• CityGuesser - aranybánya képleírásokhoz

    Nyelvoktatás - 2 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A CityGuesser nevű alkalmazás (ITT TALÁLHATÓ ) nyelvtanároknak egyszerűen maga a csoda! A képleírás, vagy egy videó történetének az elmesélése, emberek leírása, éppen történő események stb. nem kis fejtörést okoz. A CityGueser megoldja. Egyrészt egy valódi játék a keret, hiszen annyi történik, hogy ledobnak a világban valahol egy városban - választhatunk, hogy hol (pl. USA, Brazília, vagy éppen egy random hely a világon bárhol), és elkezdünk virtuálisan (egy videó segítségével) sétálni ebben a városban valahol. Az élet zajlik körülöttünk, nézelődhetünk, de - abban amit mi átszottunk - gyalogosan mentünk. Eközben rengeteg dolog történik, amit mind lehet narrálni (én úgy csináltam, hogy párban dolgoztak a diákok és csak az egyik nézte a videót, és mesélte a másiknak, hogy mit lát, aztán cseréltek). A feladat szinte végig izgalmas, az, hogy titok, hogy hol járunk kellemes feszültséget ad, és végig célnyelven beszéltek, és még jól is éreztük magunkat :)

    Bővebben...

  • Ingyenes képgyűjtemények

    Tíz weboldal... - 3 éve

    Írta: Nádori Gergely

    kepHa valaha, hát most szükségünk lehet arra, hogy képekkel dobjuk fel az óráinkat. Akár interaktív feladatokat készítünk, akár előadást tartunk, vagy éppen a diákoknak akarunk segítséget adni, hogy honnan keressenek, életmentőek lehetnek az ingyenes, oktatási célú és minőségi képgyűjtemények. Gyorsan bemutatunk párat, ahol érdemes keresgélni, ha bármilyen kép kell. A gyűjtésben sokat segített barátunk Arjana Blazic kollekciója.

    Bővebben...

  • Panorámarajz

    Tippek, trükkök - 3 éve

    Írta: Nádori Gergely

    gridUgyan a sokak által megjósolt nagy virtuális valóság forradalom elmaradt az oktatásban és a padokban sem a fejükön ormótlan szemüvegekkel ülnek a diákok, az tagadhatatlan, hogy érdekes technológiáról van szó. Annak, hogy a tanításban használjuk eleddig a szükséges szerkezetek ára és a technikaieszközök bonyolultsága volt az oka. Ugyan jópofa lehet egy VR panoráma öt percre az órán, de ha ehhez sok százezer forintért kell eszközöket venni és órákon át programozni, az embernek nincs kedve belevágni. Ezen változtathat egy kicsit a Panoform (IDE KATTINTVA) és a Google Cardboard (EZ ITT VAN) kombinációja.

    Bővebben...

  • Saját térkép

    Internet a tanórán - 5 éve

    Írta: Nádori Gergely

    terkepA térképek sokakat képesek lenyűgözni, de milyen jó lehet, ha teljes történeteket lehet elmesélni velük! Erre ad lehetőséget a Esri Story Map, ahol a videóinkat vagy éppen a képeinket helyezhetjük el egy térképen, amikhez még leírást, szöveget is fűzhetünk (IDE KATTINTVA). Mindez pár perc alatt megoldható, dolgozhatunk egy YouTube fiók videóival vagy feltölthetjük a saját videónkat, képeiket is. IDE KATTINTVA látható például az AKG robotika szakkörének videócsatornája térképre helyezve.

    Bővebben...

  • Egykor

    Internet a tanórán - 5 éve

    Írta: Nádori Gergely

    egykorGyakran éri az a kritika a klasszikus történelem tanítást, hogy a mindennapok helyett csak a nagypolitikára, esetlegesen a gazdaság történetére koncentrál. Pedig milyen jó lenne a hétköznapokat közelebb hozni a diákokhoz és még inkább milyen jó lenne érzékeltetni a folytonosságot, azt, amiként a dolgok egymásra épülnek és ahogyan a múlt alakítja a jelent. Ebben segíthet az Egykor című oldal (IDE KATTINTVA) ahol régi képeket nézhetünk és vethetjük össze azzal, ami ma látható. Az oldalon kereshetünk címre, kulcsszóval vagy akár térképen is. A 20. század magyar történelmének tanításánál nagyon jó hasznát vehetjük.

    Bővebben...

