• A te érvelési hibád

  Internet a tanórán - 10 éve

  Írta: Nádori Gergely

  hibaAz iskola egyik fontos feladata lenne, hogy megtanítson logikusan gondolkodni, a véleményt kifejezni, érvelni és vitatkozni. A 21. századi tanulási képességek között is előkelő helyet foglal el a komplex kommunikáció, aminek fontos ismérve a helyes érvelés. Ebben a helyes érvelés elsajátításában lehet segítségünkre az a.te.ervelesi.hibad.hu oldal, ahol húszféle gyakran előforduló érvelési hibát mutatnak be. Mindegyiket kis ikon jelzi, tartozik hozzá részletes leírás és példák is. Mindegyiknek saját oldala van, amit könnyen belinkelhetünk, ha éppen arra van szükség (pl. így: http://a.te.ervelesi.hibad.hu/mazsolazgatas).

  Bővebben...

 • Fit brains - egy érdekes játék

  Internet a tanórán - 10 éve

  Írta: Prievara Tibor

  fitbrains A Fit brains nevű oldalon (amely IDE KATTINTVA látogatható meg) érdekes készségfejlesztő játékokat találhatunk, amelyet egy egyszerű regisztráció után tudunk használni. Lehet egyből a 'training' opciót választani, ebben az esetben a gép adja a feladatokat, de ha a 'games' fülre kattintunk, láthatjuk, hogy milyen feladatok közl válogathatunk. A játékok nagyobb hányada a fizetős részén található az oldalnak, de minden típusból találunk ingyeneset is, amellyel elkezdhetjük a játékot. MInden korosztály számára érdekes lehet, részletes eredményt kapunk a feladatok elvégzése után, sőt azt is megmondják, hogy hány játékosnál lett jobb az eredményünk.

  Bővebben...

 • Logikai problémák videón

  Internet a tanórás - 12 éve

  Írta: Nádori Gergely

  Az Open University az e-oktatás zászlóshajója, remek és ingyenes anyagokkal a tanulni vágyóknak. Az anyagaik között hetekig lehet bogarászni, de most egy kis gyűjteményre hívjuk fel a figyelmet. A címe 60 Second Adventures in Thought (azaz egyperces kalandok a gondolkodás világában) és IDE KATTINTVA található meg. Ha jól ismert filozófiai problémát mutat be egy-egy valóban egy perces videó, Akhillész és a teknős esetétől a végtelen hotel paradoxonig.

  Ki veheti hasznát? Elsődlegesen természetesen a filozófiát tanítók, de a problémák egy része a fizikához vagy a matematikához is jól felhasználható. Természetesen az angolórán is remek kiindulás lehet a beszélgetésekhez (pl. a nagypapa paradoxon), de ha csak mi magunk nézzük meg, akkor is hasznát vehetjük, egy helyettesítő órán, osztályfőnökin, osztálykirénduláson vagy csak ha végtelenül fáradtak a gyerekek, megmozgathatjuk vele az agyukat.

  Bővebben...

 • Mind42 - igényes gondolattérképek

  Internet a tanórás - 14 éve

  Írta: Nádori Gergely

  Sok szó esett már itt olyan alklamazásokról, amikkel gondolat- és fogalomtérképek készíthetők. Egyszer még csokorba is gyűjtöttünk tizet (ITT).  Úgy látszik azonban, hogy az ilyesmiből sohasem elég, vagy legelábbis mindig van újabb és jobb. jelen pillantban a Mind42 (IDE KATTINTVA) az, ami számomra vezeti a mezőnyt. lehetőségünk van együttműködni másokkal, az egyes csomópontokhoz megjegyzést fűzni, a csomópontokat linkekkel ellátni, de akár egy wikipedia bejegyzést is tehetünk egy ponthoz. Az már magától értetődő, hogy az elkészült térkép beágyazható, és természetesen vígan játszhatunk a színekkel is.

  Külön szépsége az oldalnak, hogy nevét Douglas Adams Galaxis Útikalaúz Stopposoknak című könyvéből kapta, amiben kiderül, hogy az élet értelmét firtató kérdésre a válasz: 42.

