Frengly - online fordítás sok nyelvre

Tippek, trükkök - 2009. július 31.

Írta: Prievara Tibor

Mindenki szeretne mindent megérteni - ám az internet sajnos igazságtalan és a legtöbb hasznos, használható anyagot a nagy világnyelveken (leginkább angolul) teszi közzé. Joggal érezheti a kisebb nyelveket beszélő webpolgár, hogy neki is joga ven ezekhez az információkhoz. A Frengly (ITT TALÁLHATÓ) talán megoldást adhat nekünk is.

Az oldal használata teljesen egyszerű: bemásoljuk a lefordítandó szöveget, kiválaztjuk, hogy milyen nyelvre fordítson, majd kattintunk és kész. A puding próbája persze az evés, sokan emlékeznek még talán a 'DVD játékos' viccesre sikerült fordítására, szóval mielőtt ajánlottuk volna az oldalt, készítettünk egy próbafordítást egy nem is annyira egyszerű Index cikkből. Íme az angol eredmény (nem tökéletes, de szerintem meggyőző - lehet érteni, hogy mit is akar a cikk):

 

 

"Négy hitelező 112 millió forintos követelése miatt felszámolás folyik a monoki Reneszánsz Kastélyszálló Kft. ellen, amely jelenleg is Szepessy Zsolt László monoki polgármester – a cég egyik korábbi tulajdonosa – lakcímére van bejelentve. A társaság a pénz nagy részével az államnak tartozik: százmilliós adótartozása mellett nem fizetett vissza húszmillió forintnyi állami támogatást, sőt eladta az annak fedezetéül szolgáló kastélyt. Szepessy jelenleg is tulajdonosa egy építőipari vállalkozásnak, amely ellen bírósági és APEH-végrehajtás is indult az elmúlt években."

 

'Four creditor's claim because of a $ 112 million in liquidation of the Renaissance Monok Kastélyszálló Ltd., which is currently Szepessy Zsolt László Monok mayor - a former owner of the company - address is registered. The company is a large part of the money belongs to the State: százmilliós tax is not paid back twenty million forints in state aid, or even sold to cover the castle. Szepessy is currently the owner of a construction company, against which the enforcement of judicial and tax have been launched in recent years.'