  • KissPNG - rengeteg ingyenes kép

    Tippek, trükkök - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A Kisspng nevű oldal (ITT TALÁLHATÓ) egy ingyenes képgyűjtemény, ahol (személyes, iskolai használatra) rengeteg PNG kiterjesztésű képet tölthetünk le. A PNG azért nagyon jó formátum, mert a háttere ezeknek a képeknek átlátszó, azaz nagyon szépen néznek ki, ha bárhová beillesztjük őket, és egyszerű animációkat teszünk hozzájuk, kifejezetten profi kis rajzfilmeket, vagy illusztrált történeteket lehet készíteni. Érdemes ránézni az oldalra, és ha iskolai projekteket szeretnénk - szerzői jogok megsértése nélkül - készíteni, megoldás lehet.

    Bővebben...

  • Saját térkép

    Internet a tanórán - 5 éve

    Írta: Nádori Gergely

    krpA térképek lenyűgöző dolgok, talán mindenkinek van olyan emléke, hogy egy atlaszt nézeget vagy éppen egy térkép előtt áll és vizslatja hosszasan. Mi lehet jobb egy atlasznál? Természetesen az, ha saját térképet is tudunk készíteni. Ezt kínálja fel a Mapchart oldal (IDE KATTINTVA). Különféle térképeket választhatunk (akár megyékre lebontott Magyarországot is) és azután az egyes részeit olyanra színezhetjük, amilyenre csak szeretnénk. A kész térképet letölthetjük magunknak vagy akár el is menthetjük a konfigurációját, amit azután eltöltve később is módosíthatjuk a térképet. Történelem és földrajz órára is remek eszköz lehet, de még a biológia tanításában is hasznát lehet venni.

    Bővebben...

  • Ikonok, ikonok, és még ikonok

    Tippek, trükkök - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Egyre igényesebb iskolai projekteket lehet készíteni az online elérhető eszközökkel Régen nem igaz már, hogy az esztétikusan kinéző, ízléses munkák csakis profi műhelyek termékei lehetnek. Ehhez ad segítséget a Material.io nevű oldal (ITT TALÁLHATÓ), ahol - többek között - teljesen ingyenesen letölthető, hihetetlen mennyiségű ikont találhatunk. Egészen komoly az adatbázis, és használható non-profit célokra. Amellett, hogy tényleg sokkal szebb egy weboldal, vagy akár csak egy hírlevél, egy ilyen megoldással, elvitathatatlanul fejleszti a diákok vizualitását, illetve az oldalon rengeteg tipp, ötlet található kezdő ikontervezőknek, illetve tipográfusoknak. Érdemes ránézni!

    Bővebben...

  • Gigaképek

    Internet a tanórán - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Milyen lehet egy repülőről készült képen benézni egy hatodik emeleti ablakon? Nos, egyes képek felbontása képes erre. Az ötlet egyszerű: csináljunk képeket 195 gigapixeles felbontásban. És lőn! IDE KATTINTVA egy Sanghaj-t ábrázoló óriásképet láthatunk. Ez egyébként már önmagában is elég lehet egy órán, hiszen a részletek leírásában hosszasan lehet tobzódni. Ha ebbe beleuntunk, fel lehet eleveníteni azt a népszerű térképes játékot, amit bizonyára sokan játszottunk napköziben még akkor, amikor nem volt mindenki kezében telefon: nem kellett mást tenni, mint megkeresni az iskolai atlasz egyik oldalán egy települést. Ezt a képpel remekül lehet játszani, hiszen nagyon nem egyszerű pl. egy bizonyos rendszámú autó megtalálása. Ehhez aztán lehet (célnyelven) instrukciókat adni, kicsit körbeírni, amíg a legügyesebb diákok meg nem találják a vágyott elemet a képen. Aki szeretné még több ilyen képet látni, ajánljuk a Billion Pixel Facebook oldalát

    Bővebben...

  • A 100 legfontosabb fénykép adatbázisa

    Internet a tanórán - 7 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A Time magazin zseniális gyűjteményét ajánljuk (ITT TALÁLHATÓ ) amely a történelem (kétségtelenül önkényesen kiválogatott) legfontosabb képeinek az adatbázisa. Mivel esélyes, hogy tanítványaink már kevesebb képpel találkoztak a listáról, kifejezetten hasznosnak tűnik, hogy minden egyes kép mellé egy leírást mellékelnek az oldal szerkesztői, ami rendkívül nagy segítség, mivel a történetek, a háttér nélkül keveset értenek meg a diákjaink a képek valódi értékéből. Mivel 100 kép van, ha csak tíz hasznosat találunk, már egy csodálatos, több órás képekről szóló projektet lehet összerakni a weboldal anyagából.

    Bővebben...