• I'm feeling curious - Google hack digitális tanórákhoz

    Internet a tanórán - 3 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Sokat érvelünk amellett, hogy a digitális, online tartott órákon is valahogy meg kell(ene) teremteni a tanóra hangulatát, életre kell hívni a tanulás élhető kontextusát. Erről (is) fog szólni a ma (2020.12.01.) tartott webinárium (ITT LEHET 16:00-IG JELENTKEZNI), ahol rengeteg tippet próbálunk majd összegyűjteni az órák sikeres indításához, levezetéséhez, általában a tanulás kontextusának kialakításához - avagy arról lesz szó, hogy miért nem működhet jól ha úgy indítjuk a digitális tanulást, hogy posztolunk egy ZOOM linket a Classroom-ban. Ízelítőként mutatunk egy Google hack-et, amit nagyon szoktak szeretni (angolul van csak sajnos). Ez pedig: ha a Google keresőbe beírjuk, hogy I'm feeling curious', akkor szerte az internetről kérdéseket (pl. melyik madárnak nagyobb a szeme, mint az agya), és rövid, érdekes válaszokat is találunk. Ha mindenki egy valamit tanul, ezt pedig megtanítja a többieknek, és közben szavakat tanul, olvas, ír, összefoglal, magyaráz, akkor minimális készüléssel izgalmas, érdekes (ám kicsit kiszámíthatatlan) órát tarthatunk.

    Bővebben...

  • Értelmetlen tippek - angolosoknak

    Nyelvoktatás - 6 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Ma egy teljesen komolytalan képsorozatot ajánlunk - angolul a Bored Pande oldaláról. Történt, hogy életvezetési tanácsokat kellett a könyvben olvasni, és keresni további fontos tippeket (ez ugye a life hacks). Ennek hatalmas online irodalma van, hiszen mindenki minden témában folyamatosan osztja meg a jó, és kevésbé érdekes, hasznos tippjeit. A Bored Panda gyűjteménye (ITT TALÁLHATÓ ebből csinál viccet, helyenként kifejezetten érdekesen. Ilyen a riasztó esete, amely tűzeseteknél segít: ha kifogyott az elem, egyszerűen zacskós popcorn-t javasol a falra akasztani. Ha hangos, pattogó hangot hallunk, az azt jelenti, hogy tűz van. Szintén ilyen a bagel (kerek, középen lyukas péksütemény) kettévágása, ami nehézkes - hacsak nem dugjuk át az ujjunkat a lyukon középen, így tökéletesen kiegyensúlyozva a bagelt vágás közben (lásd a cikk elején illusztrációnk). rengeteget beszéltek róla a diákok, és utána hoztunk valódi life hack-eket, amiket megtanítottak egymásnak. (Ja, itt van egy másik gyűjtemény, ha tetszett esetleg).

    Bővebben...

  • Fura összefüggések vicces grafikonokon

    Internet a tanórán - 6 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Érdekes dolog a statisztika, és a korrelációk világa. Bár két dolog együttállása nem jelent feltétlenül ok-okozati összefüggést, érdekes néha megvizsgálni azért, hogy mi mivel állhat együtt. Az, hogy ez a két jelenség valóban összefügg-e, a nyájas olvasó döntése, mindenesetre (IDE KATTINTVA ) érdekes együttállásokat leplez le számunkra szemfüles statisztikus. Gondolta volna bárki, hogy az öngyilkosságok és az USA-ban tudományos kutatásokra szánt összeg kéz a kézben jár? Nem? Pedig de. Szintén túlságosan együtt mozog a úszómedencébe fulladt emberek száma a Nicholas Cage filme megjelenésével. Nem is beszélve Maine államban a válások számának alakulásáról, ami láthatóan a margarinfogyasztással mozog együtt. Mivel valódi statisztikákról van szó, érdekes lehet a diákokkal végigbeszélni, hogy mi pontosan mit is jelent-het. Ráadásul saját korrelációkat is gyárthatunk (MÉGPEDIG ITT )

    Bővebben...

  • Logika a rajzfilmekben?

    Nyelvoktatás - 7 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Nem szoktunk ún. listicle-t ajánlani, de ez a mai lista kivétel, mivel zseniálisan működött az órán, és tökéletes anyag képleírás gyakoroltatására. Nem másról van szó, mint a helyenként elég vicces Bored Panda egy gyűjteményéről (ITT TALÁLHATÓ), ahol rajzfilmek logikájját kérdőjelezik meg - jogosan. Olyan képeket gyűjtöttek össze, ahol pl. Minnie egér megijed egy egértől, vagy Donald kacsa családja éppen egy sült csirkét eszik, netán azon gondolkodhatunk el, hogy Tarzan a dzsungelben hogyan és miért ilyen szépen frissen borotvált, vagy éppen Hamupipőke esetében hogyan lehet az, hogy aza méretű cipő csak pont rá jó az egész országban, és egyébként is, elég furcsa, hogy a herceg szerelmes lesz, de elfelejti az arcát annak akiért rajong. Rengeteg kép van, én tízet használtam fel közülük az órán, tökéletesen bevált. Bár a feliratok angolul vannak, a képeket bármilyen nyelvórán fel lehet használni, sőt, érdekes lehet médiaismeret órákon is talán gondoltébresztőnek.

    Bővebben...

