Tíz hasznos beszédszintetizátor

Tíz weboldal... - 2009. július 11.

Írta: Prievara Tibor

A beszédszintetizátorok egyre fejlettebbek. Most már létezik annyi ingyenes program, hogy talán érdemes írni róluk. Amit tudnak: az írott szöveget beszéddé alakítják. Több fajtájuk létezik, vannak jobbak, kevésbé meggyőzőek, vannak online használhatóak, de akár a Word-be telepíthetőek is. Nézzük a legfontosabbakat (sajnos magyarul még nem láttunk ilyen programokat, sok egyéb nyelven viszont igen).

 

1 AT & T text-to-speech generator (IDE KATTINTVA található): nem szoktam sorrendben írni a sorozatban, de most ezt muszáj előrevennünk. Szinte kifogástalan (nem mindegyik beszédhang, mondjuk) az angolja, már egész mondatokat is szépen ki tud mondani, nem csak a kiejtés, de az intonáció is élvezhető. Persze még mindig ne várjunk 100%-ot ezektől a programoktól, de az AT & T elég közel jár a megoldáshoz! Ja, és fontos még, hogy az elkészült hangfájlt wav formátumban (de talán mp3-ban is) saját gépünkre tötlhetjük és használhatjuk. És nem csak angolul van, hanem franciául, spanyolul és németül is!

2 Expressivo (ITT TALÁLHATÓ). Ez egy fizetős szoftver, viszont elég kedves demo áll rendelkezésünkre. Hátránya, hogy összesen 200 karakternyi szöveget másolhatunk be egyszerre, viszont jó minőségű, élvezhető hanganyagot kapunk. Érdekesség, hogy az amerikai és brit angol mellett román és lengyel kiejtés is szerepel a listán.

3 WordTalk (ITT AZ OLDAL LINKJE): Ez talán a legbonyolultabb, ugyanakkor talán a legérdekesebb alkalmazás. Ez egy szofver (pici), amit a gépünkre kell letöltenünk (megnéztem, nincs benne vírus). Miután letöltöttük, megkérdezi, hogy rámászhat-e a Word-re. Én megengedtem neki. Ezután a Word-ben megjelent egy újabb kis ikonsor, ahol bármilyen (angol) szöveget kérésre azonnal kimond. Sőt, fel is vehetem a felolvasott szövegeket és mp3-akat csinálhatok belőlük. Sajnos a minősége nem igazán AT &T, de azért megteszi. A képen a menüsor látható. Ha valakiben van némi kalandvágy, érdemes telepíteni a programot.

4 Cepstral (IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL): Ő is nagyjából ugyanazt tudja, mint az előző alkalmazások, szintén vagy egy tucat nyelven (még kanadai francia is van). Előnye még. hogy a hangfájlt itt is letölthetjük és eltehetjük gépünkre.

5 Ivona (ITT AZ OLDAL): Hasonló, mint az eddigiek, szintén engedi a hangfálkok letöltését. Román és lengyel hangok is vannak.

6 SpokenText (IDE KATTINTVA érhető el): Ezt az oldalt sokan ajánlják, engem nem győzött meg. Regisztrálnunk kell, aztán egy 15 napos próbaüzemet kaounk. A hangfájlok letölthetőek ugyan, viszont az elejére és a végére is hozzáteszi az oldal saját reklámját, és ha rövidebb anyagokat szeretnénk szintetizálni, akkor ez elég bosszantó lehet. Szintén nehézkesebb volt a konvertálás, valamint a hang minősége sem a legjobb.

7 Acapela (ITT A WEBOLDAL): Egyszerű, nem ad sok mindent, de azt biztosan és jó minőségben. Rövid szövegeket másolhatunk be és hallgathatunk meg. Viszont itt sehol máshol nem tapasztalt bőségben találtunk nyelveket, a töröktől és a dántól kezdve a finnen át egészen a görögig és a csehig. Természetesen a legnépszerűbb nyelvek sem maradnak ki, azaz angol, francia, német, olasz és spanyol is megtalálható.

A fenti oldalak mellett érdekes lehet még a Talkr (ITT TALÁLHATÓ), amely segítségével blogokat hangosíthatunk ki (csak angolul sajnos), a SayzMe (IDE KATTINTVA érhető el), amely egy újabb letölthető program - csak kalandvágyóbbaknak ajánljuk, valamint a VozMe (ITT ÉRHETŐ EL), ahol - többek között - például hindi nyelven is szintetizálhatunk.