• Angol irodalom és történelem - interaktívan

    Nyelvoktatás - 12 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A British Library interaktív anyagai (ITT TALÁLHATÓAK) kiválóan alkalmazhatóak nyelvórákon (is). Rengeteg anyagot találhatunk sok témához kapcsolódóan. Érdemes minden nyelvtanárnak körbenézni az oldalon szemezgetve a sok izgalmas interaktív feladat, animáció és képgyűjtemény között (természetesen elsősorban haladó nyelvtanulók, vagy felnőttek számára lehet igazán érdekes a tartalom), de most külön szeretnénk felhívni a figyelmet egy irodalmi és történelmi flash idővonalra, amely IDE KATTINTVA érhető el. Századok szerint is böngészhetjük a kifejezetten profi módon összeválogatott forrásokat, rövid magyarázatokat kapunk mindehhez, amelyeket mintha órai feldolgozásra szántak volna eleve. Ha nincs internet az órán, válogathatunk az idővonalon, és PDF dokumentumként kinyomtathatjuk előre a tanítani kívánt szemelvényeket.

  • 200 év sebészet

    Internet a tanórás - 12 éve

    Írta: Nádori Gergely

    A tudománytörténet gyakran lehetőséget ad arra, hogy a természettudományokat olya diákokhoz is közel hozzuk, akik valamiért azt gondolják magukról, hogy ők sosem szerethetik ezeket a tárgyakat. Érdekes módon találkozik itt egymással a történelem és a természettudomány. Nem csak a biológia vagy fizika órán lehet ez persze érdekes, hiszen a modern történelemtanításban is egyre nagyobb teret kap az eseménytörténet mellet az életmód- és eszmetörténet is. Mindebben segíthet a New England Journal of Medicine, az egyik legrangosabb orvosi tudományos lap cikke (IDE KATTINTVA), ami azt tekinti át, miként változott meg 200 év alatt a sebészet.

    Gondoltuk volna, hogy a 19. század elején a sebészetek még a többi osztálytól távol, gyakran magas tornyokban voltak, hogy ne lehessen hallani a betegek üvöltését? Hogy a fájdalomcsillapítás megjelenése előtt a fő szempont a műtéteknél nem a pontosság, hanem a gyorsaság volt? Hogy az első szívkatéterezés saját magán végezte el egy orvos. Még számtalan meglepő tény derül ki az írásból és különösen a hozzá mellékelt időszalagból, amit mindenképpen érdemes megmutatni a diákoknak.

  • Látványos idővonal

    Internet a tanórás - 12 éve

    Írta: Nádori Gergely

    Nagyon sok olyan tanítási helyzet adódhat, amikor szükség lehet idővonal készítésére. Akár történelemből, tudománytörténetből vagy éppen irodalomból is jól jöhet, ha grafikusan is meg tudjuk jeleníteni az esemnyek, szamélyek egymásutánját. Itt a TanárBlogon is írtunk már több ilyen alkalmazásról (ITT, ITT, vagy ITT), a most bemutatott Tiki-Toki (ITT TALÁLHATÓ) semmilyen drasztikus újdonságot nem hoz. Eseményeket helyezhetünk el az időszalagon, leírást, linkeket, képeket és videókat fűzhetünk hozzá.

    Ami talán különleges, hogy mindezt kifejezetten esztétikusan tehetjük, szép háttérrel, csinos nyitóképpel. Kifejezetten szimpatikus, hogy külön rovatban adhatjuk meg, honnan származnak a képek, így könnyen eleget tudunk tenni például a Creative Commons Nevezz meg! megkötésének. Ami problematikus, hogy bizonyos szolgáltatások (az idővonal beágyazása, közös munka) csak a fizetős változatban érhetők el. Ha viszont valaki komoly akarja használni a tanításban, érdemes elgondolkodnia az évi 100 dolláros előfizetésen, mert ezzel együtt kap 50 diák előfizetést is és így valóban jól használhatja az osztályteremben is.

    Bővebben...

  • Angol lakások a 12. századtól napjainkig

    Internet a tanórás - 12 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Kiváló oldalt ajánlott figyelmembe egy kollégám. ITT TALÁLHATÓ, és a Guardian interaktív melléklete, amelyben az angol házak, lakások jellegzetességeit mutatják be érthetően, érdekesen, röviden, ám mégsem rövidebben, mint kellene. Ráadásul mindez nagyon praktikus, igényes csomagolásban érkezik úgy, hogy tanórán a diákoknak semmit nem kell mondani, teljesen magától értetődik a használata. Ha nem bemutatni szeretnénk az oldalt kivetítve, adjunk kis csoportokban a diákoknak egy-egy kort, készítsenek belőle jegyzetet, majd közösen állítsanak össze egy idővonalat az angol lakások jellegzetességeiről - a 12. századtól kezdve napjainkig. (Köszönjük Murányi Natáliának az ötletet!).

  • Timerime - idővonalak egyszerűen

    Internet a tanórán - 13 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A Timerime (ITT LÁTOGATHATÓ MEG) nagyon esztétikus, ugyanakkor rendkívül hasznos alkalmazás is, több szempontból is. Egyrészt elég jó minőségű idővonalakat találhatunk a legkülönfélébb témákban (elég egyszerűvé teheti pl. a hangszerek története órát, ha találunk egy gazdagon illusztrált gyűjteményt időrendbe szedve), ai az órai készülést könnyíti meg. Másrészt mi is nagyon gyorsan készíthetünk szép, átlátható idővonalakat bármilyen projekt során minden tantárgyból.

  • Dipity - interaktív idővonal

    Internet a tanórán - 15 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A Dipity (IDE KATTINTVA található) egyike a több használható, jó alkalmazásoknak, amelyek segítségével interaktív idővonalat készíthetünk. Bármilyen projekthez kitűnő 'termék', bemutathatunk történelmi eseményeket, emberek életét, vagy éppen egy csoport saját történetét.

    A használata rendkívül egyszerű ...

    Bővebben...

  • Interaktív naptár - angolul, kicsiknek

    Nyelvoktatás - 15 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A Starfall interaktív naptár készítő oldala (ITT TALÁLHATÓ) kezdőknek és elsősorban gyerekeknek szól. Nagyon egyszerű, letisztult, szép és világos oldal. Megtanítja a hét napjait, valamint azt, hogy a dátumokat hogyan kell mondani (ezt mindig az aktuális nappal teszi), majd elkészíthetik a gyerekek (vagy akár felnőttek) saját adott havi naptárukat.

    Bővebben...