• Színező bármiről

  Internet a tanórán - egy napja

  Írta: Nádori Gergely

  egyikPár éve futottak fel a felnőtt színezők, amik gyorsan felzárkóztak a sodoku és a kersztrejtvény mellé egyfajta rekreációs tevékenységként. Órán is jó hasznát vehetjük ezeknek, főleg akkor, amikor csoprotokban dolgoznak a diákok és egyik vagy másik csoport hamarabb végez, mint a többi. Ha a továbblépéshez szükség van arra, hogy mindenki végezzen, a gyorsabb csapatoknak várnia kell, ilyenkor lehet életmentő az időkitöltő feladat. A jó időkitöltő egyszerre jutalom, de azért valamenynire kapcsolódik is a tanultakhoz. Mint például egy tematikus színező, a mesterséges intelligencia ezek készítésében is segít.

  Bővebben...

 • Kahoot helyett - izgalmas kvízjáték

  Internet a tanórán - 2 éve

  Írta: Prievara Tibor

  kep Megnéztem, 2014 szeptemberében írtunk először a Kahoot!-ról, ami azóta sem vesztett a népszerűségéből. Tulajdonképpen a Kahoot! a digitális oktatás kapudrogja, ami már számtalan tanárt vett rá a módszertani frissítésre. Nem véletlen, hogy gyorsan akadt sok követője, olyan oldalak, amik a kvíz formátumot teszik könnyen alkalmazhatóvá az osztályteremben. A lapozás után egy vicces, izgalmas alternatívát ajánlunk, ami - főleg a kisebbeket, de gimnazistákat is simán - nagyon szórakoztatja.

  Fontos ugyanakkor azt is megjegyeznünk, hogy -ha lehet - keressünk az alkalmazásnak értelmes helyet, teret, a tanóráinkon, ne csak azért vigyük be, hogy bevigyünk valamit.

  Bővebben...

 • Építs saját chatbotot bármire

  Internet a tanórán - 14 napja

  Írta: Prievara Tibor

  Olyan jó lenne, ha mindenki építhetne mondjuk a saját adataiból, teszem azt egy tankönyv fejezetéből, egy chatbotot, amivel a diákok kedvükre gyakorolhatnak ... nos, eljött ennek is az ideje, építhetünk saját chatbotot, bármire, tényleg 2 perc alatt, és ezt meg is oszthatjuk a diákjainkkal, akik otthon a házi feladat felett görnyednek.

  Bővebben...

 • Megtanít bármit! Várj, megtanít bármit?

  Internet a tanórán - 16 napja

  Írta: Prievara Tibor

  Egyre inkább emelik a tétet az AI alkalmazásokat szakmányban készítő cégek. Tényleg igaz lesz, hogy mindenre van már valami mesterséges intelligencia megoldás. Most egy olyan oldalt mutatunk be, amely nemes egyszerűséggel annyit állít, hogy bármit megtanít nekünk (sajnos még magyarul nem tud, de angolul, németül, spanyolul például igen). Megnéztük, mennyi igaz mindebből, a lapozás után mutatjuk az oldalt, és elmeséljük a tapasztalatainkat.

  Bővebben...

 • A világ problémáiról interaktívan

  Internet a tanórán - 2 éve

  Írta: Prievara Tibor

  Amennyiben a világban zajló folyamatok, fontosabb kérdések, problémák témakörét tárgyaljuk, és nincs esetleg ötletünk, vagy érdekel egy újszerű megközelítés, feltétlenül lapozzunk bele ebbe az intelligens, interaktív adatbázisba, ahol egy kördiagrammon vannak a problémák ábrázolva, és ezen belül lépdelhetünk, amíg egy problémától eljutunk egy másikig. Minden témakör esetében láthatjuk, hogy miként viszonyul egyéb problémákhoz, azaz csak barangolni is roppant érdekes a felületen. Ha egy projektet szeretnénk felhúzni rá, az is nagyszerűen működik, vagy csak azt a kezdőlökést adja meg, ami túllendíti a diákokat azon, hogy "nem tudom, miről lehetne írni". Az oldal linkje a lapozás után!

  Bővebben...

