• Képeket iskolai projektekhez legálisan! Bemutatjuk a Photos for Class oldalt

  Tippek, trükkök - 6 éve

  Írta: Prievara Tibor

  photosforclass Kellene egy jó kis projektet csinálni, de publikálni is szeretnénk? Netán képekkel illusztrálni, majd megosztani egy blogon? Mi lesz a szerzői jogokkal? Ezek az ellentmondások feszülnek akkor, ha egyrészt szeretnénk értelmes projekteket csinálni a diákokkal, és ezeket megosztani a világgal valamilyen formában. A feloldása ennek a dilemmának általában az, hogy "keressetek képeket a Google-ban, aztán, ha valaki szól, hogy jogsértő, akkor azt a képet kicseréljük". Sajnos nem csak iskolai projektekben megy ez így, de ez egy másik poszt lenne. Szóval, a Photos for Class (ITT TALÁLHATÓ), egy kényelmes nulladik fázist iktat be a gondolatmenetbe, amennyiben a kreatív közlegelőn (creative commons) összegyűlt képek között enged keresgélnünk, ráadásul mindezt úgy, hogy iskolai projektekben is használható anyagot ad.

  Bővebben...

 • OER Commoms - tananyagok gyűjteménye

  Letölthető anyagok - 11 éve

  Írta: Prievara Tibor

  Az OER Commons egy rendkívül érdekes kezdeményezés, és most már több éve él, érdemes ránézni minden tanárnak. Az elv egyszerű: győzzük meg a különböző tartalomszolgáltatókat, hogy adják át ingyenes felhasználásra tananyagaikat. Mi sem könnyebb .. az igazság az, hogy az 'önzőzés' mellett más érveket is érdemes átgondolni. No de mindezekről a lapozás után elmélkedünk tovább (röviden), az OER (Open Educational Resources) többezer anyagát addig is nagy lelkesedéssel ajánljuk lapozgatni.

  Bővebben...

 • Rengeteg letölthető Powerpoint template

  Tippek, trükkök - 12 éve

  Írta: Prievara Tibor

  A Presentations.etc oldalán (IDE KATTINTVA éerhető el) közel 20 000(!!) ingyenesen letölthető Powerpoint hátteret találhatunk. Ráadásul ezeket oktatási céllal korlátlanul fel is használhatjuk. Lehet-e ennél kedvesebb valami?

  Bővebben...

 • TinEye - képek forrása

  Tippek, trükkök - 12 éve

  Írta: Prievara Tibor

  A TinEye (IDE KATTINTVA található) egy kép(vissza)kereső szolgáltatás. Sok mindenre lehet használni: feltöltött, vagy akár interneten talált képeket azonosít a kereső, megmondja, hogy kik, hol, hányszor használták fel. Szintén hasznos lehet akkor, ha megtaláltunk valahol egy képet, de kíváncsiak vagyunk, hogy nagyobb felbontásban, jobb minőségben megtalálható-e valahol a neten.

  Bővebben...

 • Sokezer kép - ingyen

  Letölthető anyagok - 12 éve

  Írta: Prievara Tibor

  A Dorling Kindersley könyvkiadó több ezer kis képet tett elérhetővé és szabadon felhasználhatóvá nem kereskedelmi célra (ELÉRHETŐ ITT). Kifejezetten bátorítanak arra, hogy a házifeladatokhoz, iskolai projektekhez, tanórákhoz használjuk gyűjteményüket.

  Bővebben...

 • KOPI - plágiumkereső

  Tippek, trükkök - 12 éve

  Írta: Prievara Tibor

  A SZTAKI plágiumkeresője így mutatkozik be:

  "A KOPI Online Plágiumkereső és Információs Portál elsődlegesen plágiumok felderítésésre és dokumentumok másolásának védelmére jött létre. A számítástechnika fejlődésével az írott művek előállítási folyamata egyszerűsödött, azonban a rengeteg előny mellett a digitális adattárolás a végletekig egyszerűsíti a

  Bővebben...

 • Compfight - intelligens képkereső

  Tippek, trükkök - 12 éve

  Írta: Prievara Tibor

  A Compfight egy nagyon egyszerű, ám (mint talán sejteni lehet) nagyszerű alkalmazás, amely segítségével a Flickr nevű képmegosztó képei között keresgélhetünk, néhány plusz szempont szerint.

  (Most is készültünk interaktív anyaggal, ez a poszt végén található, vagy nagy, egész képernyős kivitelben IDE KATTINTVA.)

  Bővebben...

 • Tag galaxy - mire jók a címkék?

  Tippek, trükkök - 12 éve

  Írta: Prievara Tibor

  A 'Tag Galaxy' egy nagyon izgalmas - és gyönyörűen kivitelezett - kezdeményezés (amely IDE KATTINTVA látogatható meg). Gyakorlatilag a 'címkézés' lényegét, és fogalmát tanítja meg úgy, hogy a címkéket bolygóként mutatja be. A címkék alapján a Flickr.com képmegosztó képei között kereshetünk. Sokan kérdezték tőlem, hogy mire jó, és miért fontos a címkézés. Nos, a Tag Galaxy meggyőző (és vizuálisan lenyűgöző) választ ad a kérdésre.

  Bővebben...

 • PicFindr - keressünk képeket sokkal egyszerűbben

  Tippek, trükkök - 12 éve

  Írta: Prievara Tibor

  Flickr, Picasa .... és még sorolhatnánk a képmegosztó oldalakat. Ha képet szeretnénk órán, vagy esetleg egy iskolai projektben használni, már nem feltétlenül a Google képkeresője a leggyorsabb és legpraktikusabb megoldás számunkra.
  A PicFindr (IDE KATTINTVA érhető el) összesen 11 képmegosztó oldalról gyűjti össze a képeket számunkra

  Bővebben...

 • OpenWith.org - minden fájlt megnyit!

  Tippek, trükkök - 12 éve

  Írta: Prievara Tibor

  Ez elmúlt napokban itt a TanárBlogon a fájl átalakító programokkal foglalkoztunk. Ezek fontosak lehetnek például akkor is, ha már az is problémát jelent, hogy egy fájlt kinyissunk (talán nem egyedül én kerültem ilyen helyzetbe - például amikor Vista-t használó kedves ismerőseim az XP és Office régebbi

  Bővebben...