• Hashtag.school Tesztmotor - 17 feladattípus, korlátlan lehetőségek

    21. századi tanár - 4 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Egyre többen keresünk online tesztelésre a lehető legrugalmasabban használható megoldást. A HASHTAG.SCHOOL tesztmotorjában összesen 17 feladattípus közül választhatunk. Ha iskolában szeretnénk használni, 2 perc alatt alatt elkészíthetjük saját csoportunkat, ahol kioszthatjuk az elkészített tesztsorokat, amit a diákok kitölthetnek. Ha kicsit jobban átböngészitek a Haladó beállításokat, olyan funkció is van, hogy egy megadott időponttól indul a teszt, valamint az is, hogy csak bizonyos ideig írhatják - majd lezár - de az is személyre szabható, hogy hányszor tölthessék ki - magadhatjuk azt is, hogy csak egyszer - nyilván - így nek lehet ismételni. Személyre szabható visszajelzések is vannak, de ezeket is ki lehet kapcsolni, így marad a 'száraz' lényeg - a teszt!. Próbáljátok ki, IDE KATTINTVA az összes feladattípust végignézhetitek (regisztráció nélkül), és megírhatjátok az oldal fejlesztőinek, hogy mi az, mi még hiányzik. Hátha elkszül az is :)

    Bővebben...

  • Érdekes eszköz teszteléshez - C-test

    Nyelvoktatás - 5 éve

    Írta: Nádori Gergely

    Elég régen volt már, de a mai napig emlékszem azokra az időkre, amikor az ELTE angol szakán a nyelvi alapvizsga egy C-test nevű teszt volt. Akkor kevéssé szerettem, de utólag belegondolva elég érdekes képet ad egy tanuló nyelvtudásáról. Ha arra nem is biztos, hogy javasolnám, hogy kizárólag ennek alapján alkossunk képet az idegennyelvi kompetencia helyzetéről, egy feladatnak feltétlenül érdekes, és gondolkodtató. A lényeg: egy szöveget úgy preparálunk, hogy az első és az utolsó mondatot békén hagyjuk, a tulajdonneveket szintén nem bántjuk, majd minden egyéb szó felét (vagy egyel több betűt) kiveszünk. Így pél___ (például) egy mon__ ilyen lyukakkal van tele. Nagyon izgalmasan mozgatja az agyat, és tényleg sokkal összetettebben tudni kell értelmezni a mondatot, mint egy átlagos lyukas szöveg feladatnál. A teszttípust elnézve jogosan merül fel a kérdés, hogy ha ilyen szabályos a szerkesztés, akkor hogyhogy nincs rá számítógépes program? Hát persze, hogy van :) IDE KATTINTVA rögtön ki is próbálhatunk egyet (lehet letölthető, nyomtatható szöveget, vagy interaktív feladatlapot is készíteni, a dolgunk csupán annyi, hogy befolyassuk a szöveget). Figyelem, a magyar ékezetes karaktereket sajnos megtagadja a rendszer.

    Bővebben...

  • Érdekel, hogy ki nézte meg legtöbbször a Facebook oldaladat? Megmondjuk!

    Tippek, trükkök - 6 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A téli szünet beköszöntével - különös tekintettel a karácsony és szilveszter körül pár napra - gombamód szaporodtak a Facebook oldalamon a Quizzstar nevű vicces teszteket kínáló oldal megosztott eredményei. Megtudtam legalább 15 emberről, hogy hová fog utazni, hogy 'arcelemzés' alapján mennyire okos, vagy éppen, hogy 2018-ban ki fogja bevallani, hogy szerelmes belé. Nem meglepő, hogy az utazás kapcsán szép, egzotikus helyeket találhatunk (nem pedig azt, hogy 'statisztikailag kb. 30 esély van rá, hogy sehová nem fogsz utazni'), és az arca alapján mindenkiről kiderül, hogy környezetében messze a legintelligensebb. Én magam azt kérdeztem, hogy 'Milyen nő leszek 2018-ban?', és a Facebook profilom alapján nem az volt a válasz, hogy: valószínűleg nagyon csúnya, és sok nehéz műtét vár rád', hanem egyenesen a 'Globális siker' felé mutatott utat az oldal. Mindez persze nem baj, hiszen lehet random-generátorral horoszkópot csinálni, és az is válhat népszerűvé. Kicsit furcsa, bevallom, hogy ezt világgá is kürtölik sokan, én úgy gondoltam, hogy ezeket mindenki csak úgy magának csinálja - titokban. Természetesen egyszerű az oka annak, hogy ilyen 'teszteket' gyártanak - egyrészt viszonylag egyszerű, másrészt adatokat gyűjtenek rólunk, amit eladnak hirdetőknek - ezt az oldal adatkezelési szabályzatában egyébként korrektül le is írja (igaz, hogy csak angolul). Összefoglalva: Ennyi.

    Bővebben...

  • Redmenta - a magyar tesztmotor

    Tippek, trükkök - 8 éve

    Írta: Prievara Tibor

    redmenta A Redmenta (ITT TALÁLHATÓ) egy magyar fejlesztés, amely segítségével tesztlapokat készíthetünk, és oszthatunk meg diákjainkkal. Létrehozhatunk osztályokat, nekik küldhetünk feladatokat, és nyomon követhetjük eredményeiket. A Redmenta nem hozott radikális újítást az 'IKT eszközök és értékelés' témakörben, ugyanakkor amit tud, azt jól tudja és megbízhatóan - ami elég fontos. Az oldal először egy StudentsMeet nevű eseményen mutatkozott be a Madách Gimnáziumban, azóta azonban több konferencián láthattuk őket, és elég nagy népszerűségnek örvend az eszköz az IKT-t használni hajlandó kollégák körében. IDE KATTINTVA egy rövid videó található, amely az oldal alapvető funkcióit mutatja be.

    Bővebben...