• Okosabb vagy, mint egy AI?

  Tippek, trükkök - 5 napja

  Írta: Nádori Gergely

  kepA mesterséges intelligencia megjelenésével biztosan átrendeződik, hogy mit is kell tanítania az iskolának. Még gyorsabb lesz a képességek és ismeretek változása, alig szoktunk bele, hogy sajtósok és marketingesek helyett, már SEO specialisták és közösségi média menedzserek kellenek, mire kiderült, hogy a jövő a prompt fejlesztőké. Aztán pár hónap alatt az is kiderült, hogy a mesterséges intelligencia már most van olyan okos, hogy ez a még csak újszülött szakma már idejétmúlttá is váljon. Egy dolog azonban biztos, a tanulási képességek fejlesztése egyre fontosabb lesz. Viszont nem olyan könnyű ezeket fejleszteni, különösen nem a mesterséges intelligencia korában. Érdemes lehet a mesterséges intelligenciát is munkába állítani ebben, mutatunk rá egy ötletet.

  Bővebben...

 • Gondolattérkép és egy AI trükk

  Internet a tanórán - 2 hónapja

  Írta: Nádori Gergely

  excalidrawA gondolattérkép az egyik leghatékonyabb eszköz a gondolatok rendszerezésére. Remekül jöhet összefoglaláshoz, vagy akár a vizsgára készüléshez. A szövegértésnek is kiváló próbája, ha gondolattérképet kell készíteni valamiből. Miközben gondolattérkép természetesen készülhet egy papírlapon is ls macskakaparással, az igazán jóknál azz esztétikai megjelenés is sokat számít, sőt még hozzá is ad a megértéshez. Ezért is érdemes a gondolattérképek elkészítéséhez digitális eszközt használni. Ilyen eszközből van temérdek, de számomra az utóbbi időben kiemelkedett közülük az Excalidraw (ITT TALÁLHATÓ). Nem kell hozzá regisztrálni, nagyon intuitív a használata, de még a kézírást is támogatja és képeket is fel lehet tölteni. Az eredményt pedig mindenféle formában kimenthetjük. Feldobhatjuk vele a saját anyagainkat, de a diákoknak is érdemes kiadni a használatát.Ha pedig szintet akarunk lépni, akkor érdemes a mesterséges intelligenciát is segítségül hívni a használatához. Meg is mutatjuk, hogyan!

  Bővebben...

 • Módszerek karantén idején - gondolattérkép

  Tippek, trükkök - 4 éve

  Írta: Nádori Gergely

  MindmapA sok technikai megoldás után végre talán ideje lenne arról is beszélni, milyen módszereket lehet használni így a karanténba zárt iskola idején. Most egy olyan eszközről lesz szó, ami tulajdonképpen bármilyen technikai megoldással használható, de sokat segíthet a diákoknak abban, hogy alaposan dolgozzák fel egyedül az anyagot és a tanároknak is, hogy lássák, mennyire sikerült ez. Ez az eszköz a gondolattérkép. Az alábbiakban egy kis videóban mutatjuk be, hogy mi is a gondolattérkép és digitális eszközöket is kínálunk hozzá. Ez azonban ne tévesszen meg senkit, gondolattérkép készülhet teljesen offline módon is, papíron, kézzel. Ebben az esetben elég, ha a diák lefotózza és azt küldi el (akár e-mailben) a tanárnak, aki visszajelzést tud adni rá. Következzék tehát a videó és az eszközök:

  Bővebben...

 • Jegyzet, gondolattérkép azonnal

  Internet a tanórán - 4 éve

  Írta: Nádori Gergely

  bd notesNem mindegy, hogy milyen nehéz elkezdeni egy eszköz használatát. Van, hogy egy alkalmazás tökéletes lehetne arra, hogy öt percben használjuk az órán, de sajnos a regisztráció és/vagy a letöltés legalább tíz percet elvenne. Ilyenkor gyakran inkább lemondunk arról, hogy használjuk, mert egyszerűen nem ér meg annyi időt szánni egy új eszköz beüzemelésére, mint amennyit a használatával nyerünk. Ezért is izgalmas a Breakdown Notes (IDE KATTINTVA), amit bármiféle regisztráció nélkül kezdhetünk el használni. Jegyzeteket, gondolattérképeket, de akár online posztereket is készíthetünk vele. A használata nagyon egyszerű, de segítséget is bőven kapunk hozzá.

  Bővebben...

 • Gondolattérkép Office-ban

  Letölthető anyagok - 8 éve

  Írta: Nádori Gergely

  minomapperÉn személy szerint nagyon szeretem a gondolattérképeket használni, mivel azt látom, hogy nagyon sokat segít a diákoknak a koncepciók megértésében. Az olvasási részképesség gyengeséggel küzdők számára pedig igazi megváltás lehet, ha grafikusan elrendezve is láthatják a dolgokat. A Mind-O-Mapper nevű alkalmazás (ITT AZ OLDALA) az Office programjaiba épül be és onnan indítható (ITT TÖLTHETŐ LE). ha telepítjük a programokból készíthetünk gondolattérképet, anélkül, hogy el kellene hagynunk azt. Érdekessége a programnak, hogy akár automatizálva is tud gondolattérképet csinálni, csak meg kell adni a központi fogalmat és az alkalmazás rákeres és ennek alapján épít fel egy térképet, amit azután természetesen szerkeszthetünk.

  Bővebben...

 • Gondolattérkép böngészőből

  Internet a tanórán - 8 éve

  Írta: Nádori Gergely

  mindmupA gondolattérkép nagyon erős tanulási eszköz, akár összefoglaláshoz, akár a tudásépítéshez. Elég sok olyan alkalmazás van, amivel ilyeneket lehet készíteni, akár online, akár offline, de nekem most új kedvencem lett, ami talán megelőzi az eddigi lieblinget a Coggle-t. Ennek az alkalmazásnak Mindmup a neve (ITT TALÁLHATÓ) és mindent tud, amit egy gondolattérképtől elvárnánk. Könnyen illeszthetünk képeket is a pontokhoz, de akár egy táblázatból számértékeket vagy fájlokat is csatolhatunk hozzá. Külön érdekesség, hogy a Storyboard funkcióval az egyes csomópontok sorba rakásával akár ppt-t is csinálhatunk a gondolattérképből.

  Bővebben...

 • Mindmup - mégy egyszerűbb a gondolattérkép

  Internet a tanórán - 9 éve

  Írta: Prievara Tibor

  mindmup Minden lehet még egyszerűbb - de nem feltétlen túl egyszerű. A Mindmup (ITT TALÁLHATÓ) segítségével egyszerűen készíthetünk és oszthatunk meg gondolattérképeket. A különösen jó hír az, hogy mindehhez még regisztrálnunk sem kell (bár a 'hidegen' elkészült gondolattérképek mérete 100 kb-ban van maximálva), de regisztráció után nagyobb térképeket is publikálhatunk. Ha szeretnénk, az elkészült alkotásokat közösségi oldalaok is megoszthatjuk. Sajnos alapszintű angoltudás szükséges az oldal használatához, bár az ikonok elég intuitíven segítik az alkalmazás használatát.

  Bővebben...