• Hol találunk olyan AI chat-et, amit regisztráció nélkül tudunk használni? Itt!

    Tippek, trükkök - 14 napja

    Írta: Prievara Tibor

    Aki megpróbálta már az iskolában, az órán felhasználni az AI chat alkalmazásokat (pl. ChatGPT vagy Copilot), tudja, hogy az egyik legnagyobb akadály a regisztráció - ahhoz, hogy ezeket az eszközöket használhassuk, be kell regisztrálnunk, ami több szempontból is aggályos - egyrészt nem szeretnénk erre kényszeríteni senkit, ha nem akar, ne kelljen adatokat megadni, másrészt ezek a weboldalak adatokat gyűjtenek, és ezzel tréningezik a GPT-ket. Végül ott a regisztráció őrülete, ami valahogy az elmúlt 25 éven nem lett kisebb - egy tréningen egy 20 fős csoportot regisztráltatni bármilyen alkalmazásra, weboldalra legalább 15 perc, és nem fog mindnekinek sikerülni. ma sem. Mindezekre a dilemmákra megoldást adhat a weboldal, amiről a lapozás után írunk!

    Bővebben...

  • Képszerkesztő - háttér eltávolító

    Tippek, trükkök - egy hónapja

    Írta: Prievara Tibor

    Ma egy egyszerű, de (legalábbis nekem) elég gyakran nagyon hasznos alkalmazást ajánlunk, amely bármely képről eltávolítja a hátteret - így például dokumentumokba, akár interaktív táblás tananyagba sokkal egyszerűbben, szebben, esztétikusabban lehet képeket beilleszteni. Ha két-három kép hátterét kitöröljük, remek kollázsokat is készíthetünk. Ami külön jó hír. Az alkalmazás (jelenleg) ingyenes, és elég megbízhatóan működik.

    Bővebben...

  • Időmérleg

    Tippek, trükkök - egy hónapja

    Írta: Nádori Gergely

    homokóraKevés nagyobb illúzió van annál, kint amikor a tanár azt gondolja, hogy ő tisztában van azzal, mi is történik az óráján. Az óravázlatok időbecslései általában pont olyan megbízhatóak, mint a költségvetés előzetes számai. Sokat megmutatnak a reményekből, némi kapcsolatuk lehet a valósággal is, de a mi a végén történik, az gyakran nagyon más. Elég egy mókus az iskola előtti fán ahhoz, hogy teljesen felboruljon, az eltervezett időrend. Éppen ezért érdemes megpróbálni valóban megnézni, hogy mire mennyi idő megy el egy órán. Ehhez ajánlunk egy egyszer módszert.

    Bővebben...

  • Remek zene generátort találtunk!

    Tippek, trükkök - egy hónapja

    Írta: Prievara Tibor

    Rengeteget foglalkozunk AI eszközökkel, mégis viszonylag kevés cikk születik (ehhez képest) róluk. Az ok nagyon egyszerű: egyetlen eszköz kitapasztalásához legalább 30 percnyi munka szükséges, és sajnos azt tapasztalajuk, hogy tíz esetből kilencszer azt kell mondanunk, hogy nem lesz belőle cikk, mert sokkal nagyobb volt a marketing ígérete, mint amit az alkalmazás a valóságban tud. Nos, a lapozás után jöjjön a tizedik! Most egy zene generátort ajánlunk, ami annyira jól megoldotta a feladatát, hogy akár még előfizetni is érdemes lehet rá, ráadásul elég bő a kiismeréséhez az ingyenes verzió.

    Bővebben...

  • Okosabb vagy, mint egy AI?

    Tippek, trükkök - egy hónapja

    Írta: Nádori Gergely

    kepA mesterséges intelligencia megjelenésével biztosan átrendeződik, hogy mit is kell tanítania az iskolának. Még gyorsabb lesz a képességek és ismeretek változása, alig szoktunk bele, hogy sajtósok és marketingesek helyett, már SEO specialisták és közösségi média menedzserek kellenek, mire kiderült, hogy a jövő a prompt fejlesztőké. Aztán pár hónap alatt az is kiderült, hogy a mesterséges intelligencia már most van olyan okos, hogy ez a még csak újszülött szakma már idejétmúlttá is váljon. Egy dolog azonban biztos, a tanulási képességek fejlesztése egyre fontosabb lesz. Viszont nem olyan könnyű ezeket fejleszteni, különösen nem a mesterséges intelligencia korában. Érdemes lehet a mesterséges intelligenciát is munkába állítani ebben, mutatunk rá egy ötletet.

    Bővebben...

