• Mindmup - mégy egyszerűbb a gondolattérkép

    Internet a tanórán - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    mindmup Minden lehet még egyszerűbb - de nem feltétlen túl egyszerű. A Mindmup (ITT TALÁLHATÓ) segítségével egyszerűen készíthetünk és oszthatunk meg gondolattérképeket. A különösen jó hír az, hogy mindehhez még regisztrálnunk sem kell (bár a 'hidegen' elkészült gondolattérképek mérete 100 kb-ban van maximálva), de regisztráció után nagyobb térképeket is publikálhatunk. Ha szeretnénk, az elkészült alkotásokat közösségi oldalaok is megoszthatjuk. Sajnos alapszintű angoltudás szükséges az oldal használatához, bár az ikonok elég intuitíven segítik az alkalmazás használatát.

    Bővebben...

  • Connected Mind - gondolattérkép a böngészőben

    Internet a tanórán - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    connected mind Néha könnyebb a feladatainkat, gondolatainkat gondolattérképek formájában tárolni. Erre nyílik remek lehetőségünk a Connected Mind nevű alkalmazás segítségével. Hazsnálata rendkívül egyszerű, képeket, szöveget, címkéket tudunk feltenni a vászonra és ezek között összefüggéseket tudunk jelölni. Az alkalmazás használata nagyon intuitív, sajnos jelenlegi formájában közös szerkesztést nem engedélyez - de a állítólag már dolgoznak ezen a funkción is. Letölteni a Google app store-ban lehet IDE KATTINTVA. Az app ezután a Chrome böngészőben, app-ként jelenik meg, és elég rákattintani, hogy elinduljon. tényleg működik, és nagyon egyszerű.

    Bővebben...

  • Mire lehet jó az érintőképernyő?

    Letölthető anyagok - 9 éve

    Írta: Nádori Gergely

    cogsketchAz érintőképernyők mindennapos dolognak számítanak. A telefonoknál már szinte nincs is olyan, aminek ne lenne piszkálható a képernyője, de a laptopoknál is kezd az alapfelszereltség részévé válni, hogy tapizni lehessen. Azon túl, hogy írhatunk rá, meg rakosgathatunk mindent ide-oda azért még bőven mit kitalálni arról, hogy is lesz ez jó nekünk. A Northwestern University kutatócsoportja is gondolkodott ezen és így született meg a CogSketch nevű program (INNEN LETÖLTHETŐ). A programban a tanár elkészíthet egy vázlatot akár egy meglevő ábrára (pl. térképre) rajzolva és elhelyezhet rajta feliratokat. A diák megkapja az ábrát és neki kell bejelölnie az egyes dolgokat és elhelyeznie a feliratokat. A program intelligensen értelmezi a rajzokat, felismeri a nyilakat, összeköttetéseket.

    Bővebben...

  • Összefoglalás elmetérképpel - óravázlat

    Internet a tanórán - 11 éve

    Írta: Nádori Gergely

    Nagy örömünk, hogy egy újabb, a PIL Akadémián született óravázlatot mutathatunk be. Varga Judit, a kiskunhalasi Szilády Gimnázium tanára tartott összefoglaló órát. Az órán a diákok a témából gondolattérképeket készítettek, amiket azután egymással is megosztottak. Az alábbiakban olvasható a teljes óravázlat, a tapasztalatok az óráról és megtekinthetők az elkészült munkák is!

    Bővebben...

  • Könyvjelzők vagy fogalomtérkép?

    Tippek, trükkök - 11 éve

    Írta: Nádori Gergely

    A szombati Pedagógiai kávéház rapid-randijára egy olyan ötlettel készültem, a Pinterest alkalmazást használta fel linkek ízléses bemutatására. A korábban remekül működő, de azóta már nem elérhető delicious stackek mintájára gondoltam egy Pinterest falra felrakni a diákoknak szánt linkeket. Azután rögtön az első asztalnál Németh Nóra mutatott egy erre sokkal jobban használható oldalt a Pearltrees nevűt (ITT TALÁLHATÓ). (Még azt is hozzátette, hogy diákjai szerint a Pinterest túlságosan Barbie-s, és ebben van is valami.)

    A Pearltrees alkalmazásban képeket, megjegyzéseket és weboldalakat menthetünk el, ezekből lesznek a gyöngyök. Ezeket a gyöngyöket azonban fákká rendezhetjük, egy klasszikus gondolattérkép módjára. Az eredmény egyszerre rendezett és látványos. Ahogyan jó webkettes alkalmazáshoz illik, itt is megoszthatjuk a fáinkat, dolgozhatunk együtt másokkal, átvehetjük mások gyöngyeit és kereshetünk mások fái között is, tehát azokkal a képességekkel is rendelkezik az alkalmazás, amivel a közösségi könyvjelző szolgáltatások.

