Quikmaps - nyúlj bele a térképbe

Internet a tanórán - 2009. augusztus 6.

Írta: Prievara Tibor

A Quikmaps (sic!) (IDE KATTINTVA érhető el), és nevéhez méltóan egy térkép alkalmazás  - nem egyedi, több ilyen létezik már, segítségével a Google maps térképeibe írhatunk bele, illetve helyezhetünk el különböző ikonokat. A használata nagyon egyszerű, még regisztrálni sem kell és az eredmény beágyazható. Lássuk részletesebben is:

Az oldalra látogatva eldönthetjük, hogy regisztrálunk-e. Az oldal előnye, hogy ez nem szükséges, regisztráció nélkül is dolgozhatunk az oldalon - a hátránya ennek annyi, hogy nem szerkeszthetjük később az elkészült térképeket. Ezután be kell írnunk az adott város, városrész, vagy térség nevét és máris kezdődhet a tényleges munka. Mindez 2 percet vett igénybe, azaa nem kell 20 percig regisztrálni, visszaigazolni a regisztrációt, adatokat megadni, jelszavakat kitalálni a gyerekeknek (amit később úgyis elfelejtenek, úgyhogy a következő alkalommal kezdődik az egész előről) stb. Ez nem tűnik talán nagyon fontosnak, de ha csak 45 percünk van, és ebből 15 azzal telik, hogy megkeressük az oldalt és regisztrálunk rajta, akkor ez igencsak visszaveti az óra hatékonyságát.

Szóval, földrajz órán mint térképet lehet használni, magyarórán mondjuk be lehet járni/jelölni  Magyarország fontosabb költőinek a szülővárosait. Angolórán, és egyéb nyelvórákon bármilyen adott városban készíthetünk virtuális városnézést. A lehetőségek kiapadhatatlanok, érdemes próbálkozni, ez szinte biztosan bejön - akár csak ha kiválasztunk minden csoportnak egy-egy várost, és a Wikipédián erről a helyről kell a diákoknak információt keresni, majd a rérképen ezt megosztani.

Mindehhez jó webkettes alkalmazáshoz méltóan kaphatunk kódot, azaz beágazhatjuk saját blogunkba, weboldalunkba. Illusztrációként álljn itt egy hevenyészett Budapest térkép, melyet tényleg 1 perc alatt készítettem és amivel a 2009. évi felújítások idején bármivel közlekedni próbálóknak állítok emléket.