  Bővebben...

 • Kulturált vita

  Nyelvoktatás - 14 éve

  Írta: Nádori Gergely

  Vitázni meg kell tanulni (ez nem lehet vitás), ezt segíti az AMap (ITT TALÁLHATÓ), ahol vitákat vázolhatunk fel és folytathatunk másokkal is.Meg kell adnunk az állításunkat, majd ezt követően az érveinket és a bizonyítékokat. Mindezeket a program egy csinos gondolattérképbe rendezi a számunkra. Ezt azután beilleszthetjük a saját oldalunkra is.

  A legnagyobb baj, hogy az oldal nem tud magyarul, nem ismeri a magyar karaktereket, így aztán alapvetően csak nyelvórán alkalmazható. Magát az ötletet viszont érdemes lenyúlni, hogy ezen az elven készítsünk akár papíron is érvtérképeket a diákokkal.

  Bővebben...

 • Egy magocska élete

  Internet a tanórás - 15 éve

  Írta: Nádori Gergely

  Van, hogy a diákok egy órán teljesen alkalmatlanok a tanulásra. Az ember ilyenkor próbálkozik egy kicsit, aztán, ha látja, hogy nincs értelme, elővesz valami könnyedebb, szórakoztatóbb dolgot, amitől aztán még igazán jó hangulatú és emlékezetes is lehet a végén az óra. Ilyen a Sprout című játék (ITT TALÁLHATÓ), amiben egy nagyra vágyó makk életét irányíthatjuk, az aprócska, kókuszpálmákkal teli szigetre sodródott mag szeretne tölgyfa lenni, de amíg ezt elérheti, sok kalandon kell átmennie. Kicsikkel, akár óvodásokkal is nagyon izgalmas játék lehet interkatív táblán is, ahol együtt dönthetik el, mi legy a kis mag sorsa.

  Bővebben...

 • Vicces, játékos matek

  Internet a tanórás - 15 éve

  Írta: Prievara Tibor

  Ma egy matematika játékot ajánlunk (nem csak) kicsiknek. A játék (IDE KATTINTVA érheő el) lényege, hogy egy hőlégballon köteleit kell elvágnunk. Választhatunk, hogy egy, vagy két kötelet vágunk el. Játszhatunk a számítógép, vagy akár egy másik diák is ellen is. A győztes az, aki a legutolsó kötelet vágja el. Könnyű? A lapozás után ki lehet próbálni itt, a TanárBlogon is.

  Bővebben...

 • Online kockajáték

  Internet a tanórás - 15 éve

  Írta: Prievara Tibor

  A kocka online lett elvetve. Az alábbi játék egyszerű, érdekes, lehet egyedül is játszani, vagy többen, és szükség van szerencsére, na meg némi kombinációs készségre is. Kellemes, hasznos időtöltést kívánunk - de azt is el tudjuk igen könnyen képzelni,

  Bővebben...

 • Launchball - logika és fizika

  Internet a tanórás - 15 éve

  Írta: Prievara Tibor

  A Science Museum.org (teljes mérethez IDE ÉRDEMES KATTINTANI)oldalán találtuk az alábbi éredekes játékot. A cél nagyon egyszerű - a 'Goal' (cél) feliratú ajtón kell átkergetni egy labdát. Ehhez viszont gondolkodni kell, de nem árt némi alapműveltség fizikából sem.

  Bővebben...

 • Titkosírás - kódfejtés

  Internet a tanórán - 15 éve

  Írta: Prievara Tibor

  Remek kis oldalt ajánlunk ma (IDE KATT!). Talán inkább alsó tagozatban használnám, a lényege az, hogy titkosírással tudnak leveleket küldeni egymásnak a diákok, majd a kódfejtő kulcs segítségével visszafejthetik az eredeti üzenetet. Ma is készültünk interaktív bemutatóval, ezt alant megtalálhatjátok, de aki szeretné az egész képernyős verziót letölteni, ő IDE KATTINTSON.

  Bővebben...