• Szelek mesterséges intelligenciával

    Tippek, trükkök - 5 hónapja

    Írta: Nádori Gergely

    szel Valószínűleg még tényleg csak kapargatjuk, hopgy mi mindenre lehet jó a mesterséges intelligencia a tanításban, talán ezért sem véletlen, hgy itt is egymást érik akülönféle ötletek ezzel kapcsoaltban. Most egy olyan felhasználást mutatunk be, ami a képgeneráló eszközoket használta fel. A diákok a légkör kapcsán tanultak a különféle híres szelekről, azok kialakulásáról és jellemzőíről, majd kaptak egy-egy szelet, amiről képet kellett készíteniük, ehhez használhatták fel a mesterséges intelligencia lehetőségeit, így a képek pillanatok alatt készülhettek el.

    Bővebben...

  • Napórát mindenkinek

    - 4 éve

    Írta: Nádori Gergely

    naporaA napóra egészen csodálatos dolog és biztosak lehetünk benne, hogy sok diák érdeklődését leköti. Mindezek mellett kiválóan használható arra is, hogy a Föld mozgásairól, esetlegesen a geometriai vetületekről tanítsunk vele. Az INNEN LETÖLTHETŐ ingyenes Shadows szoftver arra használható, hogy megunknak is készítsük egyet. Vagy akár sokat és nagyon sokfélét is. Érdemes akár csak arról is beszélgetni a diákokkal, hogy vajon miért pont azokat az adatokat igényli a program, amiket meg kell adnunk neki. Ha pedig valami még komolyabbra vágyunk a programmal akár asztrolábiumot is készíthetünk magunknak.

    Bővebben...

  • 21. századi hon- és népismeret társasjáték

    Internet a tanórán - 4 éve

    Írta: Nádori Gergely

    kepOláh Evelin írása

    Hon- és népismeret tanításakor rendszeresen felmerülő feladat a múlt és a jelen megfelelő összekapcsolása, annak érdekében, hogy a diákok összefüggéseket ismerjenek fel a népi- és a korunk hagyományai között. A 2018-2019-es tanév második félévében arra vállalkoztam, hogy mindezt egy technikai projektben valósítom meg, ami heti egy órás tantárgy esetében különösen nagy kihívást jelentett.

    Bővebben...

  • Anyagok Írországból

    Letölthető anyagok - 5 éve

    Írta: Nádori Gergely

    scoilnetHogyan segítheti az állam a tanárok munkáját? Például úgy, hogy egybegyűjt mindenféle óravázlatot, eszközt, anyagot, amit az általános iskolában használni lehet. Ezt tette az ír oktatási minisztérium is 1998-tól kezdve, így jött létre a Scoilnet gyűjtemény (IDE KATTINTVA). Nem csak angolosoknak érdemes körülnéznie, mert nagyon sok remek ötlet van itt a helyesírási tesztektől az internetbiztonságon át egész német nyelvleckékig és a testnevelőknek szánt anyagokig.

    Bővebben...

  • Mostan színes tintákról

    Letölthető anyagok - 5 éve

    Írta: Nádori Gergely

    crayolaGyakran lehet hallani, hogy a 21. században milyen fontos a művészeti készségek, a kreativitás fejlesztése. (Ennek nagy harcosa Sir Ken Robinson akinek nem régen jelent meg erről könyve is) és aki már számos TED elődásban hangoztatta nézeteit.) Többek között ezért is kezdenek néhol a STEM (tudomány-technika-mérnökség-matematika) helyett már a STEAM megközelítésről beszélni (ugyanaz, csak még a művészet is hozzá van rakva). Az egyszeri tanrának azért továbbra is dilemma lehet, hogy mégis miként lehet a művészeteket jól beleilleszteni más tantárgyakba is. Nos, mutatunk rá 1700 ötletet!

    Bővebben...

