• I'm a puzzle - azaz puzzlekészítő alkalmazás - egy pillanat alatt

    Internet a tanórán - 2 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Az I'm a puzzle (ITT TALÁLHATÓ) nevű oldal annyit tud, amennyit a címe is igér: puzzle játékokat lehet készíteni, és ezt megoszthatjuk a diákjainkkal. Ki lehet választani egy képet, és abból akár 50 darabos 'supreme' puzzle-t készíteni. A felhasználása nagyon egyszerű, saját képpel is működik, és egy linket kapunk, Remek bevezető egy témakörhöz, akár versenyre, vagy együtt, interaktív táblán megoldva.

    Bővebben...

  • A digitális alibizés

    Vezércikk - 3 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A COVID-19 alatt jól látszott, hogy a digitális munkarend gyakorlatilag megoldhatatlan feladatok elé állította a magyar közoktatást. Szépíthetjük és árnyalhatjuk ezt a képet, én is rengeteg kiváló és működő példát látok, mégis összességében azt gondolom, hogy sokkal inkább és sokkal többször folyt 'digitális alibizés', mint 'digitális tanulás. A TanárBlogon ismét nagy fába vágtuk a fejleszénket, és a TanárBlog Akadémia anyagai közé egy teljesen új szemléletű tananyagfolyam (és teljes online kurzus kerül már novemberben, amely a Digitális Tanítás Kézikönyve (zavarbaejtőan megtévesztő) munkacímet viseli nálunk. Olyan gyakorlati online kurzusról van ugyanis szó, amely 11 modulban, modulonként 90 perces tananyagot biztosítva, lépésről segít hatékonyan változtatni a minennapok gyakorlatán - karanténban és azon túl! Íme egy rövid problémafelvetés a kurzusból:

    Bővebben...

  • Zamzar - konvertáljunk bármit bármire bátran

    Tippek, trükkök - 8 éve

    Írta: Prievara Tibor

    zamzarNem mindig tudjuk a mások által küldött vagy használt fájlokat megnyitni, mivel annyi a formátum, mint égen a csillag. Ez a probléma nem feltétlenül gyakori - hiszen alapvetően ugyanazzal a néhány fájltípussal dolgozunk a leggyakrabban. Ha viszont beleakadunk, kifejezetten idegesítő, és kellemetlen. De annyira azért nem, hogy szoftvereket vadásszunk, amelyek segítenek. A megoldás a Zamzar IDE KATTINTVA érhető el lehet, ahol mára már 1200 típusú fájlt konvertálhatunk olyan formátumba, amelyet a mi gépünk is megért. Van határa a méretnek, összesen 50 MB lehet maximum, cserébe a konverzió ingyenes.

    Bővebben...