  • Még több hasznos tipp a hatékony prompt-okhoz

    Tippek, trükkök - egy hónapja

    Írta: Prievara Tibor

    Sokan gondolták egy éve, hogy a prompt-ok írása lesz az új írástudás. Aztán egyre fejlettebbek lettek a nagy nyelvi modellek, és most már inkább azt gondolják a szakértők, hogy nem nekünk kell a mesterséges intelligenciákhoz alkalmazkodni, hanem fordítva fog megtörténni - azok alkalmazkodnak majd hozzánk, és megtanulják sokkal jobban, gyorsabban és hatékonyabban olvasni a felhasználók intencióit, szándékait. Mindazonáltal, jelenleg elvitathatatlan, hogy a hatékony, jól megírt promptok szükséges feltételei a generatív AI sikeres használatának. Bár már írtunk róla, most további gyors tippeket osztunk meg, amelyek segítségével könnyebben válhat minden pedagógus a promptok királyává/királynőjévé.

    Bővebben...

  • B csoport

    Tippek, trükkök - egy hónapja

    Írta: Nádori Gergely

    BBiutosan hosszasan lehet vitatkozni azon, hogy mi a tanári munka legunalmasabb része, de az élmezőnyben számomra biztosan ott van a B csoprotos dolgozat összeállítása. Egy dolgozatot jól összerakni kihívás, milyen tudáselemekre kérdezzek rá, hogyan lehet úgy kérdezni, hogy abból a valódi tudás derüljön ki? Ezek megmozgatják az ember agyát, ehhez képest egy B változatot generálni abból, amit már egyszer kiatlált az ember nem nagy kihívás, sőt elég unalmas. Nagy szerencse, hogy a mesterséges intelligencia nem nagyon tud unatkozni, így gond nélkül készít nekünk alternatív dolgozatokat szakmányban.

    Bővebben...

  • ChatGPT regisztráció nélkül - itt a megoldás

    Tippek, trükkök - 2 hónapja

    Írta: Prievara Tibor

    Az AI iskolai használatának egyik komoly akadálya, hogy nem szeretnénk diákokat regisztráltatni feltétlenül egy szolgáltatásra sem. Emellett egy ilyen regisztráció akár egy egész órát elvehet, amíg mindenkinek sikerül, és a tanulók fele nem fog tudni belépni a saját email fiókjába. Aki kísérletezett már a mestersége sintelligencia órai használatával, tudja, miről beszélek. Bárcsak lenne egy olyan szolgáltatás, ahol ingyenesen, regisztráció és bejelentkezés nélkül egyszerűen elkezdhetjük használni a ChatGPT-t. Láss csodát, létezik ilyen! Lapozás után mutatjuk is, hogy hol található!

    Bővebben...

  • Feladatkészítő a Teams-ben

    Tippek, trükkök - 2 hónapja

    Írta: Prievara Tibor

    laptopA kezdetektől vagyok használója a Microsoft Teamsnek, ami a karantén idején tulajdonképpen megmentette a tanítást. Maga a rendszer továbbra is ingyenes az iskolák számára, és folyamatosan bővül újabb és újabb eszközökkel. Már eddig is rajongója voltam a feladatok kiadásának a Teamsben, mert hihetetlenül megkönnyíti az adminisztrációt és ellenőrzést és fantasztikus lehetőséget ad a visszajelzésre is. Most viszont azt fedeztem fel, hogy AI eszközök is könnyítik a feladatok kiadását. Készítettünk egy videót arról, hogy miként!

    Bővebben...

  • Mennyire biztonságos egy AI alkalmazást használni?

    Tippek, trükkök - 2 hónapja

    Írta: Prievara Tibor

    Komoly kérdés, hogy ki, hogyan és mire használja fel az adatainkat. Egy remek felmérésben azt próbálták felmérni, ohgy egyes weboldalak felhasználási feltételei mennyire bonyolultak, és ehhez különböző könyveket hoztak példaként, illetve azt vizsgálták, hogy menniyre hosszúak ezek. Mint kiderült, az AirBNB-ről téjékozódni annyi, mintha Kant A tiszta ész kritikája című méltán híres művét próbálnánk értelmezni. A kérdés a gombamód szaporodó AI alkalmazások iskolai terjedésével még élesebbé vált hiszen hogyan is várhatnánk el egy tanártól, hogy órákat töltsön érthetetlen jogi szövegekkel, és azokból kiszálazza a diákjaira esetleg veszélyes részeket. Természetesen van másik megoldás is, egy egyszerű, elég üzembiztos, és 2 perc alatt kivitelezhető módszert mutatunk a lapozás után!

    Bővebben...