• Semantris - egy addiktív játék angolosoknak

    Nyelvoktatás - 6 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Zseniális játékot fejlesztett a Google research, a neve Semantris ITT TALÁLHATÓ, és egy mesterséges intelligenciával játszhatunk nyelvi tetriszt. A tetrisz szabályai érvényesek, azaz különböző méretű és formájú blokkok kisebb blokkok esnek a képernyőre, azonban van a dologban egy csavar! Minden blokk színes, és majdnem minden blokkban egy angol szót találunk. A feladatunk az, hogy próbáljunk egy olyan szót találni, amelyet szerintünk a háttérben duruzsoló mesterséges intelligencia ezzel a szóval összeköt (pl. ha kitten a megadott szó, akkor lehet helyes a cat, az animal, vagy akár a small szó is). A lényeg az, hogy azt kell megtippelnünk, ahogy a mesterséges intelligencia feltérképezte ezt a szót. Figyelem! A játék angolórák megmentője, vagy a vesztük okozója is könnyen lehet. Büszkeség és fájdalom egyben, amikor angolóra elején (vagy a szünetben) megmutatjuk ezt a játékot, az órán nem játszunk vele, mégis sok diák büszkén mutatja az óra végén az új legjobb egyéni eredményeket :)

    Bővebben...

  • Először leírt szavak a New York Times-ban

    Nyelvoktatás - 6 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A The New York Times remek twitter csatornával állt elő ITT TALÁLHATÓ , amit minden angol nyelvvel foglalkozónak hatalmas szeretettel ajánlunk. Egész egyszerűen minden nap kitweetelik (lehet, hogy ez most a TanárBlog Twitter csatornájára kerülhetne :) azokat a szavakat, amelyeket aznap először írtak le az újságban. Meglepő, és hihetetlenül érdekes, ahogy napról napra nyomon követhetjük az angol nyelv fejlődését, bővülését, változásait. Érdekes (és hasznos) végigpásztázni az elmúlt hetek termését, és kiválasztani a legérdekesebb szavakat, majd lenyomozni a jelentésüket. Szintén izgalmas játék lehet megpróbálni kitalálni, hogy milyen hírekben, milyen kontextusban fordulhattak elő ezek a szavak, netán a diákok saját maguk próbálhatják meg értelmes kontextusba ágyazni az így megtanult kifejezéseket.

    Bővebben...

  • Vagy én vagyok vagy te vagy

    Nyelvoktatás - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    kepPleyer Adrienn írása

    Szerencsére nem is olyan régen rátaláltam a Conjuguemos oldalra (IDE KATTINTVA), amit egy amerikai spanyoltanár, Alejandro Yergos hozott létre, hogy megkönnyítse a ragozások memorizálását. Önállóan gyakorolhatnak a hallgatók, és nem kell az ismeretlen szavakkal sem bajlódniuk. Az oldal szerintem legnagyszerűbb funkciója ez, egy könnyen használható felület, ami tudatosítja a kezdő nyelvtanulóban, hogy a ragozás nem egy soronként memorizálandó vers (én vagyok, te vagy, ő van...), a haladó pedig már tudatosan használhatja új igeidők begyakorlására. Az oldal francia, német, olasz, koreai, latin, portugál és természetesen spanyol nyelvek tanításához-tanulásához használható. Franciatanárként én csak a franciás tartalmakat fedeztem fel, de látszólag a többi nyelvnél is így működik az oldal. Minimális angoltudással (vagy azt kiváltó jó kattingatói ösztönökkel) a ragozási funkció tökéletesen kiaknázható, viszont az előre legyártott szótanítós részeknél – lévén azok amerikai gyerekeknek készültek – elengedhetetlen a célnyelvnél jobb angoltudás.

    Bővebben...

  • Quizlet versenyben

    Nyelvoktatás - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    quizlet liveSúlyos mulasztásunkat pótoljuk, hiszen nem írtunk még a Quizlet remek új játékáról, a Quizlet Live nevűről. A Quizletet talán senkinek nem kell bemutatni (de ha mégis, akkor ITT MEGTETTÜK), nagyszerű szókártya alkalmazásról van szó, amivel fejleszthetjük a szókincset, de tanulhatunk definíciókat, évszámokat is. Az oldalon eddig is voltak játékok, de most egy kooperatív változat is felkerült. Ha a Live-ot választjuk tanárként megjelenik egy szám, ezt kell a diákoknak megadniuk, miután a telefonjukon vagy laptopjukon elmentek quizlet.live oldalra. Ha elindítjuk a játékot a rendszer 4 fős csapatokba sorolja a diákokat, akiknek párosítaniuk kell a kártyák két oldalát. Amelyik csapat előbb van meg 12-vel, az nyert, de ha csak egy hibájuk is van, lenullázódik az addigi eredményük. Tapasztalatból mondhatom, hogy hihetetlen aktivitást képes kiváltani ez a játék.

