• Készíts 'blob' operaáriát

    Tippek, trükkök - 3 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A Blob opera-készítő egy Google projekt, ahol négy hangszínben lehet kis lényekkel magánhangzókat énekeltetni, majd ebből készül egy ária. Elég látványos és izgalmas, és ami a legjobb: teljesen karanténképes, hiszen készíthetünk az áriáról felvételt, amit egyetlen kattintással megoszthatunk - akár egy Google Classroomban is. A projekt ITT ÉRHETŐ EL

    Bővebben...

  • I'm feeling curious - Google hack digitális tanórákhoz

    Internet a tanórán - 3 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Sokat érvelünk amellett, hogy a digitális, online tartott órákon is valahogy meg kell(ene) teremteni a tanóra hangulatát, életre kell hívni a tanulás élhető kontextusát. Erről (is) fog szólni a ma (2020.12.01.) tartott webinárium (ITT LEHET 16:00-IG JELENTKEZNI), ahol rengeteg tippet próbálunk majd összegyűjteni az órák sikeres indításához, levezetéséhez, általában a tanulás kontextusának kialakításához - avagy arról lesz szó, hogy miért nem működhet jól ha úgy indítjuk a digitális tanulást, hogy posztolunk egy ZOOM linket a Classroom-ban. Ízelítőként mutatunk egy Google hack-et, amit nagyon szoktak szeretni (angolul van csak sajnos). Ez pedig: ha a Google keresőbe beírjuk, hogy I'm feeling curious', akkor szerte az internetről kérdéseket (pl. melyik madárnak nagyobb a szeme, mint az agya), és rövid, érdekes válaszokat is találunk. Ha mindenki egy valamit tanul, ezt pedig megtanítja a többieknek, és közben szavakat tanul, olvas, ír, összefoglal, magyaráz, akkor minimális készüléssel izgalmas, érdekes (ám kicsit kiszámíthatatlan) órát tarthatunk.

    Bővebben...

  • Vajon mitől lesz valaki sikeres a Google-nél? Nem attól, amire gondolsz!

    Hírek - 6 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Sokakat foglalkoztat, hogy vajon mitől lesz sikeres a 21. századi munkavállaló. A Google-nél is így voltak ezzel, aztán elkezdték kutatni is. Erre kiderült, hogy az ún. soft skill-ek sokkal fontosabbak, mint az hogy mennyire jó mérnök, vagy matematikus valaki. Az alábbiakban egy erről szóló angol nyelvű cikk összefoglalása olvasható - rendkívül tanulságos. Köszönjük Kiss Laurának a fordítást/értelmezést. (A cikk eredetije a Washington Post-ban jelent meg.)

    Bővebben...

  • Rajzfilm 3D-ben

    Internet a tanórán - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    toontasticA digitális történetmesélés egyik legjobb eszköze az animáció, a rajzfilm. Nagyon sok eszköz közül válogathatunk erre a célra, az egyik ilyen a Google Toontastic nevű mobil alkalmazása (ITT TALÁLHATÓ). Ebben válogathatunk meglevő hátterek és karakterek közül, de akár a sajátjainkat is elkészíthetjük. A karaktereket három dimenzióban jeleníti meg az app, így is mozgathatjuk őket. A felvétel egyszerű, kiválasztjuk a jelenet szereplőit és azokat mozgatjuk, miközben felvesszük hangot is. Pár perc alatt meg is van egy-egy jelenet, a vége pedig egy rendes kis rajzfilm.

    Bővebben...

  • Vajon mi mindent tud rólunk a Google? Érdekes kísérlet

    Tippek, trükkök - 8 éve

    Írta: Prievara Tibor

    spy Ahogy Hofi mondta (lehet, hogy nem tudom pontosan idézni); olyan, mint az egyszeri munkás ... azt hiszi, nem figyelik. Nos, az online létet behálózó hatalmas keresőmotorok szorgosan gyűjtögetik rólunk az információkat. Néhán tippet adunk most, a Telegraph nyomán, arra, hogy mi is kutakodhassunk a rólunk gyűjtött adatok között. Először is, látogassunk el a Google history oldalára (amely ITT TALÁLHATÓ) - persze mindezt a saját Google fiókunkba bejelentkezve (Gmail is ér :), különben semmit sem látunk értelemszerűen, mert nem tudja a Google, hogy mi vagyunk mi. Na szóval, itt a Statisztika felirattal egy sorban látható, hogy 'Múlt héten'. Ezt állítsuk át arra, hogy Összesített. Itt minden keresésünk visszakereshető. A jó hír az, hogy a felső menüsorban a 3 kis pontra kattintva kapunk törlési lehetőséget. De ez még mind semmi!

    Bővebben...

  • Vicces és hasznos Google tippek 1.

    Tippek, trükkök - 8 éve

    Írta: Prievara Tibor

    simple blocker Többet tud a Google Chrome, mint egy egyszerű böngésző. Rengeteg vicces kiegészítő található hozzá, én most a Simple Blocker nevűbe szerettem bele (IDE KATTINTVA tölthető le a Chrome böngészőhöz). Ha sokat dolgozunk online, gép előtt, vagy csak hajlamosak vagyunk arra, hogy a legkevésbé fontos Facebook üzenetre a munkát otthagyva azonnal válaszoljunk, esetleg azon kapjuk magunkat, hogy percenként nézzük, hogy történt-e valami fontos a világban, és nem, netán a Twitter-en vagy a Facebook-on percenként nézzük, hogy a legújabb posztunk hány lájkot, re-tweet-et kapott, akkor a Simple Blocker a mi barátunk. Letöltjük, beállítunk egy időszakot (pl. de. 10-12 között), majd beírjuk a blokkolni kívánt oldalak címét, és már ki is van minden zavaró tényező iktatva. Természetesen az idő lejártával ismét szabadon vadászhatunk lájkokra, vagy nézhetünk macskás videókat.