• Ingyenes képgyűjtemények

    Tíz weboldal... - 3 éve

    Írta: Nádori Gergely

    kepHa valaha, hát most szükségünk lehet arra, hogy képekkel dobjuk fel az óráinkat. Akár interaktív feladatokat készítünk, akár előadást tartunk, vagy éppen a diákoknak akarunk segítséget adni, hogy honnan keressenek, életmentőek lehetnek az ingyenes, oktatási célú és minőségi képgyűjtemények. Gyorsan bemutatunk párat, ahol érdemes keresgélni, ha bármilyen kép kell. A gyűjtésben sokat segített barátunk Arjana Blazic kollekciója.

    Bővebben...

  • Csengő helyett

    Tíz weboldal... - 3 éve

    Írta: Nádori Gergely

    csengoAz online óratartás egyik nehézsége, hogy miként is kezdjük el és miként is fejezzük be az órát. Talán nem teljesen véletlen, hogy a klasszikus iskolában olyan sok rituálé kapcsolódik az órakezdéshez. Ott van rögtön a csengő, ami jelzi a diáknak, hogy az óra megkezdődött, aztán (bár egyre kevesebben ragaszkodnak hozzá) a jelentés, vigyázz állás. Ha ezeket a kissé militarista elemeket nem is kedveljük annyira, az tény, hogy valamiképpen érdemes az óra kezdését jelezni. A online órák esetében nincs arra lehetőség, hogy látványosan bemenjünk a terembe, felszólítsuk a folyosón beszélgetőket, hogy be kellene jönni. De azért nem vagyunk teljesen eszköztelenek. Én például az online órákat rövid vicces videókkal szoktam kezdeni. Ezeket a 4-5 perces videókat már kicsit korábban elkezdem, és egy-két percet belenyúlnak az órába is. Ha ezek kellően szórakoztatók, a diákok gyakran már kicsit hamarabb is belépnek, hogy láthassák. Az az egy perc pedig ami elmegy az órából bőven megtérül azzal, hogy kicsit felkészültebben kezdünk bele. Íme pár ötlet ilyen vicces videóra:

    Bővebben...

  • Microbithez minden

    Tíz weboldal... - 4 éve

    Írta: Nádori Gergely

    microbitA BBC által kiötlött mikrokontroller a micro:Bit szerencsére egyre több hazai iskolában van jelen, sőt már a hivatalos tankönyvben is megjelent! Ezért lehet nagyon hasznos egy gyűjtemény, ahol mindenféle a kis lapocskához kapcsolódó anyagot találhatunk meg (IDE KATTINTVA). Van itt minden: projektek, óravázlatok, közösségek, kiegészítők, programozáshoz használható eszközök. Mindez ugyan angolul, de mindenképpen érdemes körülnézni itt, ha valaki szeretne belevágni a micro:Bit használatába!

    Bővebben...

  • Tíz weboldal ami most jól jöhet

    Tíz weboldal... - 4 éve

    Írta: Nádori Gergely

    10Amióta ránk szakadt a digitális munkarend, se szeri, se száma a remek ötleteknek, hogy mit is lehetne használni a tanításban, az apró programocskáktól a teljes e-learning megoldásokig. Mi azt ismételgetjük, hogy gyakran a kevesebb több és jobb lehet, ha az ember talál egy olyan platformot, ami nagyjából megfelel a pedagógiai igényeinek és azt használja. A diákok (és a szülők) számára kevés dolog lehet kaotikusabb mint a rájuk szakadó digitális Bábel, ahol naponta 5-6 új appot, alkalmazást kell telepíteni és kiismerni. Mégis, vannak olyan oldalak, amik egy-egy bizonyos célra kifejezetten jól jöhetnek. ha úgy érezzük, hogy tényleg sokat hozzáadnak a tanulási folyamathoz, akkor érdemes használni őket. Most ilyenekből mutatunk be egy csokorra valót.

    Bővebben...

