• Hangok kavalkádja - Noizer one

    Internet a tanórán - 2 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Mindig is szerettem valamiért az érdekes hangok gyűjteményét, és azokat a feladatokat, ahol csupán hangok alapján kell például történetet összerakni. Akit szintén motiválnak és inspirálnak a hangok, vagy szeretne egyszer-egyszer valami vicceset bevinni az órájára, nem fog csalódni. Alapvetően a Noizer (ITT TALÁLHATÓ)úgy működik, hogy elég sok kategóriában találhatunk hangfájlokat, amelyeket akár egyszerre - az egyes elemek hangerejét beállítva - le tudunk játszani. Lehet pl. egy repülőtérre egy kávéházat varázsolni, vagy egy éjszakai vidéki jelenetet összerakni, ahol az esőben bálnák sétálnak egy mecset előtt :) Persze ennél sokkal értelmesebbek is kirakhatóak, de az talán kiderül, hogy rengeteg lehetőség van, és a diákok általában szívesen írnak, beszélnek kreatívan hangok alapján.

    Bővebben...

  • Vegyük fel bárminek a hangját online - kiegészítő

    Tippek, trükkök - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A Chrome Audio Capture nevű böngésző kiegészítés nagyon praktikus eleme lehet minden Chrome-ot használó tanárnak és diáknak. Az ötlet rendkívül egyszerű: IDE KATTINTVA töltsük le a Google Play-ből a kiegészítőt, ami meg fog jelenni a böngészőnkben (egy piros kör formájában). Ezek után, ha bármikor olyan szeretnénk hangként (mp3-ban) rögzíteni azt, ami a képernyőnkön éppen zajlik (pl. kivenni csak fél percnyi hangot egy videóból), nem kell mást tennünk, mint elindítani a kiegészítőt (vannak hozzá nagyon jó kis billentyűkombinációk is), és már indul is a rögzítés. Amikor készen vagyunk, állítsuk le a felvételt, kattintsunk a Save gombra, majd bárimre használjuk az mp3 fájlunkat. Arra érdemes figyelni, hogy 20 perces korlát van a flvétel hosszát illetően.

    Bővebben...

  • Online hangfelvevő - Poodll

    Tippek, trükkök - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Nem tudom, ki hogy van vele, de számomra online eszközök keresése egy problémára kicsit olyan, mint a Scrabble. Ott van előttem az a pár betű, valamit ki tudok biztosan rakni, de nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy van egy jobb megoldás is, csak tovább kell keresni. És persze van az az érzés, amikor triplázva az összes nehéz betűt sikerül lerakni egyszerre. Így voltam a hangfelvétellel a minap. Tudtam, hogy kell lennie egy olyan online felvevőnek, amely jó minőségben rögzít hangot (jobban, mint az Audacity), nem kell háttérzajokat szűrni, valamint egyszerű a kezelése. Fizetni is hajlandó lettem volna, így a kezdeti magabiztosságom csak lassan olvadt el. Node aztán, megtürtént a csoda, és megtaláltam a Poodll nevű hangfelvevőt, amelyik remek minőségben (normális mikrofonnal, mondjuk), mp3-ban, egyetlen kattintással vesz fel, ráadásul 30 napig tárolja, de azonnal letölthetővé is teszi a hangfelvételt, ráadásul mindezt ingyen. Reklámmentesen. IDE KATTINTVA.. Köszönjük, Moodle!

    Bővebben...

  • Szövegfelismerő alkalmazás - Sound of text

    Tippek, trükkök - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Sokan emlékeznek még biztosan a Google é társaik első szövegfelismerő szoftvereire. Többet kellett a rosszul felismert szöveggel dolgozni, mint amennyi idő lett volna eleve begépelni az egészet. Mára nagyot fordult a világ, szinte bármelyik telefonnak lehet (akár magyarul is) e-mailt, sms-t diktálni, és hiba nélkül kapjuk meg az írott verziót. Ennél is tovább megyünk, hiszen a hangszintetizátor alkalmazások is elég viccesek voltak akár csak pár éve. csakhogy eltelt pár év. A Sound of text (IDE KATTINTVA található) a Google szövegfelismerő rendszerét használja, amelynek segítségével bármilyen szöveget beírhatunk (miután pl. angolból kiválasztottuk a számunkra megfelelő akcentust), és ezt ki is mondathatjuk a géppel. A legszebb azonban mégis az, hogy mp3 fájlokat csinál a Text os sound nekünk, amelyeket le is tölthetünk, ha tetszett, amit hallottunk. És igen, működik magyarul is, érdemes kipróbálni :)

    Bővebben...

