• Readworks - rengeteg angolos anyag

  Letölthető anyagok - 8 éve

  Írta: Prievara Tibor

  readworks Egyszerű regisztráció után érhető el a Readworks nevű oldal teljesen ingyesen tananyagbázisa (ITT TALÁLHATÓ ), amely elsősorban angolosoknak izgalmas - már csak azért is, mert angolul van. Minden évfolyam számára ajánl rövidebb-hosszabb szövegeket, teljes óravázlattal, útmutatóval arra, hogyan dolgozzuk fel a szövegeket az órán. Ha teljes könyveket szeretnénk olvastatni, arra is kapunk módszertani ötleteket. Tényleg iszonyú sok anyag érhető el, érdemes körbenézni, és ha nem is a szövegeket, hanem csak a módszertani ötleteket használjuk fel más szövegek tantásánál, már nem hiába töltöttük az oldalon az időnket.

  Bővebben...

 • Diktáljunk a böngészőnek - Dictation.io

  Tippek, trükkök - 8 éve

  Írta: Prievara Tibor

  dictation.io A Dictation.io ITT TALÁLHATÓ oldal remek gyakorlás nyelvtanulók számára, de azoknak is, akik egyszerűen lusták jegyzetelni, vagy lassan és nem szívesen gépelnek. Az alkalmazás rendkívül egyszerűen működik: a lap alján lévő legördülő menüből ki kell válaztani a nyelvet (van magyar is!), majd a 'Start dictation' gombra kattintva elkezdhetünk diktálni a programnak, amely a hallott szöveget írássá alakítja egyetlen pillanat alatt. Az alkalmazás működik, én magam készítettem rengeteg jegyzetet egy tananyaghoz. Természetesen nem mindig ismer fel mindent, de elég sokszor működik jól, és azt kell mondanom, hogy megéri, mivel nagyon gyorsan lehet hangos jegyzeteket készíteni. Ráadásul nyelvtanulásra is remekül használható, hiszen ha nem jó a kiejtésünk, a program egyszerűen nem ismeri fel, amit mondunk. Addig kell próbálkoznunk, amíg a helyes kiejtést el nem sajátítjuk.

  Bővebben...

 • Text Compactor - szövegzanzásító angolul

  Nyelvoktatás - 10 éve

  Írta: Prievara Tibor

  text compactor A Text Compactor oldala ( IDE KATTINTVA érhető el) egy nagyon hasznos szolgáltatást ígér, ám érdemes kissé óvatosan közelíteni hozzá. Az ötlet minden diák álma: egy szövegdobozba bemásolunk egy hosszú szöveget, egy csúszkán beállítjuk, hogy mennyire foglalja össze, majd elolvassuk az így elkészült zanzát, megkímélve magunkat a hosszú szövegek böngészésétől, ne adj isten, kijegyzetelésétől. Ez csodálatos és vonzó, természetesen, ám mielőtt elkezdenénk vadul és ellenőrzés nélkül bemásolgatni szövegeket, jó tudnunk, hogy hogyan működik az oldal. Egyszerűen gyakoriságot számol, azaz azt, hogy egyes szavak milyen sűrűn fordulnak elő. Ezeket a gyakorisági adatokat aztán mondatonként számolják, megállapítva, hogy egyes gyakori (tehát fontos) szavak hányszor fordulnak elő az adott mondatban. Így hát minden mondat egy 'pontot' kap, és ha ez a pontszám magas, akkor megtartják az összefoglalóban. Ha nem, kidobják. Érdekes kísérlet a diákokkal összefoglalót íratni egy szövegből, majd megnézni, hogy a Text Compactor mit csinál ugyanazzal a szöveggel, majd kritikusan értékelni az eredményt.

  Bővebben...

 • Miért jó a globalizáció? (C1)

  Angolos ötletek - 14 éve

  Írta: Prievara Tibor

  A tananyag sok interaktív feladat, érdekes szöveg, kvíz és 'játékos' feladat segítségével mutatja be a globalizáció elsősorban előnyös hatásait. Mielőtt elfogultsággal vádolna meg minket bárki, az érem másik oldalát bemutató tananyag is készül már :)

  Bővebben...

 • Tinédzserek a fejlett és a fejlődő világban (B2)

  Angolos ötletek - 14 éve

  Írta: Prievara Tibor

  A tananyag egy 5 perces videó segítségével hasonlítja össze a nyugati világ, illetve a fejlődő országok tinédzsereinek az életét. Nem is enyhéz propaganda-ízű, de azért nagyon érdekes a videó. Vajon hat ez valakire? Nézd meg, döntsd el, és írd meg!

  Bővebben...

 • Portugália legjava (A2)

  Angolos ötletek - 14 éve

  Írta: Prievara Tibor

  A tananyag megismertet bennünket Portugáliának azokkal a részeivel, amiket semmi esetre sem hagyhatunk ki, ha egyszer odatévedünk. Egyben mintát is kapunk, hogyan kell lelkesedni kis hazánk hasonló gyöngyszemeiről.

  Bővebben...

 • Zöld úr zöld útja (A2)

  Angolos ötletek - 14 éve

  Írta: Prievara Tibor

  Zöld úr, avagy Mr Green, nyaralni indul Brazíliába. Onnan levélben tudatja itthon maradt barátjával, hogyan telnek napjai - és egyből kiderül, hogy Zöld úr nem is annyire "zöld", vagyis környezetbarát. A tananyag tippeket ad neki (illetve a kedves felhasználónak), hogyan is néz ki egy igazi zöld nyaralás.

  Bővebben...

 • Svájc rejtett titkai (A2)

  Angolos ötletek - 14 éve

  Írta: Prievara Tibor

  A tananyag Svájc ismert és kevésbé ismert arcait mutatja be, valamint kiderül, mi közük a svájciaknak a jazz-hez, Einsteinhez, illetve a zserbóhoz. Barátságosan apró darabokra szedett olvasmány! :)

  Bővebben...

 • Ki a kedvenc íród? (Spoken English Video Archives - B1)

  Angolos ötletek - 14 éve

  Írta: Prievara Tibor

  A tananyag a Beszélt Angol Videó Archívum legújabb anyaga. A téma a kedvenc író. Vigyázat! A videón szereplő lány kedvence J.K. Rowling, és - ha csak nagyon felületesen is - de szól az egyik Harry Potter könyv végéről!

  Bővebben...

 • Mi fán terem az EMO? (A2)

  Angolos ötletek - 14 éve

  Írta: Prievara Tibor

  Emó, imó, ímó, emós - mit takarnak ezek a fitalalok körében egyre gyakrabban hallható szavak? A tananyag arra igyekszik választ adni, általában mit jelent az emóság - öltözködésben, zenében, személyiségben. Aki nem akar lemaradni, ne hagyja ki!

  Bővebben...