• Varázsdoboz

    Tippek, trükkök - 6 éve

    Írta: Nádori Gergely

    dobozClark 3. törvénye szerint a kellően fejlett technika megkülönböztethetetlen a varázslattól, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy már házilag is barkácsolhatunk magunknak olyan varázsdobozt, amit csak a titkos kopogtatással lehet kinyitni. Nem lesz másra szükségünk mint egy piezo zümmögőre, egy kis servo motorra, egy ledre, pár ellenállásra és persze egy micro:bit mikrokontrollerre. Ezek rakhatunk össze könyedén egy olyan kis dobozt, ami csak a megfelelő kopogásra nyílik ki. Íme egy videó róla:

    Bővebben...

  • LEGO projektek

    Letölthető anyagok - 6 éve

    Írta: Nádori Gergely

    maker kepAz idei BETT kiállítás egyik érdekessége volt számomra, hogy a LEGO nem új termékekkel, hanem egy új megközelítéssel jelent meg rajta. A maker szemléletet ötvözték a LEGO adta lehetőségekkel és így készítettek el olyan projekt ötleteket, amiket kicsik és nagyok is tudnak használni. Mindezek IDE KATTINTVA érhetőek el. Vannak egészen kicsiknek szánt apró feladatok, amik a tervezés alapjait tanítják meg játékos formában és vannak a felső tagozatosoknak szánt komplexebb projektek is. Mindegyik egy probléma megfogalmazásával kezdődik és arra biztatja a diákokat, hogy mielőtt nekikezdenének építkezni, egy kicsit gondolják át, hogy mi is a probléma lényege és mi lehet a hatékony megoldás rá. Természetesen ötleteket is találunk a megvalósításhoz.

    Bővebben...

  • 3D térkép kartonból

    Tippek, trükkök - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    citadellaA mikrokontrollerek és a 3D nyomtatók mellett a modern sufni mozgalom alapeszköze a lézervágó. (meguntam, hogy magyarul is minenhol a maker kifejezést használjam erre a csináld-magad mozgalomból kinőtt modern iárnyzatra, így mostantól sufni néven hivatkozok majd rá. A sufni mozgalom a modern technikát használja arra, hogy mindenki meg tudja valósítani a saját elképzeléseit, átélje a tervezés és az alkotás örömét.) Nekünk is sikerült egyre szert tenni itt az iskolában és már el is készítettünk vele egy 3D térképet. Az alábbi Sway bemutatja, hogy miként:

    Bővebben...

  • Telefonból mikroszkóp

    Tippek, trükkök - 8 éve

    Írta: Nádori Gergely

    kepBaranyai István kollégám írt arról a nyáron (ITT), hogy hogyan csinált mikroszkópot a mobiltelefonjából. Nem kellett hozzá más, csak egy kiszolgált DVD-lejátszó (a CD is jó), amiből kiszedte a lencsét, meg egy szilikon karkötő. Mivel sikerült nekem is szereznek egy rossz optikai meghajtót, gondoltam, magam is kipróbálom. Sajnos azonban csak egy nagyon öreg karkötőt találtam, ami azonnal darabokra foszlott. Szerencsére ott áll a munkára kész Craftbot+ nyomtató, így az OpenSCAD programmal pár perc alatt terveztem is egy tartót a lencsének.

    Bővebben...

  • Csináld magad

    Internet a tanórán - 10 éve

    Írta: Nádori Gergely

    diy.orgTűzoltó leszek és katona, sok gyerek gondolja így. A gyerekkorban az egyik legjobb, hogy annyi minden érdekli az embert és annyi mindennel van kedve foglalkozni. A DIY oldal (IDE KATTINTVA) ennek ad terepet. Biztosan sokan emlékeznek rá, hogy az amerikai filmekben a cserkészek mindig mindenféle jelvényért küzdenek: túlélés, csomózás, titkosírás stb. Meglepően hatékony módszere ez a motivációnak. A DIY oldal felépítése is hasonló, kiválaszthatunk egy képességet (térképész, építész, rejtjelező stb.) és megkapjuk, hogy annak eléréséhez ilyen kihívásoknak kell megfelelni. Ha a gyerek megcsinálta a feladatot, feltöltheti az erről készült fényképet, videót és már meg is kapja az ezért járó jelvényt.

    Bővebben...

  • Ingyen van az Algodoo

    Letölthető anyagok - 10 éve

    Írta: Nádori Gergely

    algodooKezdetben volt a remek Phun nevű program, ami (akárcsak a szintén kiváló Geogebra) egyetemi szakdolgozatként született. Egy két dimenziós szimulátorról van szó, amiben tárgyakat rajzolhatunk, rugókat, láncokat, fogaskereket rakhatunk hozzájuk és megnézhetjük, hogyan is működik ez az egész. A nagy sikerű programot azután szerzője továbbfejlesztette szerzője, így jött létre az Algodoo, ami IDE KATTINTVA tölthető le.

    Bővebben...