 • Keveset dicsérnek? Itt a megoldás

  Internet a tanórán - 25 napja

  Írta: Prievara Tibor

  A pedagógus egyik legfontosabb feladata, hogy elismerje diákjai teljesítményét, és ezt képes legyen megfelelő módon kifejezni. Dicsérni mindenkit lehet, mindenkit kell, de nem biztos, hogy mindig mindenkit ugyanazért, és ugyanúgy. Szintén érdekes abba is belegondolni, hogy a tanítványaink mennyire nem képesek, vagy csak nagyon nehezen, arra, hogy elismerő szavakat mondjanak egymásnak - hát még a tanárnak.

  Bővebben...

 • Interaktív, elágazó történetek, dinamikus történetmesélés a tanórán

  Internet a tanórán - egy hónapja

  Írta: Prievara Tibor

  Népszerűek voltak (talán még ma is azok) a kalandkönyvek, ahol elindult a történet, és az olvasót folyamatosan döntések elé állította - választani kellett, hogyan lépjünk tovább. Az AI természetesen ezt a zsánert is felturbózta, megvalósítva azt, amit kalandkönyvek írói még csak nem is álmodhattak. Egy elágazási ponton MINDEN lehetséges válaszra végtelen számú következő lépést tud generálni, ráadásul úgy, hogy az egyes történetekhez komplex háttéranyagot gyárt (újságcikkeket, gazdasági jelentéseket, társadalmi problémák részletes leírását, és ezer más egyebet). Így egy teljes világot épít fel nekünk egy pillanat alatt, amelyben teljesen szabadon járkálhatunk, és cselekedhetünk. Angólórára kiváló, mutatjuk a lapozás után, hogy hol lehet megtalálni, és hogyan használható. Annyit elöljáróban, hogy ez valóban olyan példa, ahol egy ötlet, egy perc készülés + AI = tökéletes, innovatív angolóra :)

  Bővebben...

 • Találtunk egy AI képgenerátort, ami még szöveget is jól ír

  Internet a tanórán - egy hónapja

  Írta: Prievara Tibor

  A rengetegnél is több mesterséges intelligencia alapú képgenerátor nőtt ki hirtelen a földből, és szaporodik tovább gombamód. Mindegyik hatalmas ígéretekkel, egymásra licitálva versenyez a pénztárcánkért. A baj csak az, hogy ahhoz, hogy kiderüljön, vajon mire (és mennyire) jó egy alkalmazás, gyakran 10-15 rosszul összerakott, használhatatlan selejtet is végig kell néznünk. Megpróbáljuk a TanárBlog olvasók válláról levenni ezt a terhet, mi végignézzük, és teszteljük a jónak tűnő (vagy csak szépeket ígérő) alkalmazásokat, és ide csak azokat hozzuk, amelyek valóban azt adják, amit ígérnek. Most egy olyan képgenerátorról írunk, ahol sok ingyenes kreditet kapunk (napi 100 kép), kifejezetten profi az eredmény, és ... amit eddig kevés alkalmazás tud: még a szöveget is helyesen írja fel

  Bővebben...

 • Interaktív kézárnyjáték, nem olyan könnyű, de nagyon vicces

  Internet a tanórán - egy hónapja

  Írta: Prievara Tibor

  Mai ajánlatunk egy elég egyszerű(nek tűnő), mégis remek és vicces játék - akár év végéhez közeledve jó játék lehet. A játék menete egyszerű - némi AI segítséggel állatokat kell árnyjátékban kiraknunk. Nem vagyunk teljesen magunkra hagyva, mert mindig láthatjuk azt is, hogyan kellene tartanunk a kezünket ahhoz, hogy az adott állat (a kínai zódiákus jegyek állatai egyébként) megjelenjen. És ha még ez sem lenne elég, ha egyes állatok megjelenítéséhez elég közel járunk, mesterséges intelligencia tölti ki az üres teret, és segít tippelni. Az idő nem végtelen, kicsit stresszes is a játék, de ettől talán csak érdekesebb. A lapozás után mutatjuk, hogy található.

  Bővebben...

 • Régészeti adatbázis

  Internet a tanórán - 2 hónapja

  Írta: Nádori Gergely

  asatasItt van az osztálykirándulások idénye, amikor a szerencsésebbek akár egy-két napra is elutazhatnak együtt az ország valamelyik távolabbi sarkába. Az ilyen kirándulások a közösség építésén túl arra is jó lehetőséget adnak, hogy az adott tájegység, környék természeti és kulturális értékeivel megismerkedjen az ember. Ilyenkor persze nem baj, ha a tanár is előre felkészül, mi érdekes található a kirándulás, erdei iskola környékén.

  Bővebben...