• Kisfilm az energiaválságról

    Oktatóvideók - 23 napja

    Írta: Nádori Gergely

    filmMost csak gyorsan ajánlok egy 8 perces animációs filmet, ami egyfelől remek rajzokkal dolgozik, másfelől viszont nagyon komoly témát érint, az energiaválságot, fenntarthatóságot. Remek beszelgetések kiindulóalapja lehet. IDE KATTINTVA érhető el. Nem feltétlenül vidám a kicsengése, de hát a téma sem az.

    Bővebben...

  • VaccineMakers - ahol a tudás fertőző

    Oktatóvideók - 2 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A Vaccine Makers oldalon rengeteg óravázlat, minőségi animált videó található 'vakcinák' témakörben (ITT TALÁLHATÓ. Alsós, felsős és középiskolai óravázlatok találhatóak, minden esetben érdekes videókkal, igényes animációkkal. A témakörök a fertőzések terjedésétől az immunrendszer működésén át a vakcinák történetéig nagyon részletes, sokoldalú, 'konyhakész' anyagot találhatunk (angolul). Egy-egy óravázlat, tananyag mellé kifejezetten részletes, sokoldalú segédanyagot kapunk, ha angolórűn szeretnénk ezekről a témákról beszélni, vagy olyan osztályban tanítunk biológiát, ahol az angol nem gond, érdemes belenézni az anyagokba.

    Bővebben...

  • Tanításról egy percekben

    Oktatóvideók - 2 éve

    Írta: Nádori Gergely

    TiborAz egyperces novella a magyar irodalom egyik legnagyobb találmánya, egy percben nem lehet mellébeszélni, az egyperces, tömör, lényegretörő és izgalmas. Ezt próbáltuk átültetni a TanárBlog Egypercesek videóiba is. Egy (néha két) perces videóban vetünk fel valamilyen oktatással kapcsolatos kérdést, témát. Ha a tutit nem is mondjuk el, elgondolkodtatni jó lehet egy-egy ilyen videó, ahogyan egy egyperces novella is. A videók lejátszási listája IDE KATTINTVA érhetők el.

    Bővebben...

  • A király meztelen? - az értékelésről és a visszajelzésről

    Oktatóvideók - 4 éve

    Írta: Nádori Gergely

    NahalkaAz értékelés, számonkérés az oktatásnak az a vetülete, amit talán a leglátványosabban érint a digitális oktatásra átállás. Hogyan írassunk dolgozatot? Van értelme egyáltalán a számonkérés klasszikus formáinak? Csak most nincs vagy úgy egyébként sem? Úgy gondoltuk, érdemes lenne egy szakembert megkérdezni erről. Nahalka István oktatáskutató felelt a kérdéseinkre.

    Bővebben...

  • Microbit projektek karantén idején

    Oktatóvideók - 4 éve

    Írta: Nádori Gergely

    virusA karanténban ülve az egyik legrosszabb dolog (tanárnak, gyereknek egyaránt) a tehetetlenség érzése, az az érzés, hogy odakint valami történik és mi semmiképpen nem lehetünk befolyással rá.Ezen segíthet, ha elgondolkodunk, milyen módokon javíthatnánk a helyzeten. Sokat beszéltünk itt már a maker szemléletről, ami az egyszeri embernek is lehetőséget ad arra, hogy valamilyen új dolgot, új tárgyat hozzon létre. Most a micro:Bitet hívtuk segítségül, ezt a kis mikrokontrollert, amit könnyedén lehet beprogramozni bármire. Elkészítettem 3 vírusos projektet vele és egy videóban osztottam meg a diákokkal, várva az ő ötleteiket is.

    Bővebben...

  • Tökéletlen történelem - kicsiknek, érthetően

    Oktatóvideók - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Sokat gondolkodom arról, hogy vajon milyen oktatási tartalmakat lehetne készíteni, amely a videót, mint formátumot jól használja. Felső tagozatban, és középiskolában lett is egy ötletem, amelyről később még több szó lesz, viszont nekem nagyon tetszik a Tökéletlen történelem nevű YouTube csatorna (ITT TALÁLHATÓ), amelyben nagyon kreatívan használják fel a szövegek kreatív illusztálására használható ún. doodle videók koncepcióját, ráadásul úgy, hogy az végig érdekes tud akár maradni. Azt érzi a néző, mintha valóban egy rajzfilmet nézne, a szöveg (szerintem) jól megírt, érthető, és a célcsoporthoz igazodik. Érdekes tartalmak, és olyan koncepció, amivel akár lehetne kezdeni valamit szélesebb körben is.

