• Hol találunk olyan AI chat-et, amit regisztráció nélkül tudunk használni? Itt!

    Tippek, trükkök - 14 napja

    Írta: Prievara Tibor

    Aki megpróbálta már az iskolában, az órán felhasználni az AI chat alkalmazásokat (pl. ChatGPT vagy Copilot), tudja, hogy az egyik legnagyobb akadály a regisztráció - ahhoz, hogy ezeket az eszközöket használhassuk, be kell regisztrálnunk, ami több szempontból is aggályos - egyrészt nem szeretnénk erre kényszeríteni senkit, ha nem akar, ne kelljen adatokat megadni, másrészt ezek a weboldalak adatokat gyűjtenek, és ezzel tréningezik a GPT-ket. Végül ott a regisztráció őrülete, ami valahogy az elmúlt 25 éven nem lett kisebb - egy tréningen egy 20 fős csoportot regisztráltatni bármilyen alkalmazásra, weboldalra legalább 15 perc, és nem fog mindnekinek sikerülni. ma sem. Mindezekre a dilemmákra megoldást adhat a weboldal, amiről a lapozás után írunk!

    Bővebben...

  • Meséljük el dalban! Alakítsd zenévé a tananyagot - AI-val

    Vezércikk - 15 napja

    Írta: Prievara Tibor

    Nehezen megy a diákoknak a tanulás? Nem akarnak/szeretnek semmit memorizálni? Milyen kézenfekvő megoldás, hogy próbáljuk meg 'megzenésíteni' a tananyagot, hiszen mindneki szereti a dalokat, és sokkal fülbemászóbb, ha énekelni kell a szorzótáblát, és nem magolni. De vajon így van-e? Kétségtelen, hogy az AI forradalom lehetővé teszi lassan számunkra, hogy bármiből kedvünk szerint dalokat írjunk. nem nagyon jó dalokat, de már élvezhetőt. Ennek előnyeit, hátrányait, lehetőségeit, egy konkrét gyakorlati alkalmazását és erős kritikáját mutatjuk be ebben a cikkünkben, alkalmazást ajánlunk hozzá, valamint megosztunk néhány már elkészült művet.

    Bővebben...

  • Színező bármiről

    Internet a tanórán - 9 napja

    Írta: Nádori Gergely

    egyikPár éve futottak fel a felnőtt színezők, amik gyorsan felzárkóztak a sodoku és a kersztrejtvény mellé egyfajta rekreációs tevékenységként. Órán is jó hasznát vehetjük ezeknek, főleg akkor, amikor csoprotokban dolgoznak a diákok és egyik vagy másik csoport hamarabb végez, mint a többi. Ha a továbblépéshez szükség van arra, hogy mindenki végezzen, a gyorsabb csapatoknak várnia kell, ilyenkor lehet életmentő az időkitöltő feladat. A jó időkitöltő egyszerre jutalom, de azért valamenynire kapcsolódik is a tanultakhoz. Mint például egy tematikus színező, a mesterséges intelligencia ezek készítésében is segít.

    Bővebben...

  • Építs saját chatbotot bármire

    Internet a tanórán - 22 napja

    Írta: Prievara Tibor

    Olyan jó lenne, ha mindenki építhetne mondjuk a saját adataiból, teszem azt egy tankönyv fejezetéből, egy chatbotot, amivel a diákok kedvükre gyakorolhatnak ... nos, eljött ennek is az ideje, építhetünk saját chatbotot, bármire, tényleg 2 perc alatt, és ezt meg is oszthatjuk a diákjainkkal, akik otthon a házi feladat felett görnyednek.

    Bővebben...

  • AI-ra kész képességek - kitartás

    Vezércikk - 22 napja

    Írta: Nádori Gergely

    kep Sokan sokféleképpen kárhoztatták már a modern technológiát, hogy az miképpen rontja meg az ifjúságot. A brit neurológus Susan Greenfield szerint a mai gyerek agy a digitális eszközök használata miatt már teljesen másképpen van huzalozva, mint a korábbi generációké. Az állítása sokkal népszerűbbek a bulvársajtóban mint a témával foglalkozó tudósok között, akik sokkal visszafogottabban nyilatkoznak arról, milyen hatással is van a digitális világ a mindennapjainkra. Ha mégis egyetlen dolgot kellene megnevezni, ami biztosan változott, az az azonnaliság megjelenése. Ha belegondolunk, hogy korábban keddről keddre kellett várni az Onedin kapitány részeit, vagy akár egy hetet is arra, hogy a fotót előhívják és nagyítsák, látható, hogy milyen drasztikus a változás, ma már egyben darálhatunk le évadokat sorozatokból és tulajdonképpen végtelen képet készíthetünk a mindig a kezünk ügyében levő telefonunkkal.

