• Készítsünk bannereket egyszerűen

    Tippek, trükkök - 11 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Ha online projekteket szervezünk, esetleg saját oldalunkat, blogunkat szeretnénk reklámozni, hasznos lehet, ha van kéznél egy banner (reklámcsík) készítő alkalmazás, amely nem igényel semmilyen szakmai tudást (nekem pl. semmi érzékem a széphez). Nemrégiben ajánlotta Toró Csilla kollégánk a Fotor kollázskészítő programot (ITT ÍRTUNK róla), ám a cég nem állt meg itt, hiszen elkészítette az ingyenes, template-ek alapján működő bannerkészítő alkalmazását is (ITT TALÁLHATÓ). Ennél nagyon kevés egyszerűbb dolog van: kiválasztjuk a banner méretét, kapunk hozzá sok sémát, amit egyszerűen manipulálhatunk (szöveggel, átszínezéssel, ábrákkal, effektekkel stb.). Ha saját ötletünk van, azt is megvalósíthatjuk úgy, hogy csak az üres bannert kapjuk és mindent nekünk kell elkészíteni. Érdekes projekt lehet nyelvórán, vagy akár rajz órán is a banner tervezése.

  • Fotor online kollázskészítő program

    Oktatóvideók - 11 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Nagy siker volt a PIL Akadémia záró konferenciáján a TeachMeet, ahová sok tavalyi akadémista is eljött. Mivel rengeteg nagyon ötlet került terítékre, azt gondoltuk, hogy ezekről egyesével írunk. Az egyik izgalmas újdonságot Toró Csilla hozta, aki a Fotor nevű (ITT TALÁLHATÓ) ingyenes online kollázskészítő alkalmazásról számolt be, ráadásul annyira profi volt, hogy egy képernyővideót is készített hozzá, így mindenki megtanulhatja Csillától (magyarul), hogy a Fotor mire jó. A képernyővideó IDE KATTINTVA érhető el! Köszönjük!

  • Online képszerkesztő - Collage maker

    Tippek, trükkök - 11 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Ma egy újabb kollázskészítő oldalt ajánlunk, a neve Collage Maker és ITT TALÁLHATÓ. Különlegessége leginkább annyi hogy ezt az oldalt két magyar fiatal gondolta ki és valósította meg, ráadásul a fiatalabbik még csak most érettségizett. Az alkalmazás használata nagyon egyszerű, fel kell tölteni a képeket, hátteret választhatunk hozzá, van némi extra (pl. szöveget tehetünk a képre, vagy hátteret választhatunk neki), majd fel a képek feltöltése után (ami szintén gyorsan és flottul ment), elmenthetjük az elkészült képet a gépünkre. Az igazság az, hogy nagyon szimpatikus az, hogy egy alkalmazást átgondolva, profi weboldalt épített ez a két fiatal fiú, drukkolunk, hogy bejöjjön, bár a kollázskészítők terén igencsak komoly konkurenciájuk van, elég ha csak a Microsoft AutoCollage nevű ingyenes szoftverére gondolunk.

  • Digitális szórólapok egy kattintással

    Internet a tanórán - 11 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Kiselőadásokat márpedig nehéz tartani - hangzik a közhely. És nem is minden alap nélkül, hiszen a prezentáció elkészítése is gyakran nem kevés gondot okoz. Ha szeretnénk időtakarékosan dolgozni, főleg kisebbekkel, fontos, hogy jó eszközt válasszunk. Nem szeretnénk sem regisztrációval foglalkozni, vagy várni a visszaigazoló emailre, hanem egyetlen kattintással online szerkesztenénk prezentációkat, akkor érdekes lehet a Tackk (ITT TALÁLHATÓ), ahol villágyorsan készíthetünk egy oldalas digitális (multimédiás) szórólapokat, üzeneteket, vagyis diákat. Nincs szükség regisztrációra, a szórólapunkhoz azonnal kapunk egy linket (jobb felső sarokban), amit megoszthatunk másokkal. Ennyi az egész, érdemes kipróbálni.

  • Színekről (sok)mindent

    Angolos ötletek - 11 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A színekről tanítottam, és megpróbáltam anyagot gyűjteni hozzá. Végül ezeket használtam, hátha másnak is érdekes: a) Colour test (ITT TALÁLHATÓ), amelyben a feladat az volt, hogy arra a színre kattintsanak, amilyennel a felirat készült, ne arra, amit a felirat mond (pl. ha kékkel írták azt, hogy sárga, akkor az kék, nem sárga). Nem bonyolult, de vicces játék. b) bevittem ezt a nem annyira bonyolult videót a témában, elég rövid volt és működött. Azért lehet érdekes, mert elég jól lehet jegyzetelni, hogy melyik szín mire jó, vagy mit jelent. c) nagyon szeretem az infografikákat, itt ezt használtam, amely további információt ad a színek jelentéséről. Szerintem szerették a diákok és elég sok hasznos szó, kifejezés volt az anyagban, ráadásul szívesen beszéltek a témáról.

