• Művészeti nyomozás az AI nyomában

    Tippek, trükkök - 8 napja

    Írta: Prievara Tibor

    Ma egy művészeti nyomozásra hívjuk a nyájas olvasót, természetesen az AI lesz ismét terítéken. Azon gondolkoztam, hogy a képgenerátorok használatát hogyan tudnám órán úgy megtanítani, hogy ezzel együtt - amellett, hogy szórakoztató is legyen az óra - segítse a diákokban a kritikus gondolkodás kialakulását (AI téren persze). Az eredmény egy remek kis óravázlat lett, amit akár részenként (elemekként, vagy ha úgy tetszik 'modulárisan') is lehet használni, hátha csak 10 percünk van rá.

    Bővebben...

  • Három izgalmas, használható képszerkesztő mesterséges intelligenciával

    Tippek, trükkök - 21 napja

    Írta: Prievara Tibor

    Sokan kérdeztétek tőlünk, hogy melyik a legjobb AI képszerkesztő (generátor) jelenleg, és erre természetesen nincs egyetlen jó válasz, hiszen mindegyik alkalmazás másban erős. Végignéztünk jópárat, és most összesen három MI alkalmazást mutatunk be, amelyet kipróbáltunk, használtunk a tanórán, és tapasztaltuk az előnyeiket és az esetleges hátrányaikat. Ha azon gondolkozol, hogy profi, jól használható képeket készíts iskolai környezetben, ez a cikk biztosan neked szól!

    Bővebben...

  • Képet bármilyen szövegből ingyen

    Tippek, trükkök - egy hónapja

    Írta: Prievara Tibor

    Ma egy egyszerű, belépő szintű alkalmazást ajánlunk azoknak, akik eddig csak kacérkodtak a mesterséges intelligencia segítségével készült képek generálásától. Hogy miért csalódunk, ha a Microsoft képgenerátorát használjuk először? Hogyan tudunk pillanatok alatt bármilyen prezentációhoz pár kattintással AI generált illusztrációt készíteni - ráadásul úgy, hogy átlátszó hátterű legyen a kép, így sokkal szebb lesz, ha beillesztjük? Mire kell azonban figyelni a képek generálásásnál? Mindezekre praktikus válaszok érkeznek a mai posztban! Sőt, egy egyszerű, AI-val tervezett angolos kezdő órai ötletet is mutatunk, ami remekül működött!

    Bővebben...

  • Egy zseniális fotós izgalmas képei - Martin Parr és az angolóra

    Nyelvoktatás - 2 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A minap írtunk az Artsteps nevű oldalról, ahol képekből egyszerűen tudunk interaktív kiállítást készíteni. Nos, itt egy példa arra, hogy ezt az órán hogyan használhatjuk. Most éppen Budapesten (a Műcsarnokban) is látható egy angol fotóművész, Martin Parr kiállítása, aki szinte kizárólag tengerparton fotózott, rengeteg vicces, elgondolkodtató, megható pillanatot lopva el. Nyelvórákon, képleíráshoz kiváló anyag, nagyon könnyű a képekről beszélni, és sokkal izgalmasabbak, mint egy átlagos tengerparti kép - szinte mindegyik kapcsán izgalmas viták tudnak kialakulni egy gimnazista csoportban. Mivel nem mindenki tud a Műcsarnokba elmenni, készítettünk egy 13 képből álló mini-kiállítást az Artsteps-en (IDE KATTINTVA )látogatható meg). Bátran bevihetjük órára is, szeretni fogják!

    Bővebben...

  • Kreatív képek adatbázisa - Once Upon a Picture

    Internet a tanórán - 4 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A Once Upon a Picture ITT TALÁLHATÓ nevű portál egy rendkívül érdekes gyűjtemény. Itt nem a szokványos képeket tölthetjük le tízezrével, hanem gondosan válogatott, módszertanilag csoportosított, kérdésekkel, órai felhasználásra előkészített, tematikus adatbázist találhatunk. Így már nem is fáj, hogy nincs több ezer kép, hiszen bármelyik elem kiváló órai segédlet lehet. Választhatunk karaktereket, fikciós vagy éppen lyan képeket, emlyek segítségével érzéseket, gondolatokat tudunk előhívni. Összességében, ez egy elég érdekes oldal, lehet, hogy csak 10-15 jól használható képet találunk majd rajta, de az a 15 kép biztosan segít majd egy óravázlat összeállításában.

    Bővebben...

