• Párizsi múzeumok

    Letölthető anyagok - 4 éve

    Írta: Nádori Gergely

    muzeumoknem csak franciásoknak, hanem a művészettörténetet, rajzot vagy akár történelmet tanítóknak is izgalmas lehet a párizsi múzeumok virtuális gyűjteménye. Az oldalon (IDE KATTINTVA) több mint 300 000 mű található meg. Festmények, rajzok, fényképek, érmék stb. Közöttük nagyon sokféleképpen kereshetünk és többről kifejezetten nagy felbontású változatot is kapunk. Van böngésznivaló bőségesen!

    Bővebben...

  • Vagy én vagyok vagy te vagy

    Nyelvoktatás - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    kepPleyer Adrienn írása

    Szerencsére nem is olyan régen rátaláltam a Conjuguemos oldalra (IDE KATTINTVA), amit egy amerikai spanyoltanár, Alejandro Yergos hozott létre, hogy megkönnyítse a ragozások memorizálását. Önállóan gyakorolhatnak a hallgatók, és nem kell az ismeretlen szavakkal sem bajlódniuk. Az oldal szerintem legnagyszerűbb funkciója ez, egy könnyen használható felület, ami tudatosítja a kezdő nyelvtanulóban, hogy a ragozás nem egy soronként memorizálandó vers (én vagyok, te vagy, ő van...), a haladó pedig már tudatosan használhatja új igeidők begyakorlására. Az oldal francia, német, olasz, koreai, latin, portugál és természetesen spanyol nyelvek tanításához-tanulásához használható. Franciatanárként én csak a franciás tartalmakat fedeztem fel, de látszólag a többi nyelvnél is így működik az oldal. Minimális angoltudással (vagy azt kiváltó jó kattingatói ösztönökkel) a ragozási funkció tökéletesen kiaknázható, viszont az előre legyártott szótanítós részeknél – lévén azok amerikai gyerekeknek készültek – elengedhetetlen a célnyelvnél jobb angoltudás.

    Bővebben...

  • Az osztályból a világ körül

    Internet a tanórán - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    tour builderA Google Tour Builder (ITT TALÁLHATÓ) segítségével virtuális túrákat készíthetünk el. A Google térképén jelölhetünk ki pontokat, amikhez azután leírást, képeket vagy akár videót is fűzhetünk. Az elkészült túrát azután egy egyszerű link segítségével oszthatjuk meg másokkal. Nem csak földrajz vagy biológia órán lehet a segítségünkre, hanem történelemből is: valamilyen történelmi eseménysor (pl. római polgárháború) egyes eseményeit elhelyezhetjük egy túrában, de készülhet olyan túra is, ami egy adott időpontban (pl. Kr. u. 1000-ben) mutatja be, hogy hol mi történt éppen a Földön (Rómától Kinán át a maja birodalomig). Természetesen nyevtanuláshoz is hasznos lehet, ha egyes helyek nevezetességeit így mutatják be a diákok.

    Bővebben...

  • Virtuális expedíciók mobillal

    Letölthető anyagok - 8 éve

    Írta: Nádori Gergely

    google expeditionsIzgalmas és kifejezetten az otatásnak szánt alkalmazást tett mindenki számára hozzáférhetővé a Google. Az Expeditions lényege, hogy a Google virtuális valóság szemüvegével egy egész osztály utazhat el izgalmas helyekre. A Google cardboard szemüveg bármely Androidos telefont átalakítja virtuális valóság szemüveggé. Nem túl drága mulatság (ide kattintva például kevesebb mint 300 forintért vehető darabja). Ha feltelepítjük a megfelelő alkalmazást (ITT TALÁLHATÓ), akkor választhatunk, hogy egy kalauzolt túrát szeretnénk, vagy magunk kalauzoljuk az osztályt. Ezt követően ki kell választanunk a helyszínt, erre már most sok száz lehetőségünk van és a lista folyamatosan bővül. Ha ezután a diákok is bekapcsolódnak, látni fogjuk, hol vannak és kijelölhetünk nekik pontokat, amire fel akarjuk hívni a figyelmüket. Az érzés tényleg olyan, mintha az adott ponton állnánk, hiszen körbe-körbe lehet nézni.

    Bővebben...

  • Storyboard That! - képregénykészítő

    Nyelvoktatás - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    storyboard that Izgalmas, használható, szép alkalmazás a Storyboard That! (ITT TALÁLHATÓ), amely segítségével pillanatok alatt tudunk meglepően érdekes, jól használható történeteket készíteni három kockában. Természetesen bármilyen hosszú lehet a történet, de a három kockás mindig ingyenes marad. Én ezt csináltam: nem a főoldalon, hanem az IDE KATTINTVA elérhető 'próbaterepen' dolgoztam, megcsináltam a 3 kockás képregényt, majd a Windows "Képmetsző" nevű kis alkalmazásával (ha valaki nem ismerné, és nem tudná, hogy valószínűleg az ő gépén is van ilyen, az KATTINTSON IDE kivágtam és elmentettem. Így bármennyit lehet készíteni. Képleíráshoz, történetmeséléshez stb. kiválóan alkalmas.

    Bővebben...

  • Képregény preziben - nyelvi projekt

    Internet a tanórán - 9 éve

    Írta: Nádori Gergely

    comicMi mindenre lehet használni egy prezentációs szoftvert? Diákjaink, akik ebben az évben kezdtek ismerkedni a francia nyelvvel például remek képregényt készítettek benne. Nem csak a nyelvi készségeik fejlődtek így, de az igazi projekt során együttműködni is remekül megtanultak. Fontos volt, hogy végig a célnyelven kommunikáljanak egymás között, amíg a képregény készül. A végeredmény alant megtekinthető:

    Bővebben...