  • Banksy graffitik

    Angolos ötletek - 11 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Nehéz feladat számomra képleírást tanítani, hiszen érzik a gyerekek is, hogy kicsit mesterkélt a helyzet. Ezért is próbálok olyan képeket keresni néha, amelyek eltérnek az ilyen jellegű feladatokban találhatóaktól. Így kezdtem el graffitiket is gyűjteni. az ITT TALÁLHATÓ oldalon Banksy graffitiket találunk egymás után, több mint száz darabot. Néhány kép csak vicces, de van sok olyan, ami akár igazi beszélgetést is beindíthat, és eléggé provokatív. Kellemes böngészést!

  • Képszeletelő

    Tippek, trükkök - 11 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Aggódó levelet kaptunk nemrég, amelyben egy kolléga olyan alkalmazást keresett elkeseredetten, amely képes arra, hogy egy képet több egyenlő részre vágjon. Szerencsére - mint mindig - most is sikerült megoldást találni az interneten, és arra gondoltunk, talán másnak is hasznos lehet majd ez az oldal, ha például saját puzzle-t szeretne készíteni. Javaslatunk a PicSlice nevű alkalmazás (ITT TALÁLHATÓ), ahol ráadásul a képszeletelés csak az egyik (bár a legkülönlegesebb) funkció, hiszen tudunk még képekből részeket kivágni, valamint képeket újraméretezni is. Feltölthetünk saját képeket is, de ha egyszerűen beírjuk bármely online megtalálható kép címét, akkor abból is egyszerűen készíthetünk puzzle játékot. Miután a képet feltöltöttük, nem kell mást tennünk, mint megadni, hogy hány darabban szeretnénk látni, és már készül is a felszeletelt kép. Végül egy tömörített (zip) fájlban tudjuk a képszeleteket a gépünkre tölteni.

  • …és megint Popplet!

    Internet a tanórás - 12 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Már több blogbejegyzés született erről a remekül használható programról (itt és itt). Gondolattérképpel már régóta dolgozom, csak kissé nehézkesen ment a papíros- majd Word-ös - PowerPoint-os változat, a kollaborációs problémákról nem is beszélve. A blogot olvasva felvillanyozódtam: először is utána néztem a Neten, és találtam egy újabb videót egy külföldi tanároldalon a használatáról (itt) majd hozzáláttam. A program erőssége, hogy nagyon egyszerű a regisztráció (elég egy e-mailcím és máris kezdhető a munka), és a kezelése is, annak ellenére, hogy angol nyelvű. Otthon elkészítem a gondolattérképem magját, az órán betöltöm, pár kattintással (share) meghívom a csoportom tagjait, és máris kezdődhet a munka!

    Bővebben...

  • Képek felirattal - Speechable

    Internet a tanórán - 12 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Az év első napján szóltunk a 'first world problems' (azaz a fejlett világ gondjai') nevű híres internetes mémről. A cikk ITT TALÁLHATÓ. Arra gondoltam, hogy ezt órán is lehetne használni, de sajnos nem volt időm (lehetőségem sem egyébként), hogy az iskolai gépekre fénykép szerkesztő szoftvereket telepít(tes)sek. Az ötletem annyi, hogy gyűjtsenek a diákok tipikusan magyar 'problémákat', és ezeket angolul csináljuk meg, és töltsük fel valahová. Az ötlet nagyon tetszett a gyerekeknek, volt is sok ötletük, és mindezt szerettem volna online csinálni, lehetőleg null letöltéssel, könnyen megtanulhatóan, és nem utolsósorban úgy, hogy az órát ne akassza a technikai megvalósítás. A lapozás után a részletek, illetve talán a legegyszerűbb olyan alkalmazás, ahol képekre írhatunk egytelen perc alatt. És ha még ez sem lenne elég, óravázlatot is adunk!

    Bővebben...

  • A legrosszabb könyvborítók

    Letölthető anyagok - 12 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Könyvekről, olvasásról, borítókról tanultunk, és én megpróbáltam összegyűjteni néhány kreatív és kevésbé sikerült könyvborítót. Többé-kevésbé sikerült is, de elég sokat szenvedtem vele. Gondolhattam volna, hogy lesz olyan tanítványom, aki tudja a megoldást. A Bad book covers oldalán (ITT TALÁLHATÓ) csokorba összegyűjtve találhatunk többszáz valóban nagyon béna könyvborítót. Ha pedig választottunk néhányat, nincs más hátra, mint megszavaztatni a gyerekeket több kategóriában (legnyálasabb, legrosszabb horror stb.), vagy mondjuk képleírást játszani az oldallal  - itt választani kell egy borítót, és leírni úgy, hogy az 'ellenfél' minél később ismerje fel. Szintén lehet diktálást játszani - elkezdjük leírni az egyik borítót, a diákoknak pedig ki kell választani azt, amelyikről beszélünk.