• Adatrögzítés micro:Bittel

    Tippek, trükkök - 2 éve

    Írta: Nádori Gergely

    kepSokat lelkendeztünk már a micro:Bit nevű mikrokontrollerről. Nem nagyon van még egy olyan elérhető árú eszköz, amivel ilyen könnyen lehtne a diákoakt bevezetni az elektronika, programozás világába. Nemrég megjelent a v2-s változata, ami több memórián, beépített hangszórón, érintésérzékeny logón kívül más izgalmakat is tartogat. Ezek egyike az adatrögzítés képessége. Sokan, akik erre-arra akartuk használni a micro:bitet beleütköztünk abba a korlátba, hogy nem képes megjegyezni adatokat. Ha rögzítünk is valamit, például egy fizikai méréshez, azok csak addig lesznek meg, amíg a kis eszköz be van kapcsolva. Amint lemerül az elem, vagy valamiért megszűnik az áramellátás az addig rögzíett adatok elvesznek.

    Bővebben...

  • Hallgassunk erdőket

    Tippek, trükkök - 3 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A Tree.fm nevű oldal (ITT TALÁLHATÓ) a világ minden tájáról hozza el nekünk az erdőket. Az oldalra érve egy véletlenszerű erdőben dob le minket, Ghánában, Vietnámban, vagy éppen Oroszországban, és meg is mutatja az erdő képét. Ezután akár a háttérben bekapcsolva hagyhatjuk az erdő hangjait, így akár egy monszunerdő közepéről dolgozva :) Természetesen vannak kockázatai is, hiszen ha bekapcsolva hagyjuk, tényleg el lehet felejteni, hogy éppen egy erdő a háttérzaj, és kifejezetten ijesztő, amikor hirtelen beszól egy majom. De, ahogy a repülőgépen mindig hányingerrel küszködő világutazó is mondta: Valamit valamiért :).

    Bővebben...

  • Hétköznapi dolgok, nagy ötletek - egy zseniális oldal

    Nyelvoktatás - 6 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Egyre több olyan oldal van, amelyek rendkívül izgalmas tartalmakat tesznek közzé, de már a Facebook-on. Régebben megszokhattuk, hogy lenyomozhatóak voltak könnyen a Facebook-on megosztott videók eredetijei, most azonban fordulni látszik a kocka. Egyre többen eleve a közösségi oldalon posztolnak. Furcsa egy közösségi oldalra úgy (is) gondolni, mint tartalomszolgáltató portálra, de hát ha ez van akkor ez van. Szóval ma a TED-nek egy ilyen aloldalát ajánljuk, amelyet nagy szeretettel és lelkesedéssel használhatunk ... hát nyelvórákon biztos. Miért és hogyan találták fel a hyperlink-et? Érdekel a kapucni története? Netán a gombok evolúciója és eredeti szerepe? Hogyan változtatják meg életünket a lépcsők? Netán a londoni metró térkép sikerén töprengsz? Nos, egyre bővülő választékkal várnak érdekes videókkal minket. Én nem hagynám ki!

    Bővebben...

  • Csipogó kicsiknek, avagy mitől madár a madár?

    Termtudos ötletek - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    A Csipogó (IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL) online verziója kicsiknek szól és madarakról tanít. Találhatunk néhány madárfajról (mérsékelten) interaktív játékokat, kis madárhatározót (de csak nagyon kicsit), illetve viszonylag egyszerű szerkezetű, vizuálisan egy kisiskolás igényeihez alkalmazkodni próbáló kisokost. Összességében használhatónak tűnik az oldal, és pedagógusok számára is tartogat kellemes meglepetéseket, hiszen a letölthető anyagok adatbázis (*ITT TALÁLHATÓ igazán számukra lehet hasznos. Akárhogyan is van, egy-két tanórányi érdekes tananyagot feltétlenül össze lehet szedni a Csipogóban.

    Bővebben...

