• Oktatóvideók

    Internet a tanórán - 3 éve

    Írta: Nádori Gergely

    logoSok olyan kezdeményezés van, ahol oktatóvideókkal próbálják feldobni a tanítást, a leghíresebb ilyen talán a Khan Akadémia (már magyarul is), de vannak hazai követői is, például a Zanza TV. Minden ilyen próbálkozásnál az egyik legfontosabb kérdés, hogy mádia szempontból mennyire jók ezek a filmek. Többször kiderült már, hogy a lelkesedés nem elég, a tanítsi tapaztalat sem, a filmkészítés magában is egy szakma és bizony ahhoz, hogy olyan film készüljön, ami leköti a szupehős filemken és Star Wars-on felnőtt diákokat, kell némi filmes ismeret is. Ez persze nem vonatkozik feltétlenül arra, ha tanárként készítünk az osztályunknak egy videót például mert a kifordított osztályterem modellt akarjuk használni. Abban az esetben az amatőrség még erény is lehet, hiszen a saját tanárunktól kapjuk az információt, ami a hiteleségét is növeli, de amint az Iskola tV irányába mozdulunk el, már szükség lesz a minőségre.

    Ez a hosszú bevezető azért került ide, mert pont a minőség az, ami kiemeli a Kurzgesagt (IDE KATTINTVA) videóit a többi közül. Egységes animációs világ, jól megírt forgatókönyv, izgalmas témák. Nem véletlen, hogy így csak havonta egy új videóval tudnak jelentkezni, Szerencsére sok éve dolgoznak már, így van miből válogatni.

    Bővebben...

  • Yearcompass - számvetés az elmúlt évvel

    Letölthető anyagok - 8 éve

    Írta: Prievara Tibor

    yearcompass Így az év végéhez közeledve az ember óhatatatlanul számot vet (és vihart arat - mondhatnánk rossz szóviccel) az óév tapasztalataival, eseményeivel kapcsolatban, és azt sem igen lehet megúszni, hogy tervezgessük a jövő évet. Ehhez nyújt remek eszközt a YearCompass nevű oldal (ITT TALÁLHATÓ), amely abban segít, hogy összeszedetten, pontos, egyértelmű kérdésekkel, jól látható lépésekben segítse ezt a folyamatot. Nincs másról szó, mint egy letölthető PDF dokumentumról, amely több nyelven hozzáférhető (igen, magyarul is!), amellyel akár órákat is eltölthetünk, tervezgetve, visszatekintve, a gondolatainkat, tapasztalatainkat, és nem utolsósorban a tanulságokat elemezve. Az oldal remekül használható nyelvórán is, sőt, nem is kell az egészet kinyomtatni, akár egyes elemeivel is remekül eltelik az idő.

    Bővebben...

  • Írjunk verseket angolul - mesterséges intelligenciával

    Internet a tanórán - 6 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Verseket írni jó, de nehéz. Angolul pláne. Szerencsére itt van ez a teljesen névtelen oldal, amel nemes egyszerűséggel az alábbi néven fut: 52.24.230.241. Már ebből is sejthető, hogy ez nem egy újabb kitűnő marketingfogás (vagy ha az, hát dupla csavar van benne). Akárhogyan is, a lényeg az, hogy IDE LÁTOGATVA beállíthatunk bizonyos változókat, bár ez jelenleg elég korlátozott, és valamiért shakespeare-i szonettet tud, de ez nem baj, az egy szép forma. Beállíthatunk szavakat, amelyeket támogatunk, olyanokat is, amelyeket nem, és még hét egyéb lehetőséget is kapunk (pl. hány szótagos szavak legyenek inkább stb.). Ami nagyon fontos, az a végén a témakör, ami - ha jól láttam mindig - az amerikai polgárháború témakörét adja. Ha csak vakon generáljuk a polgárháborús szonetteket, a diákjaink egy idő után elunják a dolgot. Ellenben, ha beírjuk a love vagy school témaköröket, már jönnek is az érdekesnél érdekesebb versek. Mindez persze végtelen lehetőség a verselemzésre utána. Egy oldal, 2 perc IKT, és 40 perc angol. Szerintem ez egy ideális arány :)

    Bővebben...

  • Vagy én vagyok vagy te vagy

    Nyelvoktatás - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    kepPleyer Adrienn írása

    Szerencsére nem is olyan régen rátaláltam a Conjuguemos oldalra (IDE KATTINTVA), amit egy amerikai spanyoltanár, Alejandro Yergos hozott létre, hogy megkönnyítse a ragozások memorizálását. Önállóan gyakorolhatnak a hallgatók, és nem kell az ismeretlen szavakkal sem bajlódniuk. Az oldal szerintem legnagyszerűbb funkciója ez, egy könnyen használható felület, ami tudatosítja a kezdő nyelvtanulóban, hogy a ragozás nem egy soronként memorizálandó vers (én vagyok, te vagy, ő van...), a haladó pedig már tudatosan használhatja új igeidők begyakorlására. Az oldal francia, német, olasz, koreai, latin, portugál és természetesen spanyol nyelvek tanításához-tanulásához használható. Franciatanárként én csak a franciás tartalmakat fedeztem fel, de látszólag a többi nyelvnél is így működik az oldal. Minimális angoltudással (vagy azt kiváltó jó kattingatói ösztönökkel) a ragozási funkció tökéletesen kiaknázható, viszont az előre legyártott szótanítós részeknél – lévén azok amerikai gyerekeknek készültek – elengedhetetlen a célnyelvnél jobb angoltudás.

    Bővebben...