  • World Press Photo 2015

    Nyelvoktatás - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    world press 2015 Minden évben megemlékezünk a World Press Photo nevű kiállításról (az idei nyertes képek ITT TALÁLHATÓAK ), mert minden évben annyi információ, érdekesség nyerhető ki a sorozatokból, amely mellett nem szabad szó nélkül elmenni szerintünk. Az idei képsorozatokat egyébként nagyon egyszerűen dolgozom fel. Mindig tartozik ugye egy történet is a képekhez, ezt kell visszafejteni a képek alapján. Például a fenti képen egy iráni meghíusult kivégzés látható. Amennyiben a kivégzés napján a sértett rokonai ahelyett, hogy kirúgnák a bűnös alól a széket, egy pofont adnak neki, az a megbocsátás jele, a kivégzés elmarad. A képek drámai erejűek, a történet teljesen más fordulatot vesz, mint ahogy azt gondolnánk. Sokat találgatnak a képekről a diákok, és szívesen teszik.

    Bővebben...

  • Saját bingó

    Tippek, trükkök - 9 éve

    Írta: Nádori Gergely

    bingo nyertesA bingó egyszerű szerencsejáték, amiben egy lapon véletlenszerűen kapnak számokat a játékosok, a gép sorsol a számok közül és mindenki áthúzza az adott számot a saját lapján, akinek elsőként van áthúzva egy teljes sora vagy oszlopa (esetleg átlósan egy sor), az nyert. Az üzleti világban ismer a süketelés bingó, ebben a számok helyett az értekezleten elhangzó gyakori kifejezések (hatékony, adaptív, szinergisztikus stb.) szerepelnek, ha valamelyik elhangzik, kihúzható az adott kocka. Ilyen Süketelés bingó készíthető IDE KATTINTVA. Csak be kell írnunk legalább 25 szót és már kész is van a nyomtatható vagy online használható bingólap. Ha frissítjük az oldalt új elosztást kapunk, így minden diáknak készülhet saját lap. Mi mindenre használhatjuk órán? Íme pár ötlet:

    Bővebben...

  • Tananyag Google streetview segítségével

    Nyelvoktatás - 10 éve

    Írta: Prievara Tibor

    streetviewHogy ez eddig nem jutott eszembe! - gondoltam magamban, amikor a napokban a Google streetview alkalmazás segítségével próbáltam megnézni, hogy hová is kell mennem egy megbeszélésre másnap. Elkezdtem virtuálisan sétálgatni a környéken, és hirtelen rádöbbentem, hogy mennyi információt ad egyetlen helyszín. Miért nem csinálok ebből tananyagot? Mert esetleges, hogy mikor, hol mi van éppen - válaszoltam magamnak. Aztán meglett a megoldás: mi van akkor, ha egy képernyővideó készítő alkalmazással felveszem a Streetview-n bejárt útvonalat egy videóra, és az lesz a tananyag? És ez lett! Nem egészen 5 percnyi munkával sikerült olyan részletgazdag tananyagot készíteni, amelyről akár egy óráig lehet beszélni. Részletek a lapozás után.

    Bővebben...

  • Csapatjáték mobilra

    Internet a tanórás - 10 éve

    Írta: Nádori Gergely

    Újra jelentkezik az App híradó, megint egy remek mobilos alkalmazást ajánlunk  mindenki figyelmébe. Egy játékról van szó, de igazán különleges fajtáról, ez ugyanis egy kooperatív játék Androidos vagy iOS-es rendszerekre. A neve Spaceteam és megtalálható az iTunes-on (ITT) és a Google Playen is (ITT). Ahhoz, hogy együtt tudjunk játszani ugyanarra a wi-fi hálózatra kell csatlakoznunk és már indíthatjuk is a játékot. Egy űrhajót kell irányítanunk a képernyőn látható műszerfallal. A műszerfalon mindenféle vicces nevű kapcsolók és számlálók vannak, ezeket kell tekergetni, kapcsolgatni, a kívánt értékre állítani. Feliratok mutatják, hogy éppen mit kell beállítanunk. A csavar annyi, hogy az általunk látott utasítások többnyire a mások műszerfalán látható dolgokra vonatkoznak és viszont. Így aztán folyamatosan mondogatjuk, hogy: Állítsd a nanozónát hármasra! Kapcsold le a részecskepajzsot! és így tovább. Egyre nehezebb a feladatunk, néha leesik egy-egy darab a műszerekből, aszteroida mezőbe kerülünk és így tovább. Az egész borzasztóan vicces is és izgalmas is.

    Természetesen jó lehet a Spaceteam csapatépítő játéknak, ha együtt van az osztály versenyezhetnek. Pillanatok alatt össze lehet vele kovácsolni egy olyan társaságot is, akik még soha nem találkoztak. De hasznos lehet a játék nyelvórán is, ha kikötjük, hogy csak a célnyelven szabad beszélni, utasításokat adni. Még a legvisszahúzódóbb diák is kiabálni fogja a parancsokat perceken belül. A magasabb szinteken ráadásul már nem csak feliratok, hanem ikonok is vannak, így azt is el kell magyarázni a másiknak, hogy értse, mire gondolunk.

    Bővebben...