    Bővebben...

  • Elindult a TanárVlog - videótartalmak a TanárBlogtól

    Oktatóvideók - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Amikor valami újba kezd az ember, mindig fél tőle, hogy vajon hosszútávon mennyire lesz képes fenntarthatóvá tenni. Ilyenkor mindig egy egyetemi professzorom jut eszembe, aki egy szakdolgozatról mondta egyszer: 'Kisasszony, nagy fába vágta a fejszéjét, és bizonyos szempontból fel is aprította". Így vagyunk most, hogy elindítjuk a TanárBlog kistestvérét, a TanárVlog nevű videócsatornát. A videósorozat alcíme: 'Történetek a tanulásról'. Terveink szerint itt pedagógiai esettanulmányokat teszünk közzé, egy-egy tanulással kapcsolatos, szerintünk fontos, vagy érdekes témában. De nem is szaporítjuk tovább szót, a YouTube csatorna IDE KATTINTVA látogatható meg, míg az első Vlog Epizód - avagy S01E01 írhatnánk stílszerűen - pedig ITT TALÁLHATÓ.

    Bővebben...

  • Animaker - magyarázó videók

    Oktatóvideók - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Nagy divatja van a 'magyarázó videóknak', ahol akár kézírással, és szöveg- , illetve képelemek beillesztésével lehet bármit jól elmagyarázni. Sok (na jó, nem sok, de több) ilyen alkalmazás létezik, ma az Animaker-t ajánljuk, ahol ingyenesen is lehet (nyilván korlátozott, és kereskedelmi jogokat nem adó) egészen látványos videókat lehet készíteni. A weboldal ITT TALÁLHATÓ. Bármilyen rövid videót, projekt lezárásaként például remekül lehet készíteni benne, és még a videókészítés alapjait is megértik, például azt, hogy a layer-ek, hogyan működik egy ilyen alkalmazásban.

    Bővebben...

  • Tanulom magam - tanuljuk a vlogot

    Oktatóvideók - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A Tanulom magam egy YouTube csatorna, amely megpróbál tartalmat gyártani. Ez szerintem - nagy szó. Egy nemrégiben elindult projekt kapcsán megmerítkeztem a YouTube vlogok világában egy kicsit, és azt tapasztaltam, hogy a tartalom, a kontent, erősen másodlagos. Fontosabb a forma. Ez nem feltétlenül elítélendő, hiszen az látszik, hogy nagyon sokan az ilyen jellegű videókra kattintanak, és igazából nem is vágynak a valódi tartalomra, hanem csak szeretnék a nap fáradalmait 6 percig elfelejteni. Olyan ez, mint amikor a ValóVilág aktuális adására kapcsolva éppen azt látja, hogy egy felnőtt embernek azt tanítják éppen, hogyan kell egy törülközőt magára csavarni a zuhanyzás után. Na mindegy, a lényeg az, hogy ebben a világban azért elég sok lehetőség rejlik - szintén szerintem - és én értékelem azokat, akik legalább megpróbálják a nézőik egyre szűkülő figyelmi ciklusait érdemi, de legalábbis értelmezhető tartalommal kitölteni. No, talán a Tanulom magam (ITT TALÁLHATÓ csatornája néha ilyen.

    Bővebben...

  • Microsoft Teams

    Oktatóvideók - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    ms teamsMegérkezett a legújabb digitális osztályterem a Microsoft Teams, ami leginkább a Microsoft Classroom és a Yammer szerelemgyerekének tekinthető. Online beszélgetéseket folytathatunk (a Messengerhez hasonlóan) amit a Yammerből ismerhetünk, de feladatokat is kiadhatunk, ahogyan ez a Classroomban történt (erről ITT ÍRTUNK. Az eredmény kifejezetten felhasználóbarát és hatékony eszköz, ami a OneNote Osztályjegyzetfüzettel együtt minden szempontból tökéletes digitális osztályterem lehet. Használatához iskolai Office 365 kell csak. Az alábbi bemutató végigveszi a Teams főbb tulajdonságait:

    Bővebben...