• Mit küldött fel a NASA az űrbe a földi életről?

    Angolos ötletekX - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A NASA Voyager száguld egyre messzebb a Földtől, és a fedélzetén 116 képet tartalmaz mindarról, amit szeretnénk) vagyis a NASA szeretne a nevünkben) egy esetlegesen az űrszondával találkozó intelligens földönkívüli civilizációnak elmesélni magunkról. Kik vagyunk, honnan jöttünk, hová tartunk, és miről ismerszünk meg. A 116 képet a Vox egy YouTube videóban (ITT TALÁLHATÓ összefoglalta, és 5 percben fogyaszthatóvá tette. Mondanunk sem kell, hogy egy nyelvtanárnak (de nem csak neki!) micsoda aranybánya lehet ez a rövid videó. Érdekes lehet akár köré egy teljes projektet szervezni, ahol a diákoknak egy időkapszulát kell összeállítaniuk mindazokkal a képekkel, amelyeket jelenleg ők küldenének az űrbe, és a földi civilizációról szólnak.

    Bővebben...

  • A szférák zenéje

    Termtudos ötletek - 8 éve

    Írta: Nádori Gergely

    solarbeatHa csillagászatot tanítunk, egy kis kikapcsolódásra remek lehet a Naprendszert zenéltető oldal, a Solarbeat (IDE KATTINTVA).A Naprendszer bolygóit látjuk keringeni a valós relatív sebességekkel és minden megtett körnél mindegyik bolygó megszólaltat egy hangot. Sok mindent beállíthatunk a sebességtől a visszhangosításon át a basszusig. Nagyon látványosan mutatja be, hogy milyen különbségek vannak a keringési idők között, biztosan szívesen játszanak vele a diákok.

    Bővebben...

  • Hírek a kozmoszból

    Internet a tanórán - 9 éve

    Írta: Nádori Gergely

    earthskyMi történik éppen az égbolton? Mi hír van a csillagászatban? A kozmológiában? Ezekre a kérdésekre segít válaszolni az EarthSky nevű oldal (ITT TALÁLHATÓ). A tanításban a leghasznosabb talán az, hogy minden napra megírja, hogy éppen milyen izgalmas dolog látható az égbolton (a Hold pont a Skorpió farka felett áll éppen vagy érkezik egy meteorraj stb.) A csillagászat tanításakor kiadhatjuk a diákoknak, hogy figyeljék az oldalt és nézzék meg mindezeket. Nem csak az éggel kapcsolatos híreket olvashatunk, hanem a környezettel, bolygónkkal foglalkozóakat is.

    Bővebben...