Interaktívan pénzről, hitelekről

Nyelvoktatás - 2009. július 11.

Írta: Prievara Tibor

Cinikus lenne, ha az amerikai hitelválság pozitív hatásait elemeznénk. Márpedig most azt tesszük. Kétségtelen, hogy a bankoknak, vagy éppen az amerikai átlagpolgárnak sok álmatlan éjszakát okozott a crach, ugyanakkor megjelentek az átlagembernek szóló érdekes, informatív oldalak, alkalmazások, játékok. Most kettőt választottunk ki, mindekettőt őszinte lelkesedéssel ajánljuk 'business English' iránt fogékony tanulóknak, vagy éppen ezt tanító tanároknak.

Természetesen ez közel sem jelenti azt, hogy kizárólag nekik szólnának ezek az oldalak, hiszen hétköznapi emberek számára készültek, rengeteg interaktív, multimédiás elemet tartalmaznak, és nem utolsósorban akár a magyar ember hétköznapjait (és nyugodt éjszakáit) befolyásoló dolgokról tanulhatunk - még mielőtt végleg eladósodnánk jen-ben :)

És most a lényeg:

The Dept Trap (IDE KATTINTVA érhető el). A The New York Times üzleti oldalain található ez a remek interaktív játék (nem is játék, inkább remek multimédiás, interaktív bemutató). A koncepciója nagyon egyszerű: egy-egy mondatot találhatunk, ahol a szavak helyenként linkek. A linkek mögé nézve cikkek, videók, fényképek segítségével tájékozódhatunk tovább. Rengeteg hasznos, intelligensen rendszerezett információ található a NY Times oldalán, a fenti képen éppen egy videó látható, amelyben egy középkorú családanya meséli e, hogy az ő életére milyen hatással volt a (van) a hitelválság.

Bad Credit Hotel (IDE KATTINTVA tekinthető meg): Talán még hasznosabb mint az előző aldal, mivel itt minden videórészlet, kimondott szó feliratozva, illetve feliratban is megjelenik. Ez teheti az oldalt átlagos nyelvtanulók számára is rendkívül hasznossá. Egy szállodában kell egy szobába elérnünk, eközben információkat összegyűjtenünk, és ezeket felhasználva valahogy önállóan kikeveredni a ránk leselkedő hitelcsapdából. A film fekete-fehér, a szálloda portás kedves fekete ember, a kivitelezés pazar, tanulható, érdekes, hasznos. Mi kell még?