• Grafikonok, micsoda grafikonok

    Internet a tanórán - egy éve

    Írta: Nádori Gergely

    kepAz adat az új olaj mondják sokan, hozzátéve azt is, hogy amiként a nyerolaj sem ér semmit finomítás nélkül, úgy az adotak sem érnek semmit, ha nem tudjuk megfelelően megjeleníteni őket. Persze ez sem nagy újdonság, az adatvizualizáció egyik úttörője Florence Nightingale volt, aki látványos grafikonokkal győzködte a brit képviselőket az eglszségügyi reformokról. Mára már az adatértelmezés és megjelnítés egyike lett a fontos 21. szőzadi képességeknek, amiket érdemes tanítani az iskolában is. Ebben lehet nagy segítség az ingyenes RAWGraphs alkalmazás (IDE KATTINTVA).

    Bővebben...

  • Szép, egyszerű, meta-chart

    Tippek, trükkök - 7 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A Meta-chart oldalon ( ITT TALÁLHATÓ ) pár lépésben esztétikus formában tudunk adatokat ábrázolni. Összesen 12 különböző adatvizualizációs eszköz közül választhatunk, az adatokat villámgyorsan és egyszerűen vihetjük be, majd egyetlen kattintással elkészülhet a diagram. Az ötletet két angoltanár kollégától loptam, akik egy általam is látott angolórán használták arra, hogy a diákok saját identitásuk egyes szeleteit mutassák be. Azt kellett megjeleníteniük, hogy számukra mi mennyire fontos (pl. az, hogy fiú vagy lány, hogy magyar, európai, vagy éppen egy bizonyos oktatási intézmény tanulója) . A Meta-chart nagyon jól vizsgázott, a diákoknak semmit sem kellett az oldalról elmondani, elég volt a link, mindent teljesen egyedül képesek voltak megoldani. A beszélgetés pedig így sokkal élvezetesebb, érdekesebb, és hosszabb is lett.

    Bővebben...

  • Interaktív diagramok

    Internet a tanórán - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    bikeMi lenne, ha a tankönyvi ábrák nem csak mozognának, hanem akár mozgathatóak is lennének? Milyen lehetne egy olyan digitális tankönyv, ami messzemenőkig kihasználja a médium adta lehetőségeket? Mi lenne, ha ilyen diagramokat, ábrákat könnyedén lehetne készíteni valamilyen ingyenes, nyílt forráskódú alkalmazással? Mi lenne, ha már létezne ilyen megoldás? Az Apparatus nevű alkalmazás a korábban felsoroltakat tudja (ITT TALÁLHATÓ). Rajzolhatunk benne, mozgásokat rögzíthetünk és összekapcsolhatunk dolgokat, hogy egyik a másikat irányítsa és valóban csak az öteteink szabnak határt annak, hogy mit csinálunk meg.

    Bővebben...

  • Creately - sok szép diagram

    Tippek, trükkök - 8 éve

    Írta: Nádori Gergely

    creately A Creately (IDE KATTINTVA látogatható meg), szép, ízléses és egyszerű. Használata semmilyen különösebb előképzettséget nem igényel, minimális angoltudástól eltekintve. Az oldalon rendkívül sok, profi template felhasználásával tudunk igen vagány diagramokat készíteni. Regisztráció után összesen 5 ingyenes diagramot készíthetünk el, de talán egy iskolai projekthez ez is elég, ha pedig nagyon belejövünk, és napi szinten van szükségünk a diagramokra, akkor már érdemes előfizetni. Nem csupán diagram template-eket találunk, hanem rengeteg képet, ikont, tematizált gyűjteményt, amelyek segítségével még személyre szabottabb és érdekesebb lehet a végeredmény.

    Bővebben...