• Proprofs - keresztrejtvények gyorsan

    Internet a tanórás - 11 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Egyszerű, nagyszerű, modern és hasznos alkalmazást ajánlunk ma - sajnos némi szépséghibával. A Proprofs keresztrejtvény-készítő oldala a lehető legegyszerűbb és legpraktikusabb a világon, tényleg csak kattintunk, beírjuk a szavakat és a meghatározásokat, egyetlen egyet kattintunk és már meg is volnánk. A szépséghibája az a játéknak, hogy nem érti a magyar ékezetes karaktereket, azaz ha azt szeretnénk beírni, hogy rózsa, akkor abból a rejtvényben csak annyi fog látszani, hogy rzsa, ami - magyar esetében - kifejezetten nem javítja a felhasználói élményt. Amennyiben nyelvórán - vagyis nem magyarul - szeretnénk használni, praktikus kiegészítője lehet bármilyen órának.

  • Gyártsunk keresztrejtvényeket!

    Tippek, trükkök - 13 éve

    Írta: Nádori Gergely

    A tanítás során gyakran lehet szükségünk olyan elfoglaltságokra, amik oldják egy kicsit a hangulatot, de azért segítenek a tananyag elsajátításában is. Ilyenkor jöhetnek jól a keresztrejtvények. Remek időkitöltő feladatok is, ha valaki hamarabb végez a munkájával adhatunk neki egy-egy magunk készítette a tárgyhoz kapcsolódó rejtvényt.

    Szerencsére nagyon sok online és offline eszköz áll rendelkezésünkre, amikkel ilyen fejtörőket gyárthatunk. Sőt egy jópofa programmal akár kooperatívan is oldhatunk meg keresztrejtvényeket. Minderről szól az IKT Akadémia új fejezete (ITT TALÁLHATÓ).

  • Keresztrejtvény csapatban

    Nyelvoktatás - 13 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Komolyan kezdünk kifejezetten lelkesedni egyes Microsoft dolgokért - nagyon ráfeküdtek az oktatási alkalmazásokra, és azért nem lehet, hogy egy ekkora cég ne csináljon jó dolgokat, hiszen a kreativitás, meg az eszköztár ugye adott. Úgy tűnik, minket, tanárokat tüntet ki figyelemével a Microsoft, nekünk akar kedveskedni. A Fuse Labs nevű helyen most a közösségi keresztrejtvényt, azaz a Team Crossword oldalt szeretnénk bemutatni (IDE SZERETNÉNK mutatni). A feladat: megadott keresztrejtvényeket interaktívan, másokkal közösen, együtt és egyszerre tudjuk csinálgatni. Nem kell mást tennünk, mint az óra végén ráengedni a diákokat csoportokban egy-egy keresztrejtvényre, aztán hadd csinálják. Hátrány: elég nehezek a keresztrejtvények, ráadásul vannak azért az angol-szász kultúrkörből származó utalások, amiket nem olyan egyszerű magyaroknak visszafejlteni. De hát erre van a Google ... vagy a Bing :)