  • Worldphoto.org - szebbnél szebb képek

    Letölthető anyagok - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A Worldphoto.org oldalon (ITT TALÁLHATÓ) rengeteg válogatott képet találhatunk. Ezek mind versenyművek, profi, vagy amatőr kategóriában. A fenti link egyenesen a galériákhoz visz, ahol választhatunk, hogy a profi vagy az amatőr művek között böngészünk, illetve a kategóriát is kiválaszthatjuk. Kicsit sokat kell kattintani, amíg egy-egy fotósorozathoz eljutunk, de megéri. Az egyes képekhez nem is, de a sorozatokhoz tartozik leírás, magyarázat. Kreatív, természetfotók, épületek vagy akár aktuális események is lehetnek a képsorozatok témái. Angolórán kimeríthetetlen forrása az anyagoknak ez az oldal, de érdemes szemezgetni, kiválasztani néhányat, majd a képek alapján megpróbálni összerakni az eredeti történetet - vagy egy újat, amit össze lehet hasonlítani a 'jó' megoldással.

    Bővebben...

  • Ingyenes felhasználható képek adatbázisa

    Letölthető anyagok - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Egyre több a fizetős oldal - és ez sokaknak nagy bánata. Nekem igazából nem, én sokkal szívesebben fizetek pár ezer forintot havonta azért, hogy bármikor, garantáltan jó minőségben meg tudjak nézni sok százezer film és sorozat közül válogatva bármit, mint hogy rossz minőségű, illegális online stream-eket vadásszak, és lefagyjon az ad block mire a filmhez érek. Mindenestre érezhető, hogy talán ez elkezdett változni, és ma már kevesebben tartják felháborítónak a felvetést, hogy online szolgáltatásért is fizessenek. Üdítő azonban néha az ingyenes adatbázisok párakapujában felfrissülni néha, ezért ma a Public Domain Pictures oldalt ajánljuk (ITT TALÁLHATÓ ), ahol rengeteg képet találunk, kategorizálva, és ezeket iskolai projekekhez (de még üzleti céllal is) felhasználhatjuk, elvihetjük. Annyi megkötés van, hogy nagy felbontásban már fizetni kell értük (0.5 dollár körüli árat), de ha online szeretnénk használni őket, tökéletesen elég a kisebb felbontás is. Kellemes böngészést :)

    Bővebben...

  • Mit esznek a gyerekek a világban?

    Internet a tanórán - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A Guardian is gyakran áll elő érdekes, oktatásban is remekül használható anyagokkal. Ma is egy ilyet cikket ajánlunk minden kedves olvasónk figyelmébe (mégpedig IDE KATTINTVA ). Az ötlet egyszerű, mégis nagyszerű: összegyűjtötte egy fényképész, hogy egyes országokban mit esznek egy héten a gyerekek. Dubai, Mumbai, Nizza, Kalifornia, és még sok hely (Malajzia erősen túlreprezentált :) szerepel a sorozaton, és ami még érdekesebbé (és angolórán különösen jól használhatóvá) teszi a képeket az nem más, mint a minden egyes kép mellé illesztett rövid történet, ahol megismerkedhetünk a gyerekek életével, azzal, hogy milyen körülmények között, hogyan élnek. Remek vitaindító, vagy akár olvasás, netán kommunikatív feladat.

    Bővebben...

  • 3D és egy sor érdekes funkció a Paint-ben

    Tippek, trükkök - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Több van a gépén, mint gondolná - szoktam én is mondogatni, amikor egyszerű hangfelvevőt, képmetszőt (képernyőkép készítőt), vagy jegyzettömböt keresnek a kollégák. Ezek ugyanis mind-mind olyan funkciók, amelyek a Windows-ban beépítetten megtalálhatóak - pont úgy, ahogy például a számológép, amin senki nem csodálkozik. Én valamiért a Paint-et kevéssé használtam, és csak most vettem észre, hogy elég profi 3D-s grafikákat lehet készíteni vele. De ez mind semmi, mert egy sima képre is lehet olyan menő 3D-s skin-t húzni, hogy csak na. És ezt ráadásul akár rövid mp4 formátumú videók formájában is letölthetjük. Ha valakit ez érdekel, érdemes ezt a kb. 20 perces videót átpörgetni, és megnyitni a Paint-et a gépünkön - több van benne, mint gondolná :)

    Bővebben...

  • KissPNG - rengeteg ingyenes kép

    Tippek, trükkök - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A Kisspng nevű oldal (ITT TALÁLHATÓ) egy ingyenes képgyűjtemény, ahol (személyes, iskolai használatra) rengeteg PNG kiterjesztésű képet tölthetünk le. A PNG azért nagyon jó formátum, mert a háttere ezeknek a képeknek átlátszó, azaz nagyon szépen néznek ki, ha bárhová beillesztjük őket, és egyszerű animációkat teszünk hozzájuk, kifejezetten profi kis rajzfilmeket, vagy illusztrált történeteket lehet készíteni. Érdemes ránézni az oldalra, és ha iskolai projekteket szeretnénk - szerzői jogok megsértése nélkül - készíteni, megoldás lehet.

    Bővebben...