• Hangok kavalkádja - Noizer one

    Internet a tanórán - 2 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Mindig is szerettem valamiért az érdekes hangok gyűjteményét, és azokat a feladatokat, ahol csupán hangok alapján kell például történetet összerakni. Akit szintén motiválnak és inspirálnak a hangok, vagy szeretne egyszer-egyszer valami vicceset bevinni az órájára, nem fog csalódni. Alapvetően a Noizer (ITT TALÁLHATÓ)úgy működik, hogy elég sok kategóriában találhatunk hangfájlokat, amelyeket akár egyszerre - az egyes elemek hangerejét beállítva - le tudunk játszani. Lehet pl. egy repülőtérre egy kávéházat varázsolni, vagy egy éjszakai vidéki jelenetet összerakni, ahol az esőben bálnák sétálnak egy mecset előtt :) Persze ennél sokkal értelmesebbek is kirakhatóak, de az talán kiderül, hogy rengeteg lehetőség van, és a diákok általában szívesen írnak, beszélnek kreatívan hangok alapján.

    Bővebben...

  • Online hangfelvevő - Poodll

    Tippek, trükkök - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Nem tudom, ki hogy van vele, de számomra online eszközök keresése egy problémára kicsit olyan, mint a Scrabble. Ott van előttem az a pár betű, valamit ki tudok biztosan rakni, de nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy van egy jobb megoldás is, csak tovább kell keresni. És persze van az az érzés, amikor triplázva az összes nehéz betűt sikerül lerakni egyszerre. Így voltam a hangfelvétellel a minap. Tudtam, hogy kell lennie egy olyan online felvevőnek, amely jó minőségben rögzít hangot (jobban, mint az Audacity), nem kell háttérzajokat szűrni, valamint egyszerű a kezelése. Fizetni is hajlandó lettem volna, így a kezdeti magabiztosságom csak lassan olvadt el. Node aztán, megtürtént a csoda, és megtaláltam a Poodll nevű hangfelvevőt, amelyik remek minőségben (normális mikrofonnal, mondjuk), mp3-ban, egyetlen kattintással vesz fel, ráadásul 30 napig tárolja, de azonnal letölthetővé is teszi a hangfelvételt, ráadásul mindezt ingyen. Reklámmentesen. IDE KATTINTVA.. Köszönjük, Moodle!

    Bővebben...

  • Radio Garden - hallgassuk a világ rádióit élőben

    Internet a tanórán - 7 éve

    Írta: Prievara Tibor

    radio garden A Radio Garden (ITT TALÁLHATÓ ) egy igen izgalmas kezdeményezés, amely segítségével a világ szinte minden országának online rádióadásaiba be tudunk csatlakozni. A választást nagyon látványosan, egy interaktív földgömbön tehetjük meg, amelyet pörgethetünk, majd a kívánt országhoz érve zöld pontok jelzik, hogy milyen rádiók elérhetőek éppen. A helyre kattintva (pl. Dublin) az összes helyi online rádió között böngészhetünk. Ám ez mind semmi, mert izgalmas rádiótörténeti adalékokkal lehetünk gazdagabbak, ha a History opciót választjuk (ez sajnos csak angolul van), ahol régen volt rádiókról szóló történeteket olvashatunk. Akár órán, akár otthon, vagy akár csak szórakozásból, de feltétlenül érdemes megismernünk ezt az oldalt, és ajánljuk diákjainknak is.

    Bővebben...

  • Clyp - hangfelvétel egyszerűen

    Tippek, trükkök - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    clyp Egyre egyszerűbben, jobban, hatékonyabban hozhatunk létre tartalmat online. Ez a trend kedvező, hiszen sokkal kevésbé vagyunk a technológia kiszolgáltatott rabjai, viszont egyre szabadabban szárnyalhat kreativitásunk. Ennek egy remek példája a Clyp (ITT TALÁLHATÓ ), amely segítségével hangfelvételeket készíthetünk és oszthatunk meg villámgyorsan, akár csak úgy, hogy egyetlen kattintással elindítunk egy hangvelvevőt, akár úgy, hogy feltöltjük a gépünkön található audiófájlt. A feltöltött anyaghoz egy linket kapunk, amelyet már szabadon megoszthatunk bárkivel. Ennél egyszerűbb csak az lehet, ha tudjuk, hogy a gépünkön hol van beépített hangfelvevő - mert hogy olyan is van, csak kevesen tudnak róla. A lapozás után elárulom azt is, hogy hol :)

    Bővebben...

  • Spell up - vicces játék a Google-től

    Nyelvoktatás - 10 éve

    Írta: Prievara Tibor

    spell up Érdekes játékot talált ki a Google, a neve Spell up és a lényege annyi, hogy egy hatalmas szópiramist kell építeni. Ezt pedig úgy tudjuk megtenni, hogy a játék által felolvasott - egyre bonyolultabb - szavakat elbetűzzük. Vizuálisan nagyon szép, letisztult a játék felülete, látható, hogy mi mit jelent, nem kell sokat töprengeni azon, hogyan is kell ezt játszani. A játék maga egy idő után monoton, és a betűzés mint műfaj azért elég korlátozott (már ami a nyelvtanulói hozadékát illeti). Kipróbálni (főleg kezdőbbeknek) és csiszolni a kiejtést azért feltétlenül érdemes (természetesene mikrofon kell hozzá, mivel bele kell beszélnünk a programba).

    Bővebben...

  • Beszélő szótárak - nyelvek kihalóban

    Nyelvoktatás - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    dict Nyelvtanárként nagy boldogság mindig, ha olyan tankönyvvel dolgozom, amely érdekes és életszerű, netán újdonságokat is mutat be. A Life című nyelvkönysorozat mindezt teljesen hozza, élvezet tanítani, annyit tanulok én is belőle. Most éppen a technológia és a nyelvek kérdését feszegeti, és mindeközben a Talking dictionaries (Beszélő szótárak) - ITT TALÁLHATÓ - nevű projektről szól, amely kihalóban lévő nyelveket próbál megmenteni az utókornak, akár úgy, hogy az utolsó a nyelvet még folyékonyan beszélő embert találják meg és készítenek vele rengeteg felvételt. Az órán (vagy otthon) érdekes lehet egy nyomozó játékot játszani a hanganyag alapján ...

    Bővebben...