  • Radio Garden - hallgassuk a világ rádióit élőben

    Internet a tanórán - 7 éve

    Írta: Prievara Tibor

    radio garden A Radio Garden (ITT TALÁLHATÓ ) egy igen izgalmas kezdeményezés, amely segítségével a világ szinte minden országának online rádióadásaiba be tudunk csatlakozni. A választást nagyon látványosan, egy interaktív földgömbön tehetjük meg, amelyet pörgethetünk, majd a kívánt országhoz érve zöld pontok jelzik, hogy milyen rádiók elérhetőek éppen. A helyre kattintva (pl. Dublin) az összes helyi online rádió között böngészhetünk. Ám ez mind semmi, mert izgalmas rádiótörténeti adalékokkal lehetünk gazdagabbak, ha a History opciót választjuk (ez sajnos csak angolul van), ahol régen volt rádiókról szóló történeteket olvashatunk. Akár órán, akár otthon, vagy akár csak szórakozásból, de feltétlenül érdemes megismernünk ezt az oldalt, és ajánljuk diákjainknak is.

    Bővebben...

  • Virtuális expedíciók mobillal

    Letölthető anyagok - 8 éve

    Írta: Nádori Gergely

    google expeditionsIzgalmas és kifejezetten az otatásnak szánt alkalmazást tett mindenki számára hozzáférhetővé a Google. Az Expeditions lényege, hogy a Google virtuális valóság szemüvegével egy egész osztály utazhat el izgalmas helyekre. A Google cardboard szemüveg bármely Androidos telefont átalakítja virtuális valóság szemüveggé. Nem túl drága mulatság (ide kattintva például kevesebb mint 300 forintért vehető darabja). Ha feltelepítjük a megfelelő alkalmazást (ITT TALÁLHATÓ), akkor választhatunk, hogy egy kalauzolt túrát szeretnénk, vagy magunk kalauzoljuk az osztályt. Ezt követően ki kell választanunk a helyszínt, erre már most sok száz lehetőségünk van és a lista folyamatosan bővül. Ha ezután a diákok is bekapcsolódnak, látni fogjuk, hol vannak és kijelölhetünk nekik pontokat, amire fel akarjuk hívni a figyelmüket. Az érzés tényleg olyan, mintha az adott ponton állnánk, hiszen körbe-körbe lehet nézni.

    Bővebben...

  • Teledocumentales - sok-sok dokumentumfilm angolul és spanyolul

    Nyelvoktatás - 8 éve

    Írta: Prievara Tibor

    teledocumentales Ritkán tudunk az angolon kívül más nyelveknek is kedvezni érdekes anyagokkal, hiszen valahogy minden angolul van a neten. A rossz hír az, hogy ez nagyrészt a Teledocumentales oldalán is így van (IDE KATTINTVA látogatható meg), viszont kapunk legalább spanyol feliratot. Tematikusan kereshető gyűjteményről van szó, összesen 12 témakörben kereshetünk rengeteg érdekes, és akár órán is használható, dokumentumfilm között.

    Bővebben...

  • Írj be pár szót, és a szuperszámítógép megmondja, ki vagy!

    Tippek, trükkök - 9 éve

    Írta: Nádori Gergely

    ibm Nem csalás, nem ámítás. Az IBM fejlesztése nem kevesebbet állít, mint hogy megfelelő mennyiségű szöveg bevitele esetén (ez kb. 3500 szó, de működik sokkal kevesebbel is) pontos és hiteles képet kaphatunk személyiségünkről a szuperszámítógép elemzése alapján. Akik már megcsinálták, azt mondják, hogy félelmetesen pontos képet adott róluk a gép - ami persze jelentheti azt is, hogy csak félelmetesen pontosan visszaigazolta azt, amit eleve gondoltak magukról - és írásgyakorlatnak is kiváló (jelenleg angol és spanyol nyelven működik. Az oldal IDE KATTINTVA található meg, jó szórakozást és merítkezést az önelemzésben.

    Bővebben...

  • Storyboard That! - képregénykészítő

    Nyelvoktatás - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    storyboard that Izgalmas, használható, szép alkalmazás a Storyboard That! (ITT TALÁLHATÓ), amely segítségével pillanatok alatt tudunk meglepően érdekes, jól használható történeteket készíteni három kockában. Természetesen bármilyen hosszú lehet a történet, de a három kockás mindig ingyenes marad. Én ezt csináltam: nem a főoldalon, hanem az IDE KATTINTVA elérhető 'próbaterepen' dolgoztam, megcsináltam a 3 kockás képregényt, majd a Windows "Képmetsző" nevű kis alkalmazásával (ha valaki nem ismerné, és nem tudná, hogy valószínűleg az ő gépén is van ilyen, az KATTINTSON IDE kivágtam és elmentettem. Így bármennyit lehet készíteni. Képleíráshoz, történetmeséléshez stb. kiválóan alkalmas.

    Bővebben...

  • Hírek diákoknak

    Nyelvoktatás - 9 éve

    Írta: Nádori Gergely

    tweentribuneA ma bemutaott oldalcsalád érdekes híreket ad közzé különféle olvasási nehézségben diákoknak angolul és spanyolul. A Smithonian Intézet munkatársai választanak ki naponta több olyan hírt, cikket, amit érdekes lehet diákoknak, ezeket azután beosztják az olvasási nehézségük (Lexile szint) szerint is. ITT TALÁLHATÓ az összes cikk, ITT a nagyobbaknak szántak, ITT a kisebbeknek valók és IDE KATTINTVA pedig mindez spanyolul is. Termsézetesen kereshetünk témák és az olvasási szint szerint is.

    Bővebben...