  • Tíz weboldal erdei iskolához

    Tíz weboldal... - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    gumicsizmaSokan kezdik a tanévet iskolai kirándulással, erdei iskolával, nekik (is) gyűjtöttünk egy csokorba olyan oldalakat és alkalmazásokat, amik hasznosak lehetnek, ha a falakon kívülre merészkedik az iskola.

    • Hazánk földtani térképe (ITT) segít abban, hogy pontosan lássuk, milyen területre is megyünk.
    • A Geománia nevű oldal (ITT) pontos leírásokat ad minden környék ásványi lelőhelyeiről.

    Bővebben...

  • Tíz weboldal médiapedagógiával foglalkozóknak

    Tíz weboldal... - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    tvNemes Patrícia írása

    10 olyan weboldalt gyűjtöttem össze, amely óravázlatokat, segédanyagokat, rövidebb háttértanulmányokat tartalmaz a digitális műveltség, kritikaitudatosság és általában a médiapedagógia témakörében. Természetesen itt is az angol nyelvű oldalak vannak többségben, de szerencsére magyarul is találhatunk jó dolgokat az interneten.

    Bővebben...

  • Meghalt a Movie Maker, éljen a...

    Tíz weboldal... - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    moviemakerNagy kedvencünk volt sokáig a Movie Maker nevű program, ami ingyenesen jött együtt a Windows-zal és egyszerű filmecskék megvágására tökéletes eszköz volt. Nagyon sok olyan projektet csináltunk, aminek a végeredménye egy film és ehhez ez a program nélkülözhetetlen segítség volt. Sajnos, január vége óta megszűnt a program támogatása, nincsenek hozzá frissítések és már nem letölthető. Szerencsére azért nem maradunk filmvágó program nélkül, mert van olyan ami pótolni tudja a régi kedvencet. Itt most csokorba is szedtünk tíz ingyenes programot, amik legalább annyit tudnak, mint a régi kedvenc, gyakran pedig jóval többet is.

    Bővebben...

  • 2016 legnépszerűbb cikkei

    Tíz weboldal... - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    podiumItt az új év, ideje egy kicsit visszanézni az előzőre is. Vajon mik voltak azok a cikkek, amiket a legtöbben olvastak 2016-ban? Nem meglepő, de leginkább az általánosabb, mindenkinek szóló cikkeket, hiszen azok mindenkihez szólnak. A listát torzítja az is, hogy az év elején megjelent cikkek sokkal könnyebben gyűjtenek sok olvasót, mint azok, amik december közepén jeletek meg, de ez nem csak a mi cikkeink problémája, hanem a Star Wars filmeké is. De akkor következzen a 2016-os TanárBlog slágerlista, ahogy illik visszaszámlálás-szerűen:

    Bővebben...

  • Segítség a Mikulás ünnepségekhez

    Tíz weboldal... - 9 éve

    Írta: Nádori Gergely

    MikulásMindjárt itt van a Mikulás, ami minden iskolában emlékezetes időszak. Az óvodától a gimnáziumig valamilyen módon mindenki megemlékezik erről a kedves ünnepről. Most tíz weboldallal próbálunk segíteni a méltó megemlékezésben.

    • Érdemes elolvasni a Magyar Néprajzi Lexikon bejegyzését (ITT) a szent Miklós nap hagyományairól.

    • Az ovisvilág blog szép csokrot gyűjtött Mikulással kapcsolatos versekből.

    Bővebben...

  • Filmes projektek, filmes eszközök

    Tíz weboldal... - 9 éve

    Írta: Nádori Gergely

    moziItt a nyár, itt az idő a jövő évi projektek, foglalkozások tervezgetésére. Ehhez szeretnénk segítséget adni ezzel a kis gyűjteménnyel is, amiben olyan cikkeket gyűjtöttünk egybe, amik filmekhez használható eszközökről és filmeket felhasználó projektekről szólnak.

    Bővebben...