• Jogtiszta? Lefénymásolhatom? Mi tilos? Kisokos tanároknak

    Tippek, trükkök - 2 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Folyamatosan és gyakran elhangzó kérdés iskolákban, hogy 'le szabad ezt másolni?'. Netán felhasználhatom ezt a képet? Vagy mi lesz, ha az iskolai projektet megjelentetjük a honlapunkon? Mindezekre most válaszokat is találhatunk, IDE KATTINTVA. Amellett, hogy megnyugodhatunk, vagy éppen megtudhatjuk, hogy mikor járunk tilosban, remek angolos projektet is lehet az oldal anyagai köré tervezni. Mivel kiválaszthatjuk az országot, akár érdemes összehasonlítani, hogy egyes országokban milyen szabályok vonatkoznak a tanárokra és az iskolákra. Arról nem is beszélve, hogy ebből rengeteget tanulhatnak a diákjaink.

    Bővebben...

  • Képeket iskolai projektekhez legálisan! Bemutatjuk a Photos for Class oldalt

    Tippek, trükkök - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    photosforclass Kellene egy jó kis projektet csinálni, de publikálni is szeretnénk? Netán képekkel illusztrálni, majd megosztani egy blogon? Mi lesz a szerzői jogokkal? Ezek az ellentmondások feszülnek akkor, ha egyrészt szeretnénk értelmes projekteket csinálni a diákokkal, és ezeket megosztani a világgal valamilyen formában. A feloldása ennek a dilemmának általában az, hogy "keressetek képeket a Google-ban, aztán, ha valaki szól, hogy jogsértő, akkor azt a képet kicseréljük". Sajnos nem csak iskolai projektekben megy ez így, de ez egy másik poszt lenne. Szóval, a Photos for Class (ITT TALÁLHATÓ), egy kényelmes nulladik fázist iktat be a gondolatmenetbe, amennyiben a kreatív közlegelőn (creative commons) összegyűlt képek között enged keresgélnünk, ráadásul mindezt úgy, hogy iskolai projektekben is használható anyagot ad.

    Bővebben...

  • OER Commoms - tananyagok gyűjteménye

    Letölthető anyagok - 14 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Az OER Commons egy rendkívül érdekes kezdeményezés, és most már több éve él, érdemes ránézni minden tanárnak. Az elv egyszerű: győzzük meg a különböző tartalomszolgáltatókat, hogy adják át ingyenes felhasználásra tananyagaikat. Mi sem könnyebb .. az igazság az, hogy az 'önzőzés' mellett más érveket is érdemes átgondolni. No de mindezekről a lapozás után elmélkedünk tovább (röviden), az OER (Open Educational Resources) többezer anyagát addig is nagy lelkesedéssel ajánljuk lapozgatni.

    Bővebben...

  • Rengeteg letölthető Powerpoint template

    Tippek, trükkök - 15 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A Presentations.etc oldalán (IDE KATTINTVA éerhető el) közel 20 000(!!) ingyenesen letölthető Powerpoint hátteret találhatunk. Ráadásul ezeket oktatási céllal korlátlanul fel is használhatjuk. Lehet-e ennél kedvesebb valami?

    Bővebben...

  • TinEye - képek forrása

    Tippek, trükkök - 15 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A TinEye (IDE KATTINTVA található) egy kép(vissza)kereső szolgáltatás. Sok mindenre lehet használni: feltöltött, vagy akár interneten talált képeket azonosít a kereső, megmondja, hogy kik, hol, hányszor használták fel. Szintén hasznos lehet akkor, ha megtaláltunk valahol egy képet, de kíváncsiak vagyunk, hogy nagyobb felbontásban, jobb minőségben megtalálható-e valahol a neten.

    Bővebben...

  • Sokezer kép - ingyen

    Letölthető anyagok - 15 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A Dorling Kindersley könyvkiadó több ezer kis képet tett elérhetővé és szabadon felhasználhatóvá nem kereskedelmi célra (ELÉRHETŐ ITT). Kifejezetten bátorítanak arra, hogy a házifeladatokhoz, iskolai projektekhez, tanórákhoz használjuk gyűjteményüket.

    Bővebben...

  • KOPI - plágiumkereső

    Tippek, trükkök - 15 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A SZTAKI plágiumkeresője így mutatkozik be:

    "A KOPI Online Plágiumkereső és Információs Portál elsődlegesen plágiumok felderítésésre és dokumentumok másolásának védelmére jött létre. A számítástechnika fejlődésével az írott művek előállítási folyamata egyszerűsödött, azonban a rengeteg előny mellett a digitális adattárolás a végletekig egyszerűsíti a

    Bővebben...

  • Compfight - intelligens képkereső

    Tippek, trükkök - 15 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A Compfight egy nagyon egyszerű, ám (mint talán sejteni lehet) nagyszerű alkalmazás, amely segítségével a Flickr nevű képmegosztó képei között keresgélhetünk, néhány plusz szempont szerint.

    (Most is készültünk interaktív anyaggal, ez a poszt végén található, vagy nagy, egész képernyős kivitelben IDE KATTINTVA.)

    Bővebben...

  • Tag galaxy - mire jók a címkék?

    Tippek, trükkök - 15 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A 'Tag Galaxy' egy nagyon izgalmas - és gyönyörűen kivitelezett - kezdeményezés (amely IDE KATTINTVA látogatható meg). Gyakorlatilag a 'címkézés' lényegét, és fogalmát tanítja meg úgy, hogy a címkéket bolygóként mutatja be. A címkék alapján a Flickr.com képmegosztó képei között kereshetünk. Sokan kérdezték tőlem, hogy mire jó, és miért fontos a címkézés. Nos, a Tag Galaxy meggyőző (és vizuálisan lenyűgöző) választ ad a kérdésre.

    Bővebben...

  • PicFindr - keressünk képeket sokkal egyszerűbben

    Tippek, trükkök - 15 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Flickr, Picasa .... és még sorolhatnánk a képmegosztó oldalakat. Ha képet szeretnénk órán, vagy esetleg egy iskolai projektben használni, már nem feltétlenül a Google képkeresője a leggyorsabb és legpraktikusabb megoldás számunkra.
    A PicFindr (IDE KATTINTVA érhető el) összesen 11 képmegosztó oldalról gyűjti össze a képeket számunkra

    Bővebben...