• Na végre egy rendes videószerkesztő

    Letölthető anyagok - 6 hónapja

    Írta: Nádori Gergely

    vagasSokan temettük fájó szívvel a Windows Movie Makert, ami egy könnyen használható és ingyenes videószerkesztő program volt, amit alapban kapott mindenki az operációs rendszerrel együtt. Olyan könnyű volt megtanulni ahasználatát, hogy nyugodtan lehetett bízni abban, hogy maguktól rájönnek a gyerekek arra, mit és hogyan kell csinálni vele. 2014-ben szűnt meg a program támogatása és azóta ment a hajsza valami olyan program utűn, ami a használhatóságot és az egyszerűséget ilyen remekül ötvözi. A profi programok, mint például a Da Vinci túl bonyolult volt ahhoz, amire egy iskolai környezetben szükség van, a Clipchamp túl kevés. Mindegyiknél fenygetett annak is a veszélye, hogy fizetőssé válnak, vagy a demo verziók csak nagyon korlátosan lesznek használhatók. Most végre sikerült egy iskolai környezetben jól használható alternatívát találni.

    Bővebben...

  • Profi alkalmazások diákoknak

    Letölthető anyagok - 4 éve

    Írta: Nádori Gergely

    fusionMiért ne használhatnának a diákok olyan programokat a munkájukhoz, amikkel a profik is dolgoznak? Többnyire azért, mert a profi programoknak ennek megfelelő ára is van és nincs az a tankerület/szülő/lelkes tanár, aki sok tízezer forintot fizetne ki csak azért, hogy a gyerekek valamivel próbálkozhassanak, játszhassanak. A nagy szerencse, hogy sok olyan szoftvercég van, ami kifejezetten diákoknak akár ingyen is adja az alkalmazásait. Most három olyat mutatunk be (amiből az egyik igazából hat), amik diákoknak ingyenesek.

    Bővebben...

  • Húzzuk be a kéziféket, és csökkentsük a fájlméretet - itt a Handbrake

    Tippek, trükkök - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Ha valaki videó fájlokkal dolgozik, iskolai projektekben készítenek a gyerekek ilyen alkotásokat, gyakran szembesül azzal, hogy a a végleges, elkészült videófájlok mérete hatalmas. Könnyen elpfordulhat, hogy a diákok egy 5 perces videót készítenek el, amit majd leginkább online, telefonon néz meg bárki, és mégis 500 MB, vagy még nagyobb a fájlméret. Ha vágóprogrammal dolgozunk, onnan is elég komoly fájlméretek kerülnek ki. Persze Sony Vegas-ban is lehet saját export template-et csinálni, de még gyakran az sem az igazi valahogy, és a nagy fájl azt jelenti, hogy ha valaki mobilnettel nézi, sok netet elhasznála havi keretből pusztán egy pár perces videó mégnézéséért. Nos, KIVÁLÓ megoldás a problémára a Handbrake nevű oldal (ITT TALÁLHATÓ ), amely egy letölthető szoftver, és két lépésben, teljesen élvezhető minőségben segít élhető méretűre konvertálni a videó fájljainkat. Kipróbáltam, kiválóan működik, látható minőségvesztés nélkül 117 MB-os videót 12 MB-ra zsugorított.

    Bővebben...

  • Idroo - interaktív, közösen használható táblaszoftver

    Tippek, trükkök - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    idroo Felmerül gyakran (na nem annyira gyakran, de néha azért csak-csak), hogy ha egy közös projekten dolgozunk egy másik iskolával, helyileg máshol tartózkodó csoporttal, akkor milyen hatékony módszerek, eszközök léteznek az együttműködés támogatására. Nos, az Idroo (ITT TALÁLHATÓ) egy ilyen eszköz. Nem más, mint egy interaktív tábla szoftverre hasonlító fejlesztés, amellyel egyszerre többen dolgozhatunk. Írhatunk, törölhetünk, megoszthatunk, csetelhetünk és még vagy 15 egyéb funkciója is van. Használata egyszerű, nincs szükség sem szörnyen nagy sávszélességre, sem letöltésre, csak regisztrálunk, kettőt kattintunk és már meg is vagyunk. Indulhat a közös munka.

    Bővebben...

  • Ingyenes Office 365 minden diáknak - innen letölthető

    Hírek - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    office 365 Itt van, osszuk, használjuk, töltsük le. hiszen most már minden diák (akinek van oktatási azonosítója - ezt egyébként a diákigazolványon is megtalálhatjuk) most teljesen ingyen, akár öt eszközre is letöltheti a Microsoft Office 365-öt. Azaz a teljes Office elérhetővé válik, beleértve a Lync-et is többek között. Kár lenne valóban kihagyni, ráadásul a regisztrációs folyamat megejtően egyszerűnek látszik, valóban mintha az lenne a cél, hogy egyszerűen és gyorsan célt érhessünk. A regisztrációs oldal (ahonnan tölteni is lehet) ITT TALÁLHATÓ, ide pedig belinkeljük a biztonság kedvéért azt a videót, amiben minden elmagyaráznak nekünk.

