• Mennyire vigyáztok az adataitokra? A Google most letesztel

    Tippek, trükkök - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Egyre fontosabb, hogy megtanuljuk az adathalászat elleni védekezés leghatékonyabb módját. A Google rá is jött, hogy ezt hogyan lehet elősegíteni: ha az emberek maguktól nem figyelnek, meg kell őket tanítani. A Phising Quiz (IDE KATTINTVA érhető el) nem egy nagyon egyszerű, és valóban igen hasznos oldal, én biztosan minden angolul tudó diákkal kitöltetném. Kifejezetten komolyan kell figyelni a jelekre, és csak akkor mondja meg a megoldást, ha már tippeltünk. Én - az eddig elérhető hasonló oldalak tesztjeit nézegetve - azt gondolom, hogy rengeteget lehet tanulni és fejlődni az online biztonság terén.

    Bővebben...

  • A Dixit-rendszer

    Tippek, trükkök - 6 éve

    Írta: Nádori Gergely

    dixitAmikor egy tanár nekiáll száítógépeket (mobilokat) használni az óráján, jellemzőan a következő fejlődésen megy át: 1) De jó! Ezekkel az eszközökkel remek teszteket tudok csinálni! A diákok azonnali visszajelzést kapnak, versenyezhetnek, amitől nő a motivációjuk! majd ezt követi a 2) Teszteket a diákok is tudnak csinálni! Sokkal jobban megtanulják a dolgokat ha nekik maguknak kell teszteket összerakniuk! És így még nekem is valamivel kevesebb dolgom lesz!

    A 2. fázist aztán gyakran csalódás követi, a diákok által készített tesztek ugyanis gyakran csapnivalóak és minden olyan tünetet mutatnak, amiktől ezek az automatizálható tesztek rosszak. A kérdések vagy teljesen triviálisak, vagy olyan részletekre, irreleváns adatokra kérdeznek rá, amiknek a valódi megértéshez nem sok köze van. Mi lehet a továbbfejlődés?

    Bővebben...

  • Redmenta - a magyar tesztmotor

    Tippek, trükkök - 8 éve

    Írta: Prievara Tibor

    redmenta A Redmenta (ITT TALÁLHATÓ) egy magyar fejlesztés, amely segítségével tesztlapokat készíthetünk, és oszthatunk meg diákjainkkal. Létrehozhatunk osztályokat, nekik küldhetünk feladatokat, és nyomon követhetjük eredményeiket. A Redmenta nem hozott radikális újítást az 'IKT eszközök és értékelés' témakörben, ugyanakkor amit tud, azt jól tudja és megbízhatóan - ami elég fontos. Az oldal először egy StudentsMeet nevű eseményen mutatkozott be a Madách Gimnáziumban, azóta azonban több konferencián láthattuk őket, és elég nagy népszerűségnek örvend az eszköz az IKT-t használni hajlandó kollégák körében. IDE KATTINTVA egy rövid videó található, amely az oldal alapvető funkcióit mutatja be.

    Bővebben...

  • Internetes biztonsági teszt a Kaspersky lab-tól magyarul

    Tippek, trükkök - 8 éve

    Írta: Prievara Tibor

    kaspersky Érdekes, és szerintem kifejezetten hasznos tesztet találtunk a Kaspersky Lab oldalán (IDE KATTINTVA próbálható ki). Én végigjátszottam, szerintem lehet belőle tanulni, és rávilágít pár fontos kérdésre az online léttel kapcsolatban. Ráadásul mindezt kedvesen magyarul is megcsinálták (bár néha édes félrefordításokkal, mint pl. a "virtuálisan mindent megosztok" valószínűleg "gyakorlatilag mindent megosztok" akart lenni, de ne akadjunk fel ilyen apróságokon, ezt is csak azért írtuk le, mert egyébként nincs értelme a kérdésnek. Érdemes lehet tesztelni, hogy középiskolás diákjaink például hogyan teljesítenek egy ilyen megmérettetésen :)

    Bővebben...