• YouTube videók összefoglalása - sokoldalú AI alkalmazás

    Tippek, trükkök - 17 napja

    Írta: Prievara Tibor

    Ha bármilyen kérdésed van, ahogy régen a válasz az volt, hogy 'biztosan van rá egy app', most már azt mondják, hogy 'biztosan van rá egy AI'. És ez nagyjából igaz is. Most egy olyan alkalmazást ajánlunk mindenki figyelmébe, amely hosszú youtube videókat foglal nekünk össze, illetve segít feldolgozni a tanórán. Mutatjuk, hogyan.

    Bővebben...

  • Kisfilm az energiaválságról

    Oktatóvideók - 23 napja

    Írta: Nádori Gergely

    filmMost csak gyorsan ajánlok egy 8 perces animációs filmet, ami egyfelől remek rajzokkal dolgozik, másfelől viszont nagyon komoly témát érint, az energiaválságot, fenntarthatóságot. Remek beszelgetések kiindulóalapja lehet. IDE KATTINTVA érhető el. Nem feltétlenül vidám a kicsengése, de hát a téma sem az.

    Bővebben...

  • Videószerkesztés újra egyszerűen

    Letölthető anyagok - egy éve

    Írta: Nádori Gergely

    kepSokan sirattuk a Windows Movie maker programot, ami könnydén tette lehetővé egyszerű videók készítését. Nem volt alkalmas arra, hogy hollywoodi szuperprodukciók készüljenek vele, de az iskolai projektekhez pont eleget tudott. A használatát pár perc alatt meg lehetett tanulni. Aztán évekkel ezelőtt eltűnt és fjó űrt hagyott maga után. Vannak persze akár ingyenes professziionális programok s, de azok pont a professzonalizmusuk miatt nem jók az iskolai feladatokhoz. Vannak egyszerű programok is természetesen, de azok vagy túl egyszerűek, vagy túl korlátozott a használatuk. Most azonban a Microsoft megvásárólta és ngyenesen használhatóvá tette a Clipchamp programot (IDE KATTINTVA), ami pont azt tudja, amit az előd és Microsoft fiókkal (sajnos csak egyénivel, az iskolai fiók nem jó hozzá) ingyenesen használható.

    Bővebben...

  • Közszolgálatiság a legmagasabb szinten - BBC Reel

    Nyelvoktatás - egy éve

    Írta: Prievara Tibor

    Ha azon gondolkodunk, vajon milyen lehet a jó közszolgálati tévé, gyakran jön szembe a BBC. Most egy olyan rövid(-és hosszabb) filmeket gyűjtő oldalt mutatunk be, amely tökéletesen alalmas tartalom-alapú tanórák tervezésére angolórán. Ezen felül bármely tantrgy hasznos kiegészítője lehet. Egy videó alapján egy egész tanórát fel lehet építeni, és csupa érdekes dolgot tanulhatunk. Van történelem, tudomány, vagy éppen világ rovat, de tematikus lejátszási listákat is végignézhetünk. Mindezt felirattal, jó minőségben. Érdemes ránézni, akár tanítani, vagy éppen tanulni belőle. Ja, és mindez IDE KATTINTVA érhető el.

    Bővebben...

  • TanárBlog Fogadóóra - élő, online pedagógiai műsorfolyam

    Vezércikk - 2 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Március 16-án, amikor az ország talán egy kicsit jobban a pedagógiára, pedagógusokra, és általában az iskolára is figyel, a TanárBlog egy rendhagyó iskolai napot, fogadóórát szervez. Mit jelent ez? Igykeszünk egy iskolai munkanap ritmusához igazodni, és szerintünk nagyon érdekes beszélgetésekkel, érdekes emberekkel, jó témákkal kitölteni egészen délután 3-ig az időt. Ehhez egy YouTube csatornán lehet élőben csatlakozni (IDE KATTINTVA). Az egész napos program felvételét később is meg lehet majd nézni! Ha kérdeznél vendégeinktől, azt ITT TEHETED) FONTOS! A műsorban a szünetekben szívesen bejátszunk videókat, képeket, beolvasunk üzeneteket a sztrájkoló tanároktól. Ezeket a TanárBlog Facebook oldalán, vagy a tanarblog@gmail.com címre tudjátok küldeni! ITT JELZEHETITEK hogy honnan, mikor és hogyan tudnátok becsatlakozni!

    Bővebben...

