2016 legnépszerűbb cikkei

Tíz weboldal... - 2017. január 3.

Írta: Nádori Gergely

podiumItt az új év, ideje egy kicsit visszanézni az előzőre is. Vajon mik voltak azok a cikkek, amiket a legtöbben olvastak 2016-ban? Nem meglepő, de leginkább az általánosabb, mindenkinek szóló cikkeket, hiszen azok mindenkihez szólnak. A listát torzítja az is, hogy az év elején megjelent cikkek sokkal könnyebben gyűjtenek sok olvasót, mint azok, amik december közepén jeletek meg, de ez nem csak a mi cikkeink problémája, hanem a Star Wars filmeké is. De akkor következzen a 2016-os TanárBlog slágerlista, ahogy illik visszaszámlálás-szerűen:

10. Mikor dől ránk a ferde torony?
A PISA eredmények mindenkit megráztak, talán ezért is lehetett sok olvasója annak, amit mi gondoltunk róla.

9. Coelho idézet generátor
Láthatóan nem csak a tanárok jutnak el ide, hanem vannak, akiket a Google irányít ide. Például azért mert Coelho idézeteket kerestek.

8. Világraszóló könyvtár
Mindenki szereti ha valami nagyszerű dologhoz ingyen juthat hozzá, az Akadémiai Kiadó e-könyvtára pedig ezt a lehetőséget ajánlja fel, nem csoda, hogy sokan szívesen olvastak róla.

7. A komplex természettudományról
Szintén erősen kötődik az oktatáspolitikához ez a cikk, nyáron ugyanis meglepetésre és teljesen előkészítetlenül vezették be a komplex természettudomány tantárgyat a szakiskolákban. Nekünk van már két évtizednyi tapasztalatunk abban, hogy ilyen így tanítani, ezért is lehetett érdekes a véleményünk.

6. Vajon visszajelöljelek-e?
Mostanra már nincs olyan tanár, akinek ne kellene döntenie, hogyan viszonyul a saját és a diákjai online jelenlétéhez, ezért is lehetett izgalmas pár jó tanács.

5. Labcamera ingyen
Már láthattuk, hogy az ingyen dolgoknak nagy a vonzása, hát még egy ilyen csodás szoftvernek!

4. Néhány tanács kezdő (és haladó) tanároknak
Az ingyen dolgoknál láthatóan csak a jó tanácsok a kelendőbbek. Abból sosem elég.

3. Digitális tanulásmódszertan
Ugyan tavaly előtt jelent meg, de befutott az idei toplistára ez a 20 órás, részletesen kidolgozott kurzus, ami segít a diákoknak abban, hogy a tanulásban is tudják használni a digitális eszközöket.

2. Gondolattérkép, a csodaeszköz
A gondolattérkép nagyon sok dologra és szinte bármilyen tantárgyban és életkorban felhasználható eszköz, nem csoda, hogy sokakat érdekelt ez a cikk.

1. Ki irányít kit? Egy megismételt kísérlet tanulságai
Erről a kísérletről még a Morning Show is beszámolt, nem is csoda, hogy ez volt 2016 legnépszerűbb írása.