• YouTube videók feliratozása egyszerűen

  Tippek, trükkök - 11 éve

  Írta: Prievara Tibor

  Nyelvtanárként sok videót használok, gyakran a YouTube-ról.Sokszor előfordul, hogy egy-egy érdekesebb (nehezebb) szó, kifejezés miatt meg kellett állítanom a videót, hogy kiemeljem mindazt, amit különösen érdekesnek tartottam. Erre nyújt megoldást, a fénymásolt lap is, ahol ezeket előre leírhatom. Azonban mióta a Caption generator oldalát használom (ITT TALÁLHATÓ), megváltozott az életem. Nem csak, hogy nincs szükségem a papírra, nem kell megállítanom a videót, de még a feladatokat is a képernyőre tehetem. A feliratozás funkciót nem feliratozóként használom leginkább, mivel sem időm, sem türelmem nincs ahhoz, hogy egy akár csak egy 2-3 perces videót rendesen feliratozzak. IDE KATTINTVA található egy példa, amelyben a Big Bang Theory c. sorozat egy három perces szeletére tettem fel kifejezéseket, egy-egy szót kihagyva. Ez megérte, mert kb. 5 percet töltöttem vele, és készen van a szókincs preparálása a szövegből, ráadásul egy feladat formájában.

 • Címek automatikus javítása

  Tippek, trükkök - 14 éve

  Írta: Prievara Tibor

  Egy kollégámmal esett meg az alábbi történet: órán egy YouTube videót szeretett volna mutatni a gyerekeknek, és miközben mesélt, gyorsan beírta (legalábbis azt hitte) a böngészőbe, hogy 'youtube.com'. Mint kiderült, az 'y' lemaradt az elejéről, és - mit ad isten - 'y' nélkül a YouTube egy igen durva pornó oldal - ami pont abból él, hogy sokan elgépelik ezt a címet. Szerencsére a kivetítőn a 'Freeze' funkció be volt kapcsolva, ezért csak az ő gépén jelent meg az oldal, nem pedig fél-falnyi területen a gyerekeknek. Az ehhez hasonló helyzetekre kínál frappáns megoldást az URL Fixer nevű alkalmazás (ITT TALÁLHATÓ). Részletek a lapozás után!

  Bővebben...

 • Imageloop - képsorozatok webkettesen

  Internet a tanórán - 15 éve

  Írta: Prievara Tibor

  Az ImageLoop oldalán (IDE KATTINTVA taláható) képekkel játszhatunk - és készíthetünk belőlük szép sorozatot egy lejátszóval. Mindehhez fel kell töltenünk saját képeinket, kiválasztani a megfelelő lejátszót, majd a megjelenítést (lehet pl. filmszerű, kocka stb.), majd elvinni a kódot és beágyazni az oldalunkba. Lapozás után egy példa. Nem néz ki rosszul.

  Bővebben...

 • Grooveshark - zene korlátlanul

  Internet a tanórán - 15 éve

  Írta: Prievara Tibor

  A Grooveshark alkalmazás (IDE KATTINTVA található) segítségével zenei lejátszókat készíthetünk egy perc alatt. Ezeket frissíthetjük is állandóan, de nem fontos. Az viszont fontos, hogy a lapozás után egy videó bemutató elmagyarázza, hogyan is kell az oldalon eligazodni - megéri! Mindezek mellet rögtönöztünk egy lejátszót is, azzel is lehet játszani, próbálgatni.

  Bővebben...

 • Yourminis 1- beágyazható rádió widget

  Tippek, trükkök - 15 éve

  Írta: Prievara Tibor

  Mai oldalunk nem is egy oldal igazából, hanem egy hatalmas widget gyűjtemény. A widget-ek beágyazható, apró, érdekes alkalmazások, amelyekkel feldobhatjuk weboldalunkat (p. Ning digitális osztálytermünket). Hogy átláthatóbb legyen a kínálat, rendszeresen bemutatunk egy-egy alkalmazást:

  Bővebben...

 • Zene és szöveg - nyelvtanulás és szórakozás

  Nyelvoktatás - 15 éve

  Írta: Prievara Tibor

  Régóta kerestem ilyen oldalt, végre megtaláltam - köszönet érte Greg nevű 16 éves tanítványomnak. Az oldal neve egyébként Lyrics Mode és IDE KATTINTVA lehet meglátogatni. Az ötlet egyszerű: begyünk YouTube-on fellelhető zenei videókat, gyűjtsük össze a dalszövegeket, a kettőt pedig egy közös felületen tegyük elérhetővé.

  Bővebben...

 • Visualize.us - közösségi képkereső

  Tippek, trükkök - 15 éve

  Írta: Prievara Tibor

  A Visualize.us a del.icio.us oldalához hasonló képkereső oldal. Egy kis gombot tesz a böngészőnkhöz, és máris kezdődhet a képkeresés, mentés, címkézés, megosztás - azaz vérbeli webkettes alkalmazás ez is.

  (A poszt végén található szokásos interaktív bevezetőnk az oldalhoz. A teljes képernyős változathoz IDE ÉRDEMES KATTINTANI.)

  Bővebben...

 • Chat a weboldalunkra - Shoutbox

  Tippek, trükkök - 15 éve

  Írta: Prievara Tibor

  Újabb oldalt mutatunk most be, amely segítségével chat-et varázsolhatunk bármilyen webes felületre (pl. a blogunkba, vagy az internetes osztálytermünkbe).

  A Tanárblog.hu-t rendszeresen olvasók emlékezhetnek rá, hogy ez nem az első hasonló szolgáltatás, amelyet bemutatunk, IDE KATTINTVA, vagy akár IDE KATTINTVA két másik alkalmazásról olvashatunk (Chatmaker, illetve Yaplet).

  Bővebben...

 • 99Chats - saját chatszoba 1 perc alatt

  Tippek, trükkök - 15 éve

  Írta: Prievara Tibor

  Bár órán nem igazán használható a chat (miért is beszélgetnénk online emberekkel, akikhez elég lenne odafordulnunk), néha mégis előfordulhat, hogy szükségünk van egy chat szobára sürgősen - mondjuk szeretnénk valamit megbeszélni kollégáinkkal, a gyerekekkel, de nem egy publikus, mindenki számára elérhető szobában. Nos, a Chat99 (IDE KATTINTVA érhető el) erre ad megoldást,

  Bővebben...