• Fake news tanóra a BBC-től

    Angolos ötletekX - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Mindig lenyűgöz a BBC naprakész közszolgálatisága! Most éppen a média témában kerestem anyagokat, amikor a BBC Academy oldalán szembejött a Fake news óravázlat, tökéletesen előkészítve, minden oldalról megtámogatva a tanár munkáját, érdekes, változatos tevékenységekkel. Nekem a PPT remekül működött kiindulásként, bár érdemes akár egy bevezető feladatként akár azt kérni a diákoktól, hogy saját maguk hozzanak egy fake news alapot az iskolai életből. Fontos, hogy pár dolog igaz legyen benne azért, de lehet az bármi. A BBC tananyaga segít rendet vágni a hírekben, majd van egy Lying Times nevű fake újság álhíre (vagy csak szenzációhajhász híre?), amelyhez egy nyomozós feladat társul: a diákok megkapják a történetben az egyes szereplők nyilatkozatait az újságíróknak, és ez alapján újra kell írniuk a sztorit, immár az újságírás szabályainak figyelembe vételével. Zseniális tananyag, kiváló gondolat! Végül ... vannak az oldalon videók is, letölthető szövegkönyvvel. Itt az egyetlen kényelmetlenség az volt, hogy mintha a videókat nem lehetne megállítani, vagy csak pillanatmegállítani. Ettől ez nehézkesebb kicsit.

    Bővebben...

  • Újságírás a 21. században - interaktív játék

    Nyelvoktatás - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Milyen a modern, hiteles újságírás a digitális világban? Naná, hogy erre is a BBC fog valami érdekeset kitalálni. Az iReporter (ITT TALÁLHATÓ ) nevű interaktív játékban a közösségi médiával foglalkozó újságíró bőrébe bújhatunk, ahol a médiamunkások örök dilemmáját tapasztalhatjuk meg ... mi a fontosabb; a gyorsaság, a hatás, vagy a pontosság. Egy történetben kell folyamatosan döntéseket hoznunk (például egy chat app leállásáról Twitteren található személyes tweet-ek alapján tájékoztatunk (gyorsabban), vagy megvárjuk a hivatalos állásfoglalást, és reakciót a cégtől, amely esetben pontosabb és megbízhatóbb lesz a hír, ellenben nem mi leszünk az elsők, akik közzéteszik. Érdekes, változatos, és valódi döntéseket kell hoznunk a játék során. Nagyon tanulságos és izgalmas fejlesztés, média témakörben angolórákon kötelező feladat :)

    Bővebben...

  • Álhírgyár játék - próbáld ki magad!

    Nyelvoktatás - 6 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Zseniális játékra hívta fel figyelmünket Gyertyán Attila (ezúton is köszönjük!). A Bad news nevű oldalon (ITT TALÁLHATÓ) saját magunk próbálhatjuk ki, milyen is lehet 'influencer'-ré válni. Ehhez a megfelelő híreket, a megfelelő stílusban kell megosztanunk. Rengeteg döntést kell hoznunk, alapvetően két érték számít a játékban. Fontos, hogy mennyire vagyunk hitelesek (ezt egy hitelesség-mérő mutatja), illetve a követőnk számát is tudjuk követni. Ha például egy frusztrált posztot teszünk ki, akkor elkezdenek követni egyre többen. Ha ehhez megpróbálunk hitelesnek tűnő adatokat is hozzárakni, az még jobb. És sorban kell meghoznunk a döntéseket, amelyek alapján egyre több követőnk lesz - ha jól csináljuk az álhírgyártást. A folyamat során rengeteg apróságra hívja fel figyelmünket a játék, és óhatatlanul is megtanuljuk felismerni az álhíreket és a hamis információkat (vagy legalább kevésbé bedőlni nekik). Év végi angolórák kiváló játéka lehet!

    Bővebben...