• A lebénult tanár

    Tippek, trükkök - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    mankoEgy hete kisebb baleset ért, kifordult a térdem, ami legalább öt nap ágyat jelent. Mi lesz ilyenkor a diákokkal? Ha minden jól megy, esetleg sikerül a szakszerű helyettesítést megszervezni, de az elég komoly teher a kollégának, akinek hirtelen megduplázódik az óraszáma, ha pedig nincsen, aki megtartsa az órákat, marad a gyerekfelügyelet, esetleg a nagyobbaknál a lyukasóra. Nincs ennél valami jobb megoldás? Három osztályban tanítottam éppen, két érettségire készülő 11.-es és 12-es csoportot és 8.-osokat, akik éppen a déli félteke földrajzát tanulták. Gördülékenyen meg lehetett szervezni, hogy in absentia is tudjak órát tartani.

    Bővebben...

  • Megint meghekkelték a tanítást

    Hírek - 8 éve

    Írta: Nádori Gergely

    htcSzeptember 24-én már másodszor rendezte meg a Microsoft nagy virtuális konferenciáját Hack the Classroom (Hekkeljük meg a tanítást!) címen. A világszerte követett eseményen többnyire arról volt szó, hogy miként lehet a már meglevő eszközökkel, a mindenki számára elérhető alkalmazásokkal megújítani a tanítást. A nyitóelőadásban John Kao arról beszélt, hogy miért van szükség az innovációra nevelésre, hogyan válhat ez az oktatás új paradigmájává.

    Bővebben...

  • Global Virtual Classroom 2016-os verseny - Bán Gyöngyi írása

    Vezércikk - 8 éve

    Írta: Prievara Tibor

    gvcp Idén nem először vettünk részt ebben a nagyszerű nemzetközi versenyben. Lényege az, hogy 3 iskola alkot egy csapatot, és közösen együtt dolgozik szeptembertől március végéig egy témán. Mennyire tudunk együttműködni? Nekünk, tanároknak ismernünk kell néhány alapvető online eszközt, de a legnagyszerűbb ebben a versenyben, hogy van egy mentorunk. Nekünk évek óta Janet néni, aki Chicago-ban élő tanár néni. Rettenetesen segítőkész, tényleg támaszt ad . Ha kérdésünk van akár technikai, akár bármilyen más jellegű, bátran írunk neki, vagy skypon hívom, és akár lépésről lépésre lediktálja, hogy mit hogyan kell megtenni. Biztonságot ad a segítőkészsége.

    Bővebben...

  • Skype-a-thon

    Hírek - 8 éve

    Írta: Nádori Gergely

    skype-a-thonDecember 3-án s 4-én kerül megrendezésre a nagy Skype marathon, a Skype-a-thon. A cél, hogy minél több osztály beszélgessen minél több osztállyal, akár a jól ismert Mystery Skype formátumba, akár más keretek között. A program oldalán (IDE KATTINTVA) választhatunk formát (Mystery Skype, vendégelőadó, virtuális kirándulás*) és kereshetünk hozzá partnert is. Bármelyiket is tesszük, biztosak lehetünk benne, hogy nagy élmény lesz a gyerekeknek és nem kell hozzá egy projektoron, internetkapcsolaton (amit akár egy mobiltelefon is adhat) és a mikrofonon kívül semmi. Íme a hivatalos beharangozó:

    Bővebben...

  • Szakértőt az iskolába!

    Hírek - 9 éve

    Írta: Nádori Gergely

    http://blogs.richardson.com/wp-content/uploads/2013/03/expert_300.jpgMozgalmat indítunk! Régóta gondolkodunk már azon, hogy miként lehetne kitárni az iskola kapuját, hogyan lehetne behozni jobban az életet az iskolába. Úgy látom, hogy a technikai eljutott arra a szintre, amikor ezt már valóban lehetővé teszi. A Skype a mindennapok része, a széles sáv nem luxus ma már. használjuk hát fel a videótelefont arra, hogy szakértőket hívjunk be az iskolába. Ehhez nem kell más, csak egy adatbázis olyan szakértőkkel, akik alkalmasint (nem hiszem, hogy évente egy-két alkalomnál többről lenne szó) hajlandók 20 percen diákokkal beszélni a saját szakmájukról, a saját szakterületükről. Gyűjtsük össze együtt! ITT EGY KÉRDŐÍV ahová bárki beírhatja a beszélgetésre hajlandó szakértő elérhetőségét.

    Bővebben...

  • Skype a tanításban

    Tíz weboldal... - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    skype Sok eszközről volt már szó a TanárBlogon, és néha-néha jó elővenni egy régebb témát, hátha történt érdekesség azóta is. A Skype használata a tanításban egy ilyen téma. Írtunk már egy angolos Skype projektről ITT , rendkívül izgalmasak a Mystery Skype órák, ahol más iskolákkal teremtünk kapcsolatot Skype-on és igen/nem kérdések segítségével ki kell deríteni, hol is lehet a másik osztály a világon (erre érdemes felkészülni, tanárként irányítani a kérdéseket, hogy valóban izgalmas legyen). Én mindig egyeztetek a kollégával, aki a vonal másik végén van, hogy minél hatékonyabb, tanulást is segítő kérdéseket tudjunk feltenni egymásnak.

    Bővebben...

  • Nemzetközi Pí-nap

    Internet a tanórán - 9 éve

    Írta: Nádori Gergely

    piIdén szombatra esik a Pí-nap, ami ráadásul a századlegtökéletesebb Pí-napja lesz 3/14/15 (még pontosabban 9 óra 26 perc 53 másodperckor). Ehhez kapcsolódik az a projekt is, amit Michael Soskil talált ki és amibe bárki bekapcsolódhat. A projekt részleteit a Skype in the classroom oldalon közölte (ITT), de itt leírjuk mi is, hogy miről van szó. Nincs szükség komoly angoltudásra sem, hogy valaki részt vegyen benne, de persze a teljes élményhez az sem árt.

    Bővebben...

  • Lassan jön a Skype fordító

    Hírek - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    skype translator Emlékszem, milyen csodálattal töltött el a Star Wars fimekben az, ahogyan videókonferenciákat tartottak a sötét oldalon, illetve milyen izgalmas tudományos fantasztikus élmény volt a Bábel halról olvasni, amely (ha bárki a fülébe tette) bármilyen nyelven képes volt kommunikálni Douglas Adams klasszikusában. Igaz, ott hozzátették, hogy a Bábel hal azzal, hogy a kommunikációs korlátokat elsöpörte (de pl. a kulturálisokat nem), több háborút eredményezett, mint bármi addig az univerzumban. Aztán meg azon gondolkodtam, hogy amikor a csodák megvalósulnak, csak egyszerűen csendben természetessé válnak. Most már nem megy csodaszámba a videókonferencia pl. Skype-on, vagy Hangouts-ban, és a fordítók is egyre ügyesednek. Most a Skype translator eljövetelét jelentették be, előzetest már most is láthatunk belőle, és a lapozás utűn azt is elmeséljük, hogy mit tud és mivel fogja (a fejlesztők szerint) megváltoztatni az életünket.

    Bővebben...