• Betűtípusok diszlexiásoknak

    - 6 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Az alábbiakban Majoros-Geréby Ádám írását tesszük közzé. Ajánljuk szeretettel.

    A Nemzetközi Diszlexia Szövetség szerint az USA-ban a gyermekek 5-6%-a kap fejlesztést olvasási nehézségeinek leküzdésére, de becsléseik szerint 15-20%-ra tehető azok száma, akinek bármilyen írott szöveg feldolgozási nehézsége akad. Jelenlegi tudásunk szerint a diszlexia örökletes, inkább az agyműködéshez, mintsem struktúrájához kapcsolódik, így feltételezhetjük, hogy ezek a számok nem csak az Egyesült Államokra vonatkoznak, hanem a helyzet globálisan is hasonló. Ebben az esetben viszont alsó hangon is 1,1 milliárd ember érintett az alábbi olvasási nehézség valamelyikében (ha nem is az összesben).

    Bővebben...

  • Segítség diszeseknek

    Tippek, trükkök - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    onenoteNem sok öröme van mostanában azoknak a diákoknak, akik tanulási nehézségekkel küzdenek, és persze a tanáraiknak se. Egy kis jó hírt azért mégiscsak mondhatunk, az Office olvasást segítő eszköze megtanult magyarul és bárki használhatja arra, hogy megkönnyítse számára az olvasást. Már elérhető a Wordből és a OneNote webes változatából is, beállíthatók benne diszlexiabarát színek, betűtípusok, nagyobb térköz, szótagolás. Most már felolvasni is tud az eszköz. Azt, hogy ez jelentősen segíti a diszlexiások szövegértését tudományos vizsgálatok is igazolták (ITT). Egy videóban mutatjuk meg, hogy miként érhető el az eszköz és mire is használható.

    Bővebben...

  • Tanulási kiegészítő a OneNote-hoz

    Letölthető anyagok - 8 éve

    Írta: Nádori Gergely

    onenoteAz iskolánkban már egy ideje a OneNote a diákok munkafelülete és jól látszik, hogy ez a digitális svájci bicska egyszerre alkalmas tananyag készítésre, órai jegyzetelésre és közös munkára is. Nagyszerű lehetőségeket ad az értékelés hatékonyabbá tételére is. A napokban jelentették be, hogy a Microsoft egy hivatalos kiegészítővel teszi még jobban tanulóbaráttá a felületet. A Learning Tools IDE KATTINTVA tölthető le a program 2013 és 2016 változataihoz (ezeket a Tisztaszoftver keretében minden diák és tanár ingyen használhatja). A beépülő modul elsődlegesen az olvasást, szövegértést segíti, külön figyelmet fordítva a részképesség zavarosokra. Egyfelől van benne egy kifejezetten hatékony diktálás modul, ami az elhangzó szöveget írja le (a hatékonyságáról az győzött meg, hogy még engem is jól megértett), valamint egy kapcsoló, amivel a szöveget könnyebben olvashatóvá tehetjük. Ez utóbbi tulajdonságok egy része (pl. a szófajok külön színnel jelölése, szótagolás) csak angol szövegben működik, de a betűk elrendezése, a színek beállítása már magyar szövegnél is könnyítheti az olvasást. Az angol szöveget ráadásul fel is olvassa a program.

    Bővebben...