• Irány az űrállomás

    Termtudos ötletek - 4 éve

    Írta: Nádori Gergely

    ISSGyakran van olyan helyzet, hogy pár gyerek éppen hamarabb készen van a feladatával órán, főleg, ha igyekszünk differenciáltan tanítani. Ilyenkor jöhet jól, ha van pár feladat, elfoglaltság a tarsolyunkban, amit kedvvel csinálnak, de a tanításhoz is van köze. Fokozottan jelenik meg ez, ha az embert bedobják helyettesíteni és nincs igazán ideje felkészülni az adott tananyagból (esetleg nem is szakja az). Az ilyen feladatokat, amiknek azért mégis van valami értelme szoktam én időkitöltőnek nevezni. Fizikából, földrajzból ilyen időkitöltő feladat lehet az ISS Docking Simulator (IDE KATTINTVA).

    Bővebben...

  • Keresés vetélkedő

    Internet a tanórán - 4 éve

    Írta: Nádori Gergely

    vetelkedoEgy izgalmas vetélkedőt mutatunk be, ami akár a Digitális témahéten is szerepelhet. A vetélkedőhöz internetre kötött gépekre van szükség, egy játékvezetőre és egy mellékelt Excel állományra, ami a pontszámokat kalkulálja. 12 fős csoporttal próbáltam ki, úgy nagyjából 45 percet vett igénybe. Lehet akár csapatokban is játszani vagy esetleg idegen nyelven. A játék menete a következő:

    Bővebben...

  • Mozaik készítés

    Internet a tanórán - 5 éve

    Írta: Nádori Gergely

    mozaEgy kreatív tanár kezében szinte bármilyen eszköz használhatóvá válik, ezért is érezheti úgy, hogy az inetrnet végtelen lehetőséget rejt magában. Itt van például egy csempekereskedés honlapja, a MOZA (IDE KATTINTVA), ahol különféle mintás csempéket színezhetünk ki és rakhatunk belőle ki mintákat. Hol vehetjük hasznát? Természetesen a rajz órán, ahol kísérletezhetnek a diákok a különféle mintákkal és színösszeállításokkal, mielőtt maguk megcsinálnák azokat. De szeepet kaphat a matematika órán is, ahol például azt kell kiszámolni, hogy egy adott felülethez hány és milyen csempére van szükség, vagy ha különbözik a csempék ára, akkor mennyibe kerül egy-egy minta. A lehetőségek végtelenek.

    Bővebben...

  • Designped újra

    Internet a tanórán - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    dpedEgyszer már írtunk a remek Designpedagógia oldalról (ITT TALÁLHATÓ), de annyi remek új dolog van rajta, hogy úgy gondoltuk újra ajánljuk. Az oldalt Mészáros Zsuzsa a Fazekas rajztanára írja és tele van olyan anyagokkal, amik igazi 21. századi projektek. A különféle tantárgyak összekapcsolását láthatjuk abban a feladatban, ahol növények MR képéből kellett megrajzolniuk a vizsgált élőlényt. Így nem csak a tomográfia alapjaival és növényszervezettannal ismerkedtek a diákok, de térlátásuk is fejlődött (ITT).

    Bővebben...

  • Fejtörők

    Internet a tanórán - 9 éve

    Írta: Nádori Gergely

    http://www.kfki.hu/~merse/_home.gifNem egy mai csirke a Fejtörő feladványok gyűjteménye a KFKI oldalán (IDE KATTINTVA), kinézete a boldog '90-es évek webapjait idézi. A tartalma viszont annál hasznosabb lehet. Számtalan fejtörőt, feladványt találunk az oldalon, a többségük némi matematikai gondolkodást igényel, de józan ésszel tulajdonképpen mindegyik megoldható. Ha ez nem menne, akkor a megoldást is megtaláljuk itt. Lyukas órára, hirtelen jött helyettesítésre, esős osztálykirándulásra ideális gyűjtemény, egy-két órán át minden gyerek csapatot le lehet foglalni vele.

    Bővebben...