    Nehéz lenne azzal vitatkozni, hogy jobb dolog, ha az ember azonnal elolvashatja, mit is írt a Szabad Nép 1949 április 4-én, nem kell először megtudnia, hogy melyik könyvtárban őrzik ezt az újságot, majd elmennie oda, kikérni és úgy megnézni. De tény, hogy amiként egyre jobban szokunk hozzá az azonnal kapott válaszokhoz és reakciókhoz, úgy csökken a kitartásunk is (a miénk is, nem csak a diákoké). Márpedig az AI hatékony használatához nélkülözhetetlen készség a kitartás, gyakran szükség lesz arra, hogy sokat birkózzunk a rendszerrel, amíg hajlandó azt csinálni, amire nekünk szükségünk van, gyakran kell majd újabb és újabb megközelítésekkel is próbálkozni ehhez. Szerencsére a kitartás egy fejleszthető képesség, adunk pár ötletet ahhoz, hogy miként.

    Bővebben...

  • Megtanít bármit! Várj, megtanít bármit?

    Internet a tanórán - 24 napja

    Írta: Prievara Tibor

    Egyre inkább emelik a tétet az AI alkalmazásokat szakmányban készítő cégek. Tényleg igaz lesz, hogy mindenre van már valami mesterséges intelligencia megoldás. Most egy olyan oldalt mutatunk be, amely nemes egyszerűséggel annyit állít, hogy bármit megtanít nekünk (sajnos még magyarul nem tud, de angolul, németül, spanyolul például igen). Megnéztük, mennyi igaz mindebből, a lapozás után mutatjuk az oldalt, és elmeséljük a tapasztalatainkat.

    Bővebben...

  • Keveset dicsérnek? Itt a megoldás

    Internet a tanórán - egy hónapja

    Írta: Prievara Tibor

    A pedagógus egyik legfontosabb feladata, hogy elismerje diákjai teljesítményét, és ezt képes legyen megfelelő módon kifejezni. Dicsérni mindenkit lehet, mindenkit kell, de nem biztos, hogy mindig mindenkit ugyanazért, és ugyanúgy. Szintén érdekes abba is belegondolni, hogy a tanítványaink mennyire nem képesek, vagy csak nagyon nehezen, arra, hogy elismerő szavakat mondjanak egymásnak - hát még a tanárnak.

    Bővebben...

  • Interaktív, elágazó történetek, dinamikus történetmesélés a tanórán

    Internet a tanórán - egy hónapja

    Írta: Prievara Tibor

    Népszerűek voltak (talán még ma is azok) a kalandkönyvek, ahol elindult a történet, és az olvasót folyamatosan döntések elé állította - választani kellett, hogyan lépjünk tovább. Az AI természetesen ezt a zsánert is felturbózta, megvalósítva azt, amit kalandkönyvek írói még csak nem is álmodhattak. Egy elágazási ponton MINDEN lehetséges válaszra végtelen számú következő lépést tud generálni, ráadásul úgy, hogy az egyes történetekhez komplex háttéranyagot gyárt (újságcikkeket, gazdasági jelentéseket, társadalmi problémák részletes leírását, és ezer más egyebet). Így egy teljes világot épít fel nekünk egy pillanat alatt, amelyben teljesen szabadon járkálhatunk, és cselekedhetünk. Angólórára kiváló, mutatjuk a lapozás után, hogy hol lehet megtalálni, és hogyan használható. Annyit elöljáróban, hogy ez valóban olyan példa, ahol egy ötlet, egy perc készülés + AI = tökéletes, innovatív angolóra :)

    Bővebben...

  • Remek zene generátort találtunk!

    Tippek, trükkök - egy hónapja

    Írta: Prievara Tibor

    Rengeteget foglalkozunk AI eszközökkel, mégis viszonylag kevés cikk születik (ehhez képest) róluk. Az ok nagyon egyszerű: egyetlen eszköz kitapasztalásához legalább 30 percnyi munka szükséges, és sajnos azt tapasztalajuk, hogy tíz esetből kilencszer azt kell mondanunk, hogy nem lesz belőle cikk, mert sokkal nagyobb volt a marketing ígérete, mint amit az alkalmazás a valóságban tud. Nos, a lapozás után jöjjön a tizedik! Most egy zene generátort ajánlunk, ami annyira jól megoldotta a feladatát, hogy akár még előfizetni is érdemes lehet rá, ráadásul elég bő a kiismeréséhez az ingyenes verzió.

    Bővebben...

  • Okosabb vagy, mint egy AI?

    Tippek, trükkök - egy hónapja

    Írta: Nádori Gergely

    kepA mesterséges intelligencia megjelenésével biztosan átrendeződik, hogy mit is kell tanítania az iskolának. Még gyorsabb lesz a képességek és ismeretek változása, alig szoktunk bele, hogy sajtósok és marketingesek helyett, már SEO specialisták és közösségi média menedzserek kellenek, mire kiderült, hogy a jövő a prompt fejlesztőké. Aztán pár hónap alatt az is kiderült, hogy a mesterséges intelligencia már most van olyan okos, hogy ez a még csak újszülött szakma már idejétmúlttá is váljon. Egy dolog azonban biztos, a tanulási képességek fejlesztése egyre fontosabb lesz. Viszont nem olyan könnyű ezeket fejleszteni, különösen nem a mesterséges intelligencia korában. Érdemes lehet a mesterséges intelligenciát is munkába állítani ebben, mutatunk rá egy ötletet.

    Bővebben...