• Remek zene generátort találtunk!

  Tippek, trükkök - 2 napja

  Írta: Prievara Tibor

  Rengeteget foglalkozunk AI eszközökkel, mégis viszonylag kevés cikk születik (ehhez képest) róluk. Az ok nagyon egyszerű: egyetlen eszköz kitapasztalásához legalább 30 percnyi munka szükséges, és sajnos azt tapasztalajuk, hogy tíz esetből kilencszer azt kell mondanunk, hogy nem lesz belőle cikk, mert sokkal nagyobb volt a marketing ígérete, mint amit az alkalmazás a valóságban tud. Nos, a lapozás után jöjjön a tizedik! Most egy zene generátort ajánlunk, ami annyira jól megoldotta a feladatát, hogy akár még előfizetni is érdemes lehet rá, ráadásul elég bő a kiismeréséhez az ingyenes verzió.

  Bővebben...

 • Okosabb vagy, mint egy AI?

  Tippek, trükkök - 2 napja

  Írta: Nádori Gergely

  kepA mesterséges intelligencia megjelenésével biztosan átrendeződik, hogy mit is kell tanítania az iskolának. Még gyorsabb lesz a képességek és ismeretek változása, alig szoktunk bele, hogy sajtósok és marketingesek helyett, már SEO specialisták és közösségi média menedzserek kellenek, mire kiderült, hogy a jövő a prompt fejlesztőké. Aztán pár hónap alatt az is kiderült, hogy a mesterséges intelligencia már most van olyan okos, hogy ez a még csak újszülött szakma már idejétmúlttá is váljon. Egy dolog azonban biztos, a tanulási képességek fejlesztése egyre fontosabb lesz. Viszont nem olyan könnyű ezeket fejleszteni, különösen nem a mesterséges intelligencia korában. Érdemes lehet a mesterséges intelligenciát is munkába állítani ebben, mutatunk rá egy ötletet.

  Bővebben...

 • Még több hasznos tipp a hatékony prompt-okhoz

  Tippek, trükkök - 4 napja

  Írta: Prievara Tibor

  Sokan gondolták egy éve, hogy a prompt-ok írása lesz az új írástudás. Aztán egyre fejlettebbek lettek a nagy nyelvi modellek, és most már inkább azt gondolják a szakértők, hogy nem nekünk kell a mesterséges intelligenciákhoz alkalmazkodni, hanem fordítva fog megtörténni - azok alkalmazkodnak majd hozzánk, és megtanulják sokkal jobban, gyorsabban és hatékonyabban olvasni a felhasználók intencióit, szándékait. Mindazonáltal, jelenleg elvitathatatlan, hogy a hatékony, jól megírt promptok szükséges feltételei a generatív AI sikeres használatának. Bár már írtunk róla, most további gyors tippeket osztunk meg, amelyek segítségével könnyebben válhat minden pedagógus a promptok királyává/királynőjévé.

  Bővebben...

 • Mesterséges intelligencia szabályok tanároknak?

  Vezércikk - 4 napja

  Írta: Prievara Tibor

  Rengeteget hallunk arról, hogy milyen komoly kihívások elé állítja a tanárokat az, hogy a diákok gyakran generatív mesterséges intelligencia segítségével készítik el a házi feladatokat, illetve csalnak a teszteken, beadandókban és úgy általában a feladatokat kiszervezik az AI-nak. Ezek a félelmek teljesen jogosak, ugyanakkor arra gondoltunk, hogy érdemes lehet megfordítani ezt a kérdést, és körbejárni, hogy a tanárok munkájában milyen lehetséges következményekkel járhat az AI használata. Külföldön már elkezdődtek ezek a beszélgetések, érdemes felvenni a fonalat.

  Bővebben...

 • ChatGPT regisztráció nélkül - itt a megoldás

  Tippek, trükkök - 7 napja

  Írta: Prievara Tibor

  Az AI iskolai használatának egyik komoly akadálya, hogy nem szeretnénk diákokat regisztráltatni feltétlenül egy szolgáltatásra sem. Emellett egy ilyen regisztráció akár egy egész órát elvehet, amíg mindenkinek sikerül, és a tanulók fele nem fog tudni belépni a saját email fiókjába. Aki kísérletezett már a mestersége sintelligencia órai használatával, tudja, miről beszélek. Bárcsak lenne egy olyan szolgáltatás, ahol ingyenesen, regisztráció és bejelentkezés nélkül egyszerűen elkezdhetjük használni a ChatGPT-t. Láss csodát, létezik ilyen! Lapozás után mutatjuk is, hogy hol található!

  Bővebben...

