• MInden nyelvtanár álma - egy kifogyhatatlan tanári játékok kézikönyve

    Nyelvoktatás - 7 hónapja

    Írta: Prievara Tibor

    Minden nyelvtanár (na jó, sok nyelvtanár) álma, hogy eg yvégtelen, mindenre megoldást kínáló tanári kézikönyve legyen, aminek meg lehet mondani, hogy milyen feladatot szeretnék az órán, és már kapom is a válaszokat. Ezek nem tesztfeladatok, vagy digitális feladatsorok, hanem olyan kommunikatív, fejlesztő játékok, amelyek izgalmassá, színessé teszik az órát. Amikor a 2000-es évek elején elkezdtem tanítani, az ilyen tematikus, kiegészítő kiadványok ritkák voltak, és rendkívül drágák (akkor kerültek 10 000 Ft-ba). És imádtam őket, mert életet vittek az órákba, és sok munkától szabadítottak meg. Erre tessék, itt van 2023, és már van olyan online felület, ahol ezt 1 perc alatt, személyre szabottan, nyelvi szintre lebontva, tematikusan megkaphatjuk. Itt tartunk ...

    Bővebben...

  • Online rajzjáték

    Internet a tanórán - 4 éve

    Írta: Nádori Gergely

    skribblÍgy karantén idején legalább olyan fontos, hogy a diákok mentális egészségére is figyeljünk, mint arra, hogy miként haladnak a tananyaggal. A bezártság, a szociális kapcsolatok beszűkülése már gyorsan érezteti a hatását és ezen a tanulás egyéni felelőssége, a hirtelen nyakukba szakadt temérdek beadandó és feladat sem segít. Ilyenkor mindennél jobb lehet a játék, ami kicsit kiszakít ebből a taposómalomból. Online egyszerre 12 ember által játszható játék a Skribbl (IDE KATTINTVA) ahol dolgokat kell lerajzolni. Játszhatunk együtt a nagyvilággal, de arra is van lehetőség, hogy saját szobát hozzunk létre, aminek a linkjét oszthatjuk meg a diákokkal (és ha privát böngésző ablakot nyitunk, akkor több meccset is vezethetünk párhuzamosan). Garantált a szórakozás.

    Bővebben...

  • Jelnyelv alkalmazás

    Letölthető anyagok - 8 éve

    Írta: Nádori Gergely

    mutasdSok harc folyt azért, hogy a jelelést pontosan olyan nyelvnek ismerjék el, mint a többit. A siketek számára teljes értékű nyelv, amin minden éppúgy kifejezhető, mint a hangos nyelveken. Most megjelent egy, a tanulását segítő program, alkalmazás Mutasd! néven (ITT TALÁLHATÓ). A mobiltelefonokra és számítógépekre is ingyenesen letölthető program lényege, hogy az egyes jeleket a megjegyzésüket segítő animációkkal együtt mutatja. A program gyakorolhatunk és tesztelhetjük is a tudásunkat. A szótár még nem nagyon nagy, de remélhetőleg a későbbiekben bővülni fog. Nem csak a jelnyelvet tanulóknak lehet érdekes a program, hasznát vehetjük akkor is, ha fogyatékkal élőkről van szó valamilyen órán.

    Bővebben...

  • Tájnyelv.hu

    Letölthető anyagok - 10 éve

    Írta: Prievara Tibor

    tájnyelv Érdekes gyűjtemény a Tájnyelv.hu, amely a Tájszólam Közhasznú Egyesület gondozásában tesz közzé egyre több hanganyagot. Az oldalon egy Google térképen kattintgathatunk, kereshetünk egyes tájegységekre jellemző anyagokat. Külön érdekesség az, hogy minden beszélő egy történetet mesél el, amely a tájnyelvtől függetlenül gyakran rendkívül érdekes - már-már izgalmas. Ajánljuk rövid betekintésre mindenkinek, akkor is, ha nem ezzel foglalkozik, hiszen egy érdekes órát tölthet el érdekes történeteket hallgatva.

    Bővebben...