    Bővebben...

  • Lassan jön a Skype fordító

    Hírek - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    skype translator Emlékszem, milyen csodálattal töltött el a Star Wars fimekben az, ahogyan videókonferenciákat tartottak a sötét oldalon, illetve milyen izgalmas tudományos fantasztikus élmény volt a Bábel halról olvasni, amely (ha bárki a fülébe tette) bármilyen nyelven képes volt kommunikálni Douglas Adams klasszikusában. Igaz, ott hozzátették, hogy a Bábel hal azzal, hogy a kommunikációs korlátokat elsöpörte (de pl. a kulturálisokat nem), több háborút eredményezett, mint bármi addig az univerzumban. Aztán meg azon gondolkodtam, hogy amikor a csodák megvalósulnak, csak egyszerűen csendben természetessé válnak. Most már nem megy csodaszámba a videókonferencia pl. Skype-on, vagy Hangouts-ban, és a fordítók is egyre ügyesednek. Most a Skype translator eljövetelét jelentették be, előzetest már most is láthatunk belőle, és a lapozás utűn azt is elmeséljük, hogy mit tud és mivel fogja (a fejlesztők szerint) megváltoztatni az életünket.

    Bővebben...

  • Ingyenes otthoni Microsoft Office használat a felsőoktatásban résztvevők számára is

    Hírek - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    office365 A Tisztaszoftver Program keretében a felsőoktatási hallgatók is ingyenesen tölthetik le 5 számítógépre, laptopra, és további 5 mobil eszközre a Word, az Excel, és a PowerPoint legfrissebb változatát – jelentette be Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár 2015. február 17-én, a győri Széchenyi István Egyetemen. A Tisztaszoftver Program lehetőséget ad a köz- és felsőoktatási intézményekben dolgozók és a diákok számára bizonyos Microsoft termékek és nyílt forráskódú szoftverek otthoni, ingyenes használatára. A program bővülésével minden diák 1 terabyte tárterületet is kap a Microsoft felhőjében. A Microsoft felajánlásának összértéke közel 8 milliárd forintot tesz ki évente a magyar felsőoktatásban.

    Bővebben...

  • Ingyenes otthoni Office 365 használattal bővül a Tisztaszoftver program

    Hírek - 9 éve

    Írta: Nádori Gergely

    microsoft Mától minden köznevelésben tanuló, vagyis közel 1,3 millió diák, januártól pedig minden, a közoktatásban dolgozó pedagógus 5 számítógépre, laptopra és további 5 mobil eszközre töltheti le jogtisztán és ingyenesen a Word, az Excel és a Powerpoint legfrissebb változatát – jelentette be Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár. A Tisztaszoftver Program lehetőséget ad a köz- és felsőoktatási intézményekben dolgozók és a diákok számára bizonyos Microsoft termékek és nyílt forráskódú szoftverek otthoni, ingyenes használatára. A program bővülésével minden diák 1 terabyte tárterületet is kap a Microsoft felhőjében.

    Bővebben...

  • Másfél millió tanár, 50 ingyenes szoftver, 28 000 óravázlat egy helyen. Mi az?

    Letölthető anyagok - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    educator networkNem csigázzuk az olvasót, ez nem más, mint a Microsoft Educator Network (lánykori nevén PIL Network). Őszintén csodáljuk, hogy van tanár, aki még nem regisztrált. Tudniillik ingyenes, teljes továbbképzési modulokat ad, amelyek elvégzése után a rendszer objektív, belső értékelése rendszerében jelvényeket kaphatunk - ezeket mindenki érti a világon, aki a közösség tagja. Minderről részleteket is elárulunk a lapozás után.

    Bővebben...

  • LSK Classboard - mit tud a felső menüsor?

    Oktatóvideók - 10 éve

    Írta: Prievara Tibor

    classboard Már szó volt az LSK Classboard nevű új interaktív táblájáról itt, a TanárBlogon. Most a Classboard Studio újabb elemeit vesszük górcső alá, mégpedig azt, hogy miként tudunk megnyitni, alakítani, nagyítani a szoftver segítségével. De azt is megtanulhatjuk, hogy mi mindent tudunk az egyes oldalakra beszúrni. Szintén nem marad titok az sem, hogy pl. egy képre hogyan helyezhetünk el hivatkozást. Emellett egy olyan érdekességet találtam, ami szerintem igen hasznos, ez epedig a beépített böngésző. A szoftvert megnyitva a Beszúrás menüpontra kattintva a legalsó opció 'Böngésző beszúrása'. Nos, ez pont az, aminek látszik: egy böngésző ablaka nyílik meg a szoftveren belül, ahol szabadon száguldhatunk az interneten - anélkül, hogy meg kellene nyitni egy böngészőt, vagy navigálni a két alkalmazás között. Ez azért elég remek kényelmi funkció! A biztonság kedvéért itt is készült egy videó a felső menüsor teljesebb bemutatása érdekében, ami IDE KATTINTVA nézegethető meg.

    Bővebben...