Szótanulás - az arc

Nyelvoktatás - 2011. június 25.

Írta: Prievara Tibor

Ha szavakat tanítok, ebben az esetben az 'arc' részeit kezdőknek, általában megpróbálom valami értelmes tevékenységnek álcázni a tanulást. Persze, lehet érdekes az is, ha egy papíron ott egy arc, és be vannak jelölve a részei. Viszont most kipróbáltam az Anaface nevű alkalmazást (ITT TALÁLHATÓ), és ezentúl ezt mindig így fogom csinálni. Az el sem hangzott, hogy az arc részeit tanuljuk, csak annyit mondtam, hogy most azt fogjuk kideríteni, hogy 3 híres ember egy 10-es skálán mennyire szép (már ami az arcukat illeti). Hogy ezt hogyan lehet az Anaface oldalával 25 perc alatt nagyon viccesen megtudni? Nos, a lapozás után minden titkot megosztunk!

Először mutassuk fel (vagy vetítsük ki) 3 híresség szemből fényképezett arcképét (fontos, hogy vagy a kép URL-jét mentsük el, vagy magát a képet tegyük fel a gépünkre). Ezután látogassunk el az Anaface oldalára, és ismerkedjünk meg a rendszerrel - nem fog gondot okozni, elég egyszerű kis oldal: töltsük fel a képet, vagy adjuk meg az URL-jét. Ezután a mintát követve jelöljük be a 17 pontot az arcon, majd megkapjuk az eredményt (pl. 7.8 pont 10-ből). Van hozzá magyarázat is! Végül ismételjük meg a játékot újra (először az arc részeit hozzáírtam a képhez - SMART Board digitális tintaréteg!), másodszor ezeket együtt mondtuk - pl. a bal szem feletti szemöldök - a harmadik körben a gyerekek mondták. A nagyon jó az volt ebben, hogy harmadszorra sem volt unalmas (sőt!), és észrevétlenül megtanultuk a szavakat.

Fontos: ezt a játékot nem számítógépteremben játszottuk, hanem kivetítve (lehet interaktív táblára, vagy csak úgy egy projektorral), és nem a gyerekek csinálták. Ha így lett volna, egyetlen angol szó kiejtése nélkül 1 perc alatt elvégezték volna a feladatot! Erre figyeljünk. Végül egy újabb kép a weboldalról.