• SMS történet szimulátor

    Internet a tanórán - 6 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Ma egy appot találtunk, amely segítségével remekül lehet SMS történeteket készíteni. A Chat story maker (ITT TALÁLHATÓ a Google play-en) beállításai rendkívül egyszerűk: kiválaszthatjuk a két szereplőt, elkezdhetünk gépelni, majd ha elkészültünk, egyetlen kattintással videót generálhatunk az SMS sztoriból. Ezt aztán elmenthetjük, és az órán lejátszhatjuk. Egyszerű, és viszonylag nagyszerű - és főleg egyszerű - alkalmazás.

    Érdemes nyelvórán például nyelvi funkciók tanítására használni - elsősorban nem hivatalos, formális szerkezetek bemutatására, persze.

    Bővebben...

  • Matematikus chat

    Internet a tanórán - 9 éve

    Írta: Nádori Gergely

    egyenletPár éve voltak nagyon népszerűek a chat programok, mindenki (főleg a diákjaink) az MSN-nen, esetleg az ICQ-n lógtak, ma már aFacebook esetleg a Google Hagnouts vette át ezt a szerepet. Ekkoriban több tanár is próbálkozott azzal, hogy valamiképpen bevigye a chatelést a tanításba. Voltak projektek, ahol idegen nyelven chateltek a diákok, esetleg olyanok, ahol különféle irodalmi szereplők bőrébe bújva tették ezt. Az viszont biztos, hogy a matematikaórán nem gyakran került elő a chat. Ezen segíthet a Jasymchat nevű szolgáltatás, ami kifejezetten a matematikai csevegésre készült (ITT TALÁLHATÓ). A program értelmezi a megfelelő szintaxissal megírt matematikai képleteket, sőt meg is oldja azokat. Bárki nyithat magának chatszobát, ahová meghívhat másokat is.

    Bővebben...

  • Érzelmek a közösségi oldalakon

    Letölthető anyagok - 12 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Soha nem felejtem el, még az internetes kommunikáció hajnalán, amikor a szokottnál egy kicsit ironikusabbra sikerült megjegyzést egy ismerősöm komolyan vett. Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy csak vicceltem, ő kiakadt és azt mondta: de akkor miért nem írtál mellé smiley-t??!! Én azt gondoltam, amit Rejtő Jenő egyik hőse, hogy ti. 'nem lehet minden pofon mellé közlekedési rendőrt állítani', de azért azóta figyelek, és azon gondolkozom, vajon az idézett Rejtő könyveibe hány smiley is kellene. Így megy ez. Azóta viszont igény lett azóta az érzelmek szélés skálájának online kifejezésére, és ahol van kereslet, ott lesz kínálat is. IDE KATTINTVA egy listát találhatunk azokkal az érdekes, hasznos, vagy egyszerűen csak különleges smiley-kkal, amelyekkel még több érzelmet csempészhetünk Facebook üzeneteinkbe. Jó halászást!

  • Chat-elj a Mikulással! (A1)

    Angolos ötletek - 14 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A tananyag kommunikatív készségeket fejleszt - a Mikulással való rövid párbeszéden keresztül :) A kedves ámde modern öreg számítógépe előtt várja, hogy beérkezzenek az első karácsonyi ajnádék megrendelések, hiszen így még minden lesz bőven ideje beszerezni. Csak ajándékot kell kérni, az meg nem nehéz, úgyhogy kezdőknek is nagy szeretettel ajánljuk!

    Bővebben...

  • Stickam - közösségi videó és chat

    Internet a tanórán - 15 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A Stickam (ITT TALÁLHATÓ) segítségével online publikálhatunk, mégpedig saját TV műsort, vagy beszélgető show-t, és mindezt akár élőben is! A folyamat a következő: először egy 1 perces regisztráción kell átesnünk (ez kell), majd a saját oldalunkra jutunk. Itt (miután a fejhallgatót és a mikrofont beállítottuk), el is kezdhetjük az élő adást. És a közönség?

    Bővebben...

  • BlogTV - saját tévécsatorna

    Internet a tanórán - 15 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A BlogTV oldalán (IDE KATTINTVA érhető el) saját tévéadást indíthatunk. Regisztráció után egyszerűen csatlakozik a webkameránk az oldalhoz (ebből kiderül, hogy szükség van webkamerára) és már indulhat is az élő tévéadás - bármilyen nyelven.  Természetesen angol anyanyelvű a legtöbb látogató, úgyhogy vagy angolul érdemes csatornát indítani, vagy saját közönséget praktikus meghívni.

    Bővebben...

  • Pindax - közösségi üzenőfal

    Internet a tanórán - 15 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Már szóltunk a közösségi üzenőfalról, mint jelenségről, a Wallwisher-t részletesen be is mutattuk. Hasonló a Pindax is (IDE KATTINTVA található), saját falat készíthetünk, oda meghívhatunk másokat és már kezdődhet is a közös jegyzetelés, ötletelés. Az alkalmazás remekül használható, például iskolai projektek elkészítésekor.

    Bővebben...

  • PalBee - webkettes mítingek

    Internet a tanórán - 15 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Ma - kivételesen - olyan weboldalt ajánlunk, amely nem csak az oktatásban, hanem az üzleti életben is nagy haszonnal kecsgtet. Olyan ez, mint a skype, csak mintaha még többet tudna. A neve PalBee és IDE KATTINTVA található. Egy viszonylag egyszerű regisztráció után saját találkozókat hozhatunk létre, előre meghívhatunk bárkit, akit szeretnénk ott látni.

    Bővebben...

  • CBOX - instant chat az oldalunkra

    Tippek, trükkök - 15 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Íme egy példa egy újabb beágyazható chat-dobozra weboldalunkra (a CBOX oldalát IDE KATTINTVA lehet meglátogatni). Amit tenni kell: 1. Regisztrálni az oldalon. 2. Megkeresni a Publish gombot a fenti menüsorban.

    Bővebben...

  • Chat a weboldalunkra - Shoutbox

    Tippek, trükkök - 15 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Újabb oldalt mutatunk most be, amely segítségével chat-et varázsolhatunk bármilyen webes felületre (pl. a blogunkba, vagy az internetes osztálytermünkbe).

    A Tanárblog.hu-t rendszeresen olvasók emlékezhetnek rá, hogy ez nem az első hasonló szolgáltatás, amelyet bemutatunk, IDE KATTINTVA, vagy akár IDE KATTINTVA két másik alkalmazásról olvashatunk (Chatmaker, illetve Yaplet).

    Bővebben...