  • Letölthető hangeffekteket keres? Mutatunk 16 000-et ingyen

    Letölthető anyagok - 6 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A BBC, naná, hogy már megint a BBC - gondolhatjuk, és helyesen tesszük. Komoly mintát nyújt mindenkinek, aki azon töpreng, hogy vajon mi is a dolga a közmédiumoknak. No de nem is erről van most szó, inkább örüljünk a legújabb meglepetésnek, amit a brit közmédia elénk szór: nem kevesebb, mint 16 000 hangeffektust tölthetünk le ingyen, és használhatunk fel személyes, oktatási vagy kutatási célra. A hangokat wav formátumban kaphatjuk kézhez, és a licenc feltételrendszerén belül szabadon fel is használhatjuk. Érdemes kicsit körbenézni az oldalon, ki tudja, mikor lesz szükség egy puskalövés effektre, vagy éppen egy vitorlás hangjára viharban. IDE KATTINTVA már lehet is kezdeni a böngészést.

    Bővebben...

  • Háttérzajok tanórára

    Tippek, trükkök - 6 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Finoman pattogó tűz, a ablakkereten megnyugtatóan és kissé álmosítóan kopogó esőcseppek, egy trópusi vihar, netán tücskök ciripelése vagy a tavaszi erdő madarainak vidám cseveje ... mindez elérhetetlennek és távolinak tűnik a tantermek októberi szürkeségének elidegenítő magányában. De már nem sokáig, hiszen az internet megjelenésével mindezeket a megnyugtató hangokat becsempészhetjük a tanórák mindennapjaiba, többek között a Soft murmur nevű oldal segítségével IDE KATTINTVA látogatható meg) ahol ezeket a hangokat egyedileg, illetve a hangerőt állítva akár együtt is használhatjuk. Haladóknak ajánlom a mix készítését, ahol elmenthetjük az általunk szeretett hangokat, valamint a Timer (időzítő) funkciót, ahol beállíthatjuk, hogy egy adott mix vagy hang hány percig szóljon.

    Bővebben...

  • Fluiddata - az angol nyelvi adatbázisok szerelmeseinek

    Nyelvoktatás - 6 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A Fluiddata oldala (ITT TALÁLHATÓ) minden korpusz-függő nyelvtanár álma, de a mezei tanuló is jól járhat vele. Egy keresőmotorról van szó, amely sok millió kifejezésre ad pillanatok alatt audió anyagot. Évtizedekre visszamenőleg lehet keresni a hatalmas adatbázisban a hangfájlok között. Kipróbáltam: a love szó például közel 3 millió alkalommal található, és ehhez helyenként hosszú adásokat is végighallgathatunk. Ami még jobb ennél: ahányszor szerepel a szó a hanganyagban, annyiszor jelenik meg egy csík a hangfelvételen, így oda tudunk kattintani. És még itt sincs vége, hiszen a hangfelvétel mellé minden esetben kapunk szöveget is, automatikusan megjelenik ugyanis a szöveg átirata a hanganyag felett.

    Bővebben...

  • Radio Garden - hallgassuk a világ rádióit élőben

    Internet a tanórán - 7 éve

    Írta: Prievara Tibor

    radio garden A Radio Garden (ITT TALÁLHATÓ ) egy igen izgalmas kezdeményezés, amely segítségével a világ szinte minden országának online rádióadásaiba be tudunk csatlakozni. A választást nagyon látványosan, egy interaktív földgömbön tehetjük meg, amelyet pörgethetünk, majd a kívánt országhoz érve zöld pontok jelzik, hogy milyen rádiók elérhetőek éppen. A helyre kattintva (pl. Dublin) az összes helyi online rádió között böngészhetünk. Ám ez mind semmi, mert izgalmas rádiótörténeti adalékokkal lehetünk gazdagabbak, ha a History opciót választjuk (ez sajnos csak angolul van), ahol régen volt rádiókról szóló történeteket olvashatunk. Akár órán, akár otthon, vagy akár csak szórakozásból, de feltétlenül érdemes megismernünk ezt az oldalt, és ajánljuk diákjainknak is.

    Bővebben...

  • Források 56-hoz

    Internet a tanórán - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    56-60 logoNagyszerű forrásgyűjteményt állított össze az 1956-os forradalom tanulmányozásához az Országos Széchenyi Könyvtár (IDE KATTINTVA. Az oldalon egyfelől meghallgatható a Szabad Európa Rádió minden adása 1956 október 22. és november 12. között. Ezen túl egybegyűjtöttek minden filmet, amit csak lehetett és ezeket egy térképre helyezték el. Remek forrásanyag lehet a tanórákhoz, de a diákoknak is lehetőséget ad arra, hogy jobban megértsék az eseményeket, akár maguk végezzenek kutatásokat.

    Bővebben...

  • Halloween hangjai

    Tippek, trükkök - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    pumpkin kingAkár szereti az ember, akár nem az angolszász Halloween visszavnhatatlanul része lett a magyar gyerekek életének is. Nem sokan vannak, akik október 31-ére mint a Reformáció Emléknapára gondolnak, annál többeknek jut eszébe a töklámpás, a boszorkányok, szellemek és csontvázak. Ha meghajolnánk az amerikai kultúrimperializmus előtt, elszórakoztathatjuk a diákokat a horrorli nevű alkalmazással (ITT TALÁLHATÓ). Az oldalon igazi rémisztő hangeffektekből keverhetjük ki a legrémisztőbbet, a hatás biztosan nem marad el.

    Bővebben...