  • CityGuesser - aranybánya képleírásokhoz

    Nyelvoktatás - 2 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A CityGuesser nevű alkalmazás (ITT TALÁLHATÓ ) nyelvtanároknak egyszerűen maga a csoda! A képleírás, vagy egy videó történetének az elmesélése, emberek leírása, éppen történő események stb. nem kis fejtörést okoz. A CityGueser megoldja. Egyrészt egy valódi játék a keret, hiszen annyi történik, hogy ledobnak a világban valahol egy városban - választhatunk, hogy hol (pl. USA, Brazília, vagy éppen egy random hely a világon bárhol), és elkezdünk virtuálisan (egy videó segítségével) sétálni ebben a városban valahol. Az élet zajlik körülöttünk, nézelődhetünk, de - abban amit mi átszottunk - gyalogosan mentünk. Eközben rengeteg dolog történik, amit mind lehet narrálni (én úgy csináltam, hogy párban dolgoztak a diákok és csak az egyik nézte a videót, és mesélte a másiknak, hogy mit lát, aztán cseréltek). A feladat szinte végig izgalmas, az, hogy titok, hogy hol járunk kellemes feszültséget ad, és végig célnyelven beszéltek, és még jól is éreztük magunkat :)

    Bővebben...

  • VaccineMakers - ahol a tudás fertőző

    Oktatóvideók - 2 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A Vaccine Makers oldalon rengeteg óravázlat, minőségi animált videó található 'vakcinák' témakörben (ITT TALÁLHATÓ. Alsós, felsős és középiskolai óravázlatok találhatóak, minden esetben érdekes videókkal, igényes animációkkal. A témakörök a fertőzések terjedésétől az immunrendszer működésén át a vakcinák történetéig nagyon részletes, sokoldalú, 'konyhakész' anyagot találhatunk (angolul). Egy-egy óravázlat, tananyag mellé kifejezetten részletes, sokoldalú segédanyagot kapunk, ha angolórűn szeretnénk ezekről a témákról beszélni, vagy olyan osztályban tanítunk biológiát, ahol az angol nem gond, érdemes belenézni az anyagokba.

    Bővebben...

  • Tárgyanimáció

    Letölthető anyagok - 2 éve

    Írta: Nádori Gergely

    targyanimacioTíz éve, hogy elkezdtem a tárgyanimációt projektként használni a tanításban, akkor született is erről egy cikk meg egy videó is, ahogy dolgoznak a diákok éppen. Azóta nagyon sok dolog megértetésére használtam, és továbbra is azt tapasztalom, hogy amit így filmesítenek meg a gyerekek, azt nagyon jól meg is értik. Akkor még a jó öreg Movie Maker működött és remekül lehetett használni, bár messze nem volt tökéletes a tárgyanimációk készítéséhez. A Movie Maker már a múlté és azóta sem siekrült olyan inygenes programot találni, ami erre a célra igazán jó lenne. Ezért is örültem meg annak, hogy belebotlottam a Boats Animator nevű programba (IDE KATTINTVA), ami szinte minden igényt és elvárást kielégít.

    Bővebben...

  • Apró interaktívok

    Termtudos ötletek - 2 éve

    Írta: Nádori Gergely

    kepA tanításban is remekül használható oldal a Minilabs (IDE KATTINTVA) az oldalon sokféle, elsődlegesen a természettudományokhoz kapcsolódó szimulációt, interaktív modellt találunk, szépen megrajzolva. Van közöttük olyan, ami az egyes madarak (és képzeletbeli sárkányok) minimális repülési sebességét hasonlítja össze, evolúciós szimulátor és a magfúzió magyarázata is. Nem csak arra lehet jó, hogy az órán bemutassuk, hanem arra is, hogy az érdeklődő diákoknak, azoknak, akik esetleg hamarabb végeztek egy feladattal adjuk ki, hogy nézzék meg, játszanak vele. Az oldal tulajdonképpen egy YouTube csatornához kapcsolódik, ami ITT TALÁLHATÓ, ha a diákok tudnak angolul, az is jól használható mindenféle órán.

    Bővebben...

  • Tanításról egy percekben

    Oktatóvideók - 2 éve

    Írta: Nádori Gergely

    TiborAz egyperces novella a magyar irodalom egyik legnagyobb találmánya, egy percben nem lehet mellébeszélni, az egyperces, tömör, lényegretörő és izgalmas. Ezt próbáltuk átültetni a TanárBlog Egypercesek videóiba is. Egy (néha két) perces videóban vetünk fel valamilyen oktatással kapcsolatos kérdést, témát. Ha a tutit nem is mondjuk el, elgondolkodtatni jó lehet egy-egy ilyen videó, ahogyan egy egyperces novella is. A videók lejátszási listája IDE KATTINTVA érhetők el.

    Bővebben...