  • Tanárblog unplugged: összeadós játék

    Tippek, trükkök - 5 éve

    Írta: Nádori Gergely

    kártyaAhogy egyes metálzenekarok is néha adnak erőstés nélküli, unplugged koncertet itt a TanárBlogban is bemutatunk olyan ötleteket, amikhez semmilyen komoly technikára, számítógépre nincsen szükség. Most éppen egy olyan játékot, ami az összeadást és az osztást segít gyakorolni, kellően kaotikus és mozgalmas, minimális előkészítéssel és tíz perc alatt lezavarható. Remek bemelegítő játék lehet vagy elővehetjük akkor, ha eg kicsit mozgatni akarjuk a diákokat az óra közben.

    Bővebben...

  • Irány az óceán

    Internet a tanórán - 6 éve

    Írta: Nádori Gergely

    capakepNem először írunk a remek Hacking STEM projektekről, amikben diákok maguk készíthetnek kísérleti eszközöket és végezhetnek el vizsgálatokat filléres eszközök felhasználásával. Most az oldalon négy új foglalkozás is megjelent, amik mind valamilyen módon az óceánokhoz kapcsolódnak és kapcsolódnak a BBC óceánokat bemutató ismeretterjesztő sorozatához. A már megszokott módon találhatunk itt óravázlatot, építési útmutatót, bevásárlólistát, a szükséges programokat és fájlokat. Mindezt IDE KATTINTVA érhető el.

    Bővebben...

  • Téli olimpia foglalkozás

    Letölthető anyagok - 6 éve

    Írta: Nádori Gergely

    korcsolyazokVajon milyen idővel nyerhető meg az 1000 méteres korcsolyaverseny az olimpián? És a matematika segíthet a kiszámolásában? Természetesen! A Hacking STEM csapat legújabb foglalkozásában (IDE KATTINTVA) a diákok kiszámolhatják, mi lehet a várható eredmény. Ehhez egy csinos Excel tábla is a segítségükre van, amiben animálva is megnézhetik, az egyes sebességekkel futott versenyeket. Érdemes 1-2 órát rászánni!

    Bővebben...

  • LEGO projektek

    Letölthető anyagok - 6 éve

    Írta: Nádori Gergely

    maker kepAz idei BETT kiállítás egyik érdekessége volt számomra, hogy a LEGO nem új termékekkel, hanem egy új megközelítéssel jelent meg rajta. A maker szemléletet ötvözték a LEGO adta lehetőségekkel és így készítettek el olyan projekt ötleteket, amiket kicsik és nagyok is tudnak használni. Mindezek IDE KATTINTVA érhetőek el. Vannak egészen kicsiknek szánt apró feladatok, amik a tervezés alapjait tanítják meg játékos formában és vannak a felső tagozatosoknak szánt komplexebb projektek is. Mindegyik egy probléma megfogalmazásával kezdődik és arra biztatja a diákokat, hogy mielőtt nekikezdenének építkezni, egy kicsit gondolják át, hogy mi is a probléma lényege és mi lehet a hatékony megoldás rá. Természetesen ötleteket is találunk a megvalósításhoz.

    Bővebben...

  • Okosboboz - rengeteg interaktív tananyag

    Tananyagbázis - 7 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Az Okosdoboz ( ITT TALÁLHATÓ ) egy valaha volt nagyon izgalmasnak induló kezdeményezés, amely vagy elhalt, vagy tetszhalott, vagy csak elengedték a készítők, mindenesetre rengeteg hasznos információval és tananyaggal szolgálhat alsó, és felső tagozatos diákoknak egyaránt. Sok mindent ígér a bemutatkozó szöveg regisztráció után, nekem sajnos ez nem működött, de nem kell bánkódnunk, hiszen a videó szekcióban százával láthatunk rövid, érdekes, tananyaghoz kötődő filmeket, valamint, ha pl. az alsó tagozatos anyagok között tallózunk, évfolyamonként több mint száz játék, interaktív feladat vár minket. Tudáspróba, gyakorlás, videók, ameddig csak a szem ellát. Fura is egy kicsit, hogy ez így, kicsit gazdátlanul árválkodik, amikor - bár megjelenésében és technikai kivitelezésében nem igazán 2017-es - nagyon sok iskolában komoly hasznát lehetne venni.

    Bővebben...