• Ekréta Digitális Kollaborációs Tér - de hol a kollaboráció?

    Vezércikk - 4 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Itt van, a miénk, használható, működik! NEm más, mint az Ekréta legújabb fejlesztése a Digitális Kollaborációs Tér! A neve közösen szervezhető projektmunkákat (csoportokba rendelhető diákokkal), online kiosztható, szintén együtt szerkeszthető jegyzetelő felületet, videó cset alkalmazást, breakout room-okat sejtet, hiszen ezek lennének a digitális kollaboráció ismert eszközei. Miután több cikk megjelent, felmentem én az Ekréta felületére, és izgatottan vetettem bele magam a DKT funkcióinak feltérképezésébe. Öt perccel később kicsit értetlenül zártam be a böngészőt. Hogy miért, azt alább megpróbálom érthetően összefoglalni.

    Bővebben...

  • Digitális történetmesélés Teams-ben

    Internet a tanórán - 6 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Biztosan mindenki emlékszik még arra a játékra, amikor el kellett kezdeni egy történetet egy papíron, majd továbbadni, és a következő diáknak kellett folytatni - és így tovább, mindig csak mondatonként. Ezt szerettem volna az órán játszani, amikor eszembe jutott, hogy már digitális iskolában vagyunk, és elkezdtem azon töprengeni, hogy 1) hogyan tudom a rendelkezésre álló digitális eszközökkel kiváltani a feladatot, és 2) hozzá tud-e adni valamilyen pluszt (pedagógiailag) az, hogy digitális környezetben végezzük a feladatot? Nos, a válasz - mint kiderült - mindkét kérdésre IGEN, az eszköz, amit használtam ugyanaz volt, amit egyébként is, hiszen a Microsoft Teams minden órán a kezünk ügyében van, és rövidebb idő alatt sokkal többet írtak és dolgoztak a diákok. A lapozás után elmondom azt, hogy mi történt.

    Bővebben...

  • Notebookcast - kollaboratív interaktív tábla

    Tippek, trükkök - 7 éve

    Írta: Prievara Tibor

    notebookcast Érdekes ötlet, és viszonylag egyszerűen használható a Notebookcast oldala (ITT TALÁLHATÓ), amely egy kollaboratív onteraktív táblához hasonlító felület, ahol - ahogy azt sejteni lehet már - közösen alkothatunk. Funkcionalitásában természetesen a SMART Notebook-nak a közelében sincs, de egy dologra azért jó ... régóta kérdésem az, hogy az interaktív táblát miképpen lehetne valóban azzá tenni, és ne csak úgy, hogy a tanár, illetve az a pár diák keveredjen interakcióba vele, akit kihívok a táblához, hanem valóban közösen alkossunk meg egy táblaképet. Nos, erre például (akár közös jegyzeteléssel, ami azonnal megjelenik a táblán) kiválóan alkalmasnak látszik a Notebookcast - feltéve, hogy a diákoknak is van persze gépük.

    Bővebben...

  • Online tábla

    Interaktív tábla ötletek - 9 éve

    Írta: Nádori Gergely

    https://realtimeboard.com/blog/wp-content/uploads/2014/04/RealtimeBoard-1.pngTöbbször gondoltam már arra, hogy milyen jó lenne valami olyan program, amivel tudnék használni bármilyen interaktív táblát. Az pedig még jobb lenne, ha még telepíteni sem kellene semmit hozzá! Most találtam egy olyan webes alkalmazást, ami ilyesmit tud, meg még egy kicsit többet is. A RealtimeBoard alkalmazásról van szó (ITT ÉRHETŐ EL), a böngészőben kapunk egy táblát, amire íratunk, post-iteket helyezhetünk el, nyilakkal kapcsolhatunk össze dolgokat. A táblánkat meg is oszthatjuk másokkal is, és akkor ők is képesek lesznek használni. Arra is lehetőség van, hogy megjegyzéseket fűzzünk valamihez.

    Bővebben...