  • Olimpiai sportok és mögöttük a tudomány

    Internet a tanórán - 8 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Olimpiai év van, az augusztust rengetegen ülük végig a tévék előtt szurkolva. Talán most a kihűlőben lévő olimpiai láz hevében talán érdemes a sportok mögött megbúvó természeti jelenségek vizsgálatára is időt szánni. IDE KATTINTVA a jobb oldalon található Expand all gombra kattintva az összes sport és a hozzá tartozó interaktív tananyag is megjelenik. Megtanulhatjuk, hogy kosárlabdában mennyi matematikailag az esélye különböző helyekről a sikeres dobásnak, megtanulhatjuk az íjászat mögött a fizikát, vagy egy toronyugró sebességét, és a rá ható erőket Összesen 12 sporthoz tartoznak érdekes, interaktív tananyagok. Sajnos az oldal nyelve angol, de hátha nem riaszt el ez mindenkit.

    Bővebben...

  • Virtuális expedíciók mobillal

    Letölthető anyagok - 8 éve

    Írta: Nádori Gergely

    google expeditionsIzgalmas és kifejezetten az otatásnak szánt alkalmazást tett mindenki számára hozzáférhetővé a Google. Az Expeditions lényege, hogy a Google virtuális valóság szemüvegével egy egész osztály utazhat el izgalmas helyekre. A Google cardboard szemüveg bármely Androidos telefont átalakítja virtuális valóság szemüveggé. Nem túl drága mulatság (ide kattintva például kevesebb mint 300 forintért vehető darabja). Ha feltelepítjük a megfelelő alkalmazást (ITT TALÁLHATÓ), akkor választhatunk, hogy egy kalauzolt túrát szeretnénk, vagy magunk kalauzoljuk az osztályt. Ezt követően ki kell választanunk a helyszínt, erre már most sok száz lehetőségünk van és a lista folyamatosan bővül. Ha ezután a diákok is bekapcsolódnak, látni fogjuk, hol vannak és kijelölhetünk nekik pontokat, amire fel akarjuk hívni a figyelmüket. Az érzés tényleg olyan, mintha az adott ponton állnánk, hiszen körbe-körbe lehet nézni.

    Bővebben...

  • Nature Soundmap - a világ hangjai térképen

    Internet a tanórán - 8 éve

    Írta: Prievara Tibor

    soundmap A Nature Soundmap (ITT TALÁLHATÓ) egy interaktív térkép valójában, amely segítségével meghallgathatjuk a világ hangjait. Ellátogathatunk Borneo szigetére például, hogy meghallgathassuk a monszun hangjait. és hogy honnan tudom, hogy éppen a monszun hangjait hallgatom? Nyilván felismerhetném, de nem ez történt. Minden felvételhez magyarázat tartozik, így nem csupán a hangokat hallgathatjuk, hanem tanulhatunk is a helyről, ahol a hangokat rögzítették, illetve elmondják nekünk, hogy pontosan mit is kellene hallanunk. Hangok leírására nyelvórán remek lehet, sőt segédigék használatának gyakorlására is (hol lehetünk? stb.).

    Bővebben...

  • Labcamera ingyen minden tanárnak és diáknak

    Letölthető anyagok - 8 éve

    Írta: Nádori Gergely

    labcameraSokszor írtunk már a Labcamera (leánykori nevén Webcam Laboratory) nevű szoftverről, például ITT és ITT, de sokan szomorkodtak azon, hogy fizetős programról van szó. Nos, jó hírünk van: a program alkotói a magyar közoktatás résztvevői számára ingyenessé tették a Labcamera-t. A program letöltéséhez elsőként a Nemzeti Köznevelési Portálon kell regisztrálni (IDE KATTINTVA), majd az itt kapott jelszóval és azonosítóval INNEN letölteni a programot. Valójában nem is csak a Labcamera-t, hanem a virtuális kísérletező Fizika szoftvert is beszerezhetjük.

    Bővebben...

  • Magyarország madarai

    Internet a tanórán - 9 éve

    Írta: Nádori Gergely

    törpesármányMikor is észlelték elsőként hazánkban a törpesármányt? Biztosan sokakat égetett ez a kérdés, de amióta megjelent a Magyar Madártani Egyesület oldalán Magyarország madarainak listája (IDE KATTINTVA), ez már nem lehet gond. A megfelelő oldalra kattintva (IDE) egyértelművé válik, hogy 1988-ban fogták az első példányt (én csak tudom, mert ott voltam). Persze ennél sokkal több dologra is használható ez a remek oldal, ahol minden hazai madárfajról található leírás, kép pontos adatok a vándorlásáról, ha lehet, akkor még film is.

    Bővebben...