• 3D térkép kartonból

  Tippek, trükkök - 7 hónapja

  Írta: Nádori Gergely

  citadellaA mikrokontrollerek és a 3D nyomtatók mellett a modern sufni mozgalom alapeszköze a lézervágó. (meguntam, hogy magyarul is minenhol a maker kifejezést használjam erre a csináld-magad mozgalomból kinőtt modern iárnyzatra, így mostantól sufni néven hivatkozok majd rá. A sufni mozgalom a modern technikát használja arra, hogy mindenki meg tudja valósítani a saját elképzeléseit, átélje a tervezés és az alkotás örömét.) Nekünk is sikerült egyre szert tenni itt az iskolában és már el is készítettünk vele egy 3D térképet. Az alábbi Sway bemutatja, hogy miként:

  Bővebben...

 • Telefonból mikroszkóp

  Tippek, trükkök - egy éve

  Írta: Nádori Gergely

  kepBaranyai István kollégám írt arról a nyáron (ITT), hogy hogyan csinált mikroszkópot a mobiltelefonjából. Nem kellett hozzá más, csak egy kiszolgált DVD-lejátszó (a CD is jó), amiből kiszedte a lencsét, meg egy szilikon karkötő. Mivel sikerült nekem is szereznek egy rossz optikai meghajtót, gondoltam, magam is kipróbálom. Sajnos azonban csak egy nagyon öreg karkötőt találtam, ami azonnal darabokra foszlott. Szerencsére ott áll a munkára kész Craftbot+ nyomtató, így az OpenSCAD programmal pár perc alatt terveztem is egy tartót a lencsének.

  Bővebben...

 • Csináld magad

  Internet a tanórán - 3 éve

  Írta: Nádori Gergely

  diy.orgTűzoltó leszek és katona, sok gyerek gondolja így. A gyerekkorban az egyik legjobb, hogy annyi minden érdekli az embert és annyi mindennel van kedve foglalkozni. A DIY oldal (IDE KATTINTVA) ennek ad terepet. Biztosan sokan emlékeznek rá, hogy az amerikai filmekben a cserkészek mindig mindenféle jelvényért küzdenek: túlélés, csomózás, titkosírás stb. Meglepően hatékony módszere ez a motivációnak. A DIY oldal felépítése is hasonló, kiválaszthatunk egy képességet (térképész, építész, rejtjelező stb.) és megkapjuk, hogy annak eléréséhez ilyen kihívásoknak kell megfelelni. Ha a gyerek megcsinálta a feladatot, feltöltheti az erről készült fényképet, videót és már meg is kapja az ezért járó jelvényt.

  Bővebben...

 • Ingyen van az Algodoo

  Letölthető anyagok - 3 éve

  Írta: Nádori Gergely

  algodooKezdetben volt a remek Phun nevű program, ami (akárcsak a szintén kiváló Geogebra) egyetemi szakdolgozatként született. Egy két dimenziós szimulátorról van szó, amiben tárgyakat rajzolhatunk, rugókat, láncokat, fogaskereket rakhatunk hozzájuk és megnézhetjük, hogyan is működik ez az egész. A nagy sikerű programot azután szerzője továbbfejlesztette szerzője, így jött létre az Algodoo, ami IDE KATTINTVA tölthető le.

  Bővebben...