    Bővebben...

  • Gyors közös ötletelés

    Internet a tanórás - 13 éve

    Írta: Nádori Gergely

    Aki már próbált órán webes eszközöket használni, az tudja, micsoda öröm az olyan oldal, amihez nincs szükség regisztrációra. Ha azzal kezdjük az órát, hogy regisztráljtaok ide vagy oda, máris elmegy egy negyed óra, az óra harmada. És persze mindig van valaki, aki nem kapja meg a megeresítő e-mailt, elrontja a jelszavát, a lehetőségek végtelenek.

    Az olyan hasznos alkalmazás, aminél nincs szükség minderre igazi kincs tehát. A közös gondolkodást, ötletelést segíti meg a scrumblr (ITT TALÁLHATÓ). Az alkalmazás a klasszikus cetlis módszert követi, kis cédulákat helyezhetünk el a közös felületen. Az oldalnak bármilyen nevet adhatunk és azután az együttműködéshez elég csak ezt a címet megadni a többieknek és már indulhat is a munka.

    Bővebben...

  • Gliffy - diagramkészítő

    Internet a tanórás - 13 éve

    Írta: Nádori Gergely

    A weben bőven találhatunk ilyen-olyan diagramszerkesztőket, ezek sorába áll be a Gliffy (IDE KATTINTVA) is. Ami kiemeli a tömegből az a választható nagyszámú minta. Ezek a klasszikus vagy éppen a szoftverfejlesztéshez használatos diagramok nagyban megkönnyítik a munkát Segítségükkel nagyon gyorsan készíthetünk el látványos ábrákat.

    Nem kell megijedni a regisztrációtól sem, a Gliffy azonnal ad nekünk egy 30 napos prémium elérést ingyen, ezután, ha nem fizetünk használhatjuk tovább az alapelérést, ennek egyetlen korlátja, hogy egyszerre csak 5 diagramunk lehet, ha újat akarunk, törölni kell egy régebbit.

    Bővebben...

  • 3D gondolattérkép

    Letölthető anyagok - 13 éve

    Írta: Nádori Gergely

    A gondolattérképek nagyon fontos eszközök lehetnek, elsődlegesen a speciális nevelési igényű gyerekek számára, de bárki másnak is, hiszen segít abban, hogy jól átláthatóan, könnyen megjegyezhetően rendezzük az információkat.

    A Topicscape program (ITT TALÁLHATÓ) egy lépéssel tovább megy az ilyen alkalmazások megszokott képességein, térképeinket ugyanis 3 dimenzióban készíthetjük és nézhetjük meg. Természetesen azért vannak megkötöttségek. Az egyes csomópontok kúpok, hierarchiájukat a nagyságuk is jelzi. A program ugyan fizetős, de a diákok számára készített változat ingyenes. Talán érdemes egy próbát tenni vele.

    Bővebben...

  • Ok-okozat (online projektek Classmate PC-re)

    Internet a tanórás - 14 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Nagyon érdekes oldalt találtam, ahol - az INTEL fejlesztésében - nagyon gyorsan, egyszerűen lehet online projekteket készíteni diákokkal. A lapozás után jön a lényeg - egy elég részletes bemutató videó. Az oldaálon ok-okozati összefüggéseket lehet nagyon szépen, egyszerűen, vizuálisan megjeleníteni. És amitől mindez projekt: tanárként külön felületet hozhatok létre a csoportoknak, én magam oszthatom csoportba a diákokat, akár külön feladatokat is adhatok nekik, és még az ellenőrzés, értékelés is megoldott. Az alkalmazás IDE KATTINTVA található, a bemutató videó pedig a lapozás után.

    Bővebben...

  • Szövegből térképet

    Internet a tanórás - 14 éve

    Írta: Nádori Gergely

    Itt a TanárBlogon már többször volt szó a gondolattérképekről (a legbővebben talán ITT). Most egy olyan alkalmazást mutatunk be, amivel szövegből készíthetünk gondolattérképet. A Text 2 Mind Map (ITT TALÁLHATÓ) egyszerűségében lenyűgöző. Nem kell mást tennünk, csak begépelni a fogalmakat csoportosítva a kategóriák, alkategóriák szerint és ebből a rendszer automatuikusan generál számunkra grafikát.

    Külön öröm, hogy a rendszer az ékezetes karakjtereket is gond nélkül megjeleníti. Az elkészült térképet könnyedén testre szabhatjuk, majd ezután képként el is menthetjük.

    Bővebben...