  • Egyszerű de nagyszerű, írjunk fejjel lefelé

    Tippek, trükkök - 8 éve

    Írta: Prievara Tibor

    upside down Április elsejére is remek tréfa lett volna, de sajnos átaludtuk. Így most csak egy egyszerű, hétköznapi ajánló lesz belőle. Az Upside down text (ITT TALÁLHATÓ nem tesz többet, mint amit a címe is mond: bármilyen beírt szöveget a feje tetejére állít, emotikonokkal együtt. Ráadásként még azt is opcióként választhatjuk, hogy visszafelé legyen a szöveg írva. Végül az így elkészült titkos, kódolt remekműveket egyszerűen kimásolhatjuk és beilleszthetjük bárhová - facebook messenger üzenetbe, word dokumentumba stb. Erre mondták gyerekkoromban, hogy olcsó játék .... :) Mégis vices.

    Bővebben...

  • Képekkel még többet - Photofunia

    Tippek, trükkök - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    photofunia A Photofunia (IDE KATTINTVA látogatható meg) egy igen vicces oldal, ahol képeket manipulálhatunk azzal, hogy különböző kontextusba ágyazzuk őket. Készíthetünk például saját könyvgerincet, de akár egy nagyvárosi fényplakátra is kitehetünk bármit, nem is beszélve a karácsonyfadíszekről vagy éppen a pirítósról. Bármilyen képet beilleszthetünk, majd több felbontásban letölthetünk. Mindehhez most még csak regisztrálni sem kell. Érdemes akár vicces ajándékként, vagy egy óra témájának bevezetésére is használni. Az effektek igen kreatívak és szinte kifogyhatatlanok. A 'Show more' gombra kattintva a lap alján újabb és újabb vicces ötleteket találunk (pl. franciakártyát vagy anime képet is készíthetünk).

    Bővebben...

  • Írjunk közösen híres emberekkel

    Nyelvoktatás - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    masters Kifejezetten izgalmas és vicces dolgokat fejleszt néha a Google - látszólag csak a vicc kedvéért. Ma is egy ilyen alkalmazást mutatunk be, a neve Google docs Demo: Master's edition ( IDE KATTINTVA látogatható meg), ami sajnos csak angolul él, angolul viszont nagyon. A játék lényege annyi, hogy egy közös dokumentumot szerkeszthetünk egy-két figurával. A nevek: Dosztojevszki, Shakespeare vagy éppen Nietzsche. Elkezdünk egy közösen szerkesztett dokumentumba írni, majd egyszer csak megjelenik Edgar Allan Poe vagy éppen a fentebb említett szerzők bármelyike, és belejavít az írásunkba, vagy éppen folytatja. Angol stilisztikai ujjgyakorlatnak kiváló, de még talán maga az az élmény is megéri, hogy egy közösen szerkesztett dokumentumban hirtelen megjelenik Shakespeare élőben és belejavít az írásunkba :)

    Bővebben...

  • Hadd guglizzam meg neked - lecke ismerőseinknek

    Tippek, trükkök - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    lmgtfy'Hadd guglizzam meg neked!' - szól a kedves, ám mégis kissé kioktató szöveg annak, aki evidens kérdéseket tesz fel - vagy legalábbis olyanokat, amelyeket egy keresőmotor segítségével nélkülünk is könnyen megoldhatna. Angolul a rövidítés LMGTFY (Let me google that for you), és most már weboldalt is készített hozzá a Google. IDE KATTINTVA egy interaktív oldalra kerülünk, amely komoly pedagógiai hozzáadott értékkel is bír. Nem csupán azt megmutatja az oldalt, hanem mutatja, hogy ezt hogyan is kellett volna - két lépésben - megcsinálni, majd a végén megkérdezi, hogy ugyan mi lett volna ebben ilyen nehéz? Íme egy példa arra, hogy ha a TanárBlogon macskás anyagokat szeretnénk keresni, akkor mit kapunk válaszul

    Bővebben...

  • Betűtípus kézírásból

    Tippek, trükkök - 9 éve

    Írta: Nádori Gergely

    paintfontA tipográfia nagyon érdekes és fontos dolog, bár többnyire kevés figyelmet kap az oktatásban. Steve Jobs saját bevallása szerint azért is volt sikeres, mert nagyon szerette a tipográfiát és ezért ragaszkodott hozzá, hogy a számítógépeik tipográfiailag helyesen jelenítsék meg a szöveget, ezért is lett az Apple annyira népszerű a tördelők körében. A PaintFont nevű oldal (ITT TALÁLHATÓ) vicces bevezetés lehet a betűk művészetébe a diákok számára. Nagyon egyszerűen működik: először ki kell választanunk, hogy melyik betűket akarjuk a saját betűtípusunkban, majd kinyomtatni az így kapott mintalapot. A lapra írjuk be a betűket a saját kézírásunkkal, majd szkenneljük be vagy fényképezzük le. Az elkészült mintát töltsük fel az oldalra és pillanatokon belül elkészül a betűtípus, ami a saját kézírásunkat tartalmazza.

    Bővebben...

  • Fit brains - egy érdekes játék

    Internet a tanórán - 10 éve

    Írta: Prievara Tibor

    fitbrains A Fit brains nevű oldalon (amely IDE KATTINTVA látogatható meg) érdekes készségfejlesztő játékokat találhatunk, amelyet egy egyszerű regisztráció után tudunk használni. Lehet egyből a 'training' opciót választani, ebben az esetben a gép adja a feladatokat, de ha a 'games' fülre kattintunk, láthatjuk, hogy milyen feladatok közl válogathatunk. A játékok nagyobb hányada a fizetős részén található az oldalnak, de minden típusból találunk ingyeneset is, amellyel elkezdhetjük a játékot. MInden korosztály számára érdekes lehet, részletes eredményt kapunk a feladatok elvégzése után, sőt azt is megmondják, hogy hány játékosnál lett jobb az eredményünk.

    Bővebben...