tréning tanároknak

  Hírek - 18 napja

  Írta: Nádori Gergely

  krp Augusztusban tréninget tartunk a mesterséges intelligencia iskolai hasznlatáról!

  A tréning díja 12 990 forint, de azoknak, akik rendelkeznek érvényes éves előfizetéssel a TanárBlogon, azok számára a tréning ingyenes. Havi előfizetőnk számára a képzés ára 9 900 Ft. Érdemes éves, vagy akár havi előfizetést is vásárolni. Az előfizetésekről itt tájékozódhattok.

  Időpont: 2024. augusztus 16. Délelőtt 10:00 és 16.30 között

  Jelentkezni IDE KATTINTVA lehet!

  Sokak szerint a mesterséges intelligencia alapjaiban változtatja meg az életünket, de még a visszafogott jóslatok szerint is egy technológiai forradalom küszöbén állunk. Az iskolákban már érződik, hogy olyan eszközzel van dolgunk, aminek a használatára sem tanárok, sem a diákok nincsenek felkészülve, de ami, ha megtaláljuk a helyét és a használatának módját teljesen új távlatokat tud megnyitni a tanításban! Erről szól a képzésünk, a kezdő felhasználástól egészen az iskolai rendszerszintű bevezetéséig.

  Ehhez azonban felkészült tanárokra van szükség, egynapos online tréningünkön ebben segítünk. A gyakorlat orientált tréning során szó lesz a következőkről:

  Mi is a mesterséges intelligencia, mit lehet elvárni tőle és mit nem, mire alkalmas és mire nem?
  Hogyan használhatjuk hatékonyan a tanári munkában?
  o Mit jelent a promptolás és hogyan lehetünk profik benne?
  o Hogyan válasszunk AI alkalmazást?
  o Milyen feladatokra érdemes használni?
  Hogyan tudják a diákok hatékonyan használni a tanulásban?
  o Milyen foglalkozásokhoz lehet jól használni az AI-t?
  o Hogyan vezessük be az órai használatát?
  o Hogyan tanul egy diák, ha AI-t használ?
  Mit kezdjen az iskola az AI-val?
  o Hogyan lehet jól működő AI házirendet készíteni?
  o Mit jelent a csalás az AI korában?
  o Hogyan lehet az iskolában bevezetni a használatát?
  Hogyan változtatja meg a világot az AI?
  o Mik azok a képességek és készségek, amik idejétmúlttá válnak?
  o Mik azok, amik felértékelődnek?
  o Hogyan lehet felkészíteni a diákokat az AI világra?

  Bővebben...

 • Játékok hat kockával

  Letölthető anyagok - 2 éve

  Írta: Nádori Gergely

  duploA LEGO DUPLO nagyobb kockákból áll, a kisebb gyerekeknek találták ki, de ha felnőttek a gyerekek, remek csapatépítő eszköz lehet belőle. IDE KATTINTVA a LEGO Alapítvány hat kis kártyája angol nyelven, mindegyiken egy-egy jópofa feladt, amihez csak hat DUPLO kocka kell. Csapatépítésre, jégtörőnek, kreativitás fejlesztőnek nagyon jók lehetnek ezek a feladatok szinte bármilyen korosztálynak.

  Bővebben...

 • Keveset dicsérnek? Itt a megoldás

  Internet a tanórán - 23 napja

  Írta: Prievara Tibor

  A pedagógus egyik legfontosabb feladata, hogy elismerje diákjai teljesítményét, és ezt képes legyen megfelelő módon kifejezni. Dicsérni mindenkit lehet, mindenkit kell, de nem biztos, hogy mindig mindenkit ugyanazért, és ugyanúgy. Szintén érdekes abba is belegondolni, hogy a tanítványaink mennyire nem képesek, vagy csak nagyon nehezen, arra, hogy elismerő szavakat mondjanak egymásnak - hát még a tanárnak.

  Bővebben...

 • Képszerkesztő - háttér eltávolító

  Tippek, trükkök - 23 napja

  Írta: Prievara Tibor

  Ma egy egyszerű, de (legalábbis nekem) elég gyakran nagyon hasznos alkalmazást ajánlunk, amely bármely képről eltávolítja a hátteret - így például dokumentumokba, akár interaktív táblás tananyagba sokkal egyszerűbben, szebben, esztétikusabban lehet képeket beilleszteni. Ha két-három kép hátterét kitöröljük, remek kollázsokat is készíthetünk. Ami külön jó hír. Az alkalmazás (jelenleg) ingyenes, és elég megbízhatóan működik.

  Bővebben...