 • Találtunk egy AI képgenerátort, ami még szöveget is jól ír

  Internet a tanórán - 11 napja

  Írta: Prievara Tibor

  A rengetegnél is több mesterséges intelligencia alapú képgenerátor nőtt ki hirtelen a földből, és szaporodik tovább gombamód. Mindegyik hatalmas ígéretekkel, egymásra licitálva versenyez a pénztárcánkért. A baj csak az, hogy ahhoz, hogy kiderüljön, vajon mire (és mennyire) jó egy alkalmazás, gyakran 10-15 rosszul összerakott, használhatatlan selejtet is végig kell néznünk. Megpróbáljuk a TanárBlog olvasók válláról levenni ezt a terhet, mi végignézzük, és teszteljük a jónak tűnő (vagy csak szépeket ígérő) alkalmazásokat, és ide csak azokat hozzuk, amelyek valóban azt adják, amit ígérnek. Most egy olyan képgenerátorról írunk, ahol sok ingyenes kreditet kapunk (napi 100 kép), kifejezetten profi az eredmény, és ... amit eddig kevés alkalmazás tud: még a szöveget is helyesen írja fel

  Bővebben...

 • Feladatkészítő a Teams-ben

  Tippek, trükkök - 12 napja

  Írta: Prievara Tibor

  laptopA kezdetektől vagyok használója a Microsoft Teamsnek, ami a karantén idején tulajdonképpen megmentette a tanítást. Maga a rendszer továbbra is ingyenes az iskolák számára, és folyamatosan bővül újabb és újabb eszközökkel. Már eddig is rajongója voltam a feladatok kiadásának a Teamsben, mert hihetetlenül megkönnyíti az adminisztrációt és ellenőrzést és fantasztikus lehetőséget ad a visszajelzésre is. Most viszont azt fedeztem fel, hogy AI eszközök is könnyítik a feladatok kiadását. Készítettünk egy videót arról, hogy miként!

  Bővebben...

 • Mennyire biztonságos egy AI alkalmazást használni?

  Tippek, trükkök - 16 napja

  Írta: Prievara Tibor

  Komoly kérdés, hogy ki, hogyan és mire használja fel az adatainkat. Egy remek felmérésben azt próbálták felmérni, ohgy egyes weboldalak felhasználási feltételei mennyire bonyolultak, és ehhez különböző könyveket hoztak példaként, illetve azt vizsgálták, hogy menniyre hosszúak ezek. Mint kiderült, az AirBNB-ről téjékozódni annyi, mintha Kant A tiszta ész kritikája című méltán híres művét próbálnánk értelmezni. A kérdés a gombamód szaporodó AI alkalmazások iskolai terjedésével még élesebbé vált hiszen hogyan is várhatnánk el egy tanártól, hogy órákat töltsön érthetetlen jogi szövegekkel, és azokból kiszálazza a diákjaira esetleg veszélyes részeket. Természetesen van másik megoldás is, egy egyszerű, elég üzembiztos, és 2 perc alatt kivitelezhető módszert mutatunk a lapozás után!

  Bővebben...

 • Mennyire okos a mesterséges intelligencia

  Hírek - 19 napja

  Írta: Nádori Gergely

  PISAAmióta megjelentek a nagy nyelvi modellekre épülő mesterséges intelligenciák, a ChatGPT és társaik, szinte mindenkiben az a kérdés motoszkál, hogy vajon mennyire okosak ezek a rendszerek. Papagájok csupán, amik értelem nélkül ismételgetnek dolgokat vagy valami olyasmi van mögöttük, ami hasonlít az emberi gondolkodásra. Egyáltalán hol van a különbség a gondolkodás és aközött, ami pontosan úgy néz ki, mint a gondolkodás? Erre egyhamar nem fogunk tudni válaszolni, de egy érdekes kísérlet eredményét megosztjuk.

  Bővebben...

 • Egy AI eszköz, ami rajzolni is tanít

  Internet a tanórán - 21 napja

  Írta: Prievara Tibor

  Gondolom, sok rajztanár kattintott ijedten a cím láttán - eljöt hát az iső, az ő munkájukat is elveszi a mesterséges intelligencia? Nem, nem fogja (legalábbis a ma bemutatott eszköz nem). Ellenben elég vicces, viszonylag könnyen és izgalmasan működik. Annyit tud, hogy az általunk rajzolt 'béna' vázlatból rengeteg stílusban készít rendes, szép képeket. De ezzel az is történik, hogy ahogy nézzük, hogyan alakul az 'igazi' kép, folyamatosan segít az alkalmazás abban, higyan lehet a megadott stílusban jobban rajzolni. És valóban, csak 15 perc után sok dolgot tanultunk belőle.

  Bővebben...