• Tíz weboldal erdei iskolához

    Tíz weboldal... - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    gumicsizmaSokan kezdik a tanévet iskolai kirándulással, erdei iskolával, nekik (is) gyűjtöttünk egy csokorba olyan oldalakat és alkalmazásokat, amik hasznosak lehetnek, ha a falakon kívülre merészkedik az iskola.

    • Hazánk földtani térképe (ITT) segít abban, hogy pontosan lássuk, milyen területre is megyünk.
    • A Geománia nevű oldal (ITT) pontos leírásokat ad minden környék ásványi lelőhelyeiről.

    Bővebben...

  • Túratervező

    Tippek, trükkök - 8 éve

    Írta: Nádori Gergely

    turastautJön az érettségi szünet és vele együtt az osztálykirándulások időszaka is. ilyenkor van lehetőség arra, hogy a diákokkal kiránduljunk, akár egy erdei iskolában, akár egynapos túrákon. Az OpenStreetMap oldalán egy nagyszerű alkalmazást találhatunk, amin szerepel az összes hazai jelzett turistaút (IDE KATTINTVA). Ami talán még jobb hír, hogy az oldalon egy teljesen jól használható útvonaltervező is van (IDE KATTINTVA). A tervező a megadott pontokon keresztül számolja ki a túra útvonalát, arról pontos leírást ad, megtekinthetjük a magasság profilt és akár képként is lementhetjük az adott túra térképét.

    Bővebben...

  • Virtuális tanösvény

    Termtudos ötletek - 9 éve

    Írta: Nádori Gergely

    tanösvényAki kirándul, diákokat visz a természetbe, biztosan találkozott már tanösvényekkel. Olyan útvonalak ezek, amiken időről időre táblák segítik az adott környék megismerését, bemutatva azok élővilágát, természeti kincseit. Ha tanösvényeket keresünk, érdemes a Tanösvények oldalra ellátogatni, ahol több száz ilyen útvonalról kapunk részletes leírást (helyszín, pontok száma, az ösvény hossza, témája stb.), külön tanösvénykeresője van a nemzeti parkoknak is. Mi azonban most nem egy már előre elkészített útvonalat jártunk be, hanem a diákok maguk készítettek egyet az erdei iskolában. Természetesen nem kezdtünk el táblákat felállítani, a mi tanösvényünk virtuális volt és a következő lépésekben készült:

    Bővebben...

  • Digitális szextáns

    Termtudos ötletek - 9 éve

    Írta: Nádori Gergely

    szextánsTapasztalataim szerint az égi mechanika az egyik legnehezebben felfogható része a természettudományos tananyagnak. Talán nem véletlen, hogy az emberiségnek is legalább tizenkétezer évre volt szüksége ahhoz, hogy kibogozza, miként is függenek össze a látszólagos és a valóságos mozgások. Persze az órán sokat rajzolunk, szemléltetünk, de érdekesebb és hasznosabb is lehet, ha ezt az anyagrészt is konkrét tapasztalatokhoz tudjuk kötni. Ebben lehet segítségünkre a mobiltelefon. A telefon ugyanis nagyon pontosan képes mérni a saját dőlésszögét (a benne levő giroszkópnak köszönhetően) ezt pedig felhasználhatjuk arra, hogy a nap mozgását kövessük az égen.

    Bővebben...