    Bővebben...

  • Lovat akarok rajzolni!

    Nyelvoktatás - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    quickdrawIdőről-időre megjelennek olyan weboldalak, ahol nagy cégek a fejlesztéseiket akarják kipróbálni és ebbe valamilyen játékos formában vonnak be minél több embert. A Google Quick, Draw! nevű oldala is ilyen (ITT TALÁLHATÓ, célja, hogy a cég képfelismerő neurális hálózatai egyre okosabbak legyenek. Mesterséges intelligenciát tanítani viszont még sosem volt ilyen szórakoztató. A feladat, hogy rajzoljunk valamilyen tárgyat vagy állatot, a rendszer meg folyamatosan találgat, hogy mi lehet az. A rajzoláshoz csak 20 másodpercünk van, így kifejezetten pörgős a dolog. Nagyon szórakoztató és mivel a rendszer folyamatosan találgat is, kifejezetten jó lehet a szókincs fejlesztésére is, mivel nagyon hétköznapi szavakat használ.

    Bővebben...

  • Játék a szavakkal - Knoword

    Nyelvoktatás - 8 éve

    Írta: Prievara Tibor

    knoword Mennyire van vajon értelme önmagukban szavakat tanulni a kontextus nélkül? Nos, ez egy jó kérdés, amelyre a válasz jó eséllyel az, hogy pont annyi értelme van, amennyire hisz benne valaki, bár talán érdemes kevéssé hinni benne. Mindegy is, hiszen a Knoword (IDE KATTINTVA látogatható meg) egy játék, ahol pont ezt tehetjük meg, definíciókat kapunk, amelyek segítségével ki kell találnunk, hogy milyen szóra gondoltak. Kapunk pontokat, ha tudjuk, és levonnak pontokat, ha nem. Ha gyorsan tudjuk, plusz időt is kaphatunk gondolkozni. Én nem akartam játszani vele, mégis eltöltöttem 10 percet az oldalon. Kissé addiktív, és idegesítő, ha egy szót nem tud az ember. Ha nem jut eszünkbe a válasz, nem kell az egy percet kivárni, elég a mezőben felsejlő X-re kattintani. Megkapjuk a választ, levonják a pontokat és mehetünk tovább. Szerintem talán a definíciókból többet lehet tanulni, mint a szavakból, mert ott sokat és gyorsan kell olvasni.

    Bővebben...

  • Az angol szavak hány százalékát tudod?

    Nyelvoktatás - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    ghent Ma egy elsősorban angolosoknak érdekes tesztet mutatunk be (ITT TALÁLHATÓ ), amely azt hivatott megmondani, hogy az angol szavak hány százalékát ismerjük. A játék egyszerű: szavakat kapunk és meg kell mondanunk, hogy ismerjük-e avagy talán mégsem. Természetesen ez így túl egyszerű lenne, vannak ugyanis valódi és valódinak látszó, kitalált szavak is a listában és gyorsan kell dönteni. A játék végén megtudhatjuk, hogy hogyan is állunk az angol szavakkal, de ami még hasznosabb, megomnják azt is, hogy mely szavakat nem nem ismertünk fel, valamint melyikekről gondoltuk azt, hogy valódi szavak, pedig nem is. És a tetejébe mindennek, a nem ismert szavakat meg is tanulhatjuk. Érdekes játék, egy próbált megér, köszönjük Ács Timinek a tippet!

    Bővebben...

  • Mit is írt a New York Times? Játék a szavakkal

    Nyelvoktatás - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Chronicle Nagyon tetszik a New York Times Chronicle nevű oldala, ahol szavak/kifejezések előfordulási gyakoriságát nézhetjük meg 1860-tól napjainkig. Az oldal ITT TALÁLHATÓ, és rengeteg érdekességet rejt. Ha például a 'love' (szeretet) szót beírjuk, érdekes megnézni, hogy mely években szerepelt gyakran az újság cikkeiben (fura, de éppen 2014 volt az az év, amikor kiemelkedően sokszor használták ezt a szót - a cikkek 15%-ában volt megtalálható), és mikor volt kevésbé népszerű (nem meglepő módon 1944 volt a mélypont, 1.32%-os előfordulással). Az oldal gyors, egyszerű és megbízható, ezért órán is tudjuk használni. Hogy miként, azt a lapozás után elmondjuk!

    Bővebben...

  • Reklámok - elmélet és gyakorlat (C1)

    Angolos ötletek - 13 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Mi alapján válasszunk hirdetési stratégiát? A tannayag elsősorban haladóknak szól, de bárkinek hasznos lehet, akit érdekel a reklám világa. Külön érdekesség, hogy a rövid (és érdekes!) elméleti bevezető után rögtön ki is lehet próbálni, hogy mondjuk egy Mazdát helyesen szeretnénk-e reklámozni.

    Bővebben...