Forvo - közösségi hangos szótár

Internet a tanórán - 2009. augusztus 8.

Írta: Prievara Tibor

Nyelvtanulók figyelmébe ajánljuk a Forvo oldalát (IDE KATTINTVA található). A Forvo egy elég nagy internetes közösség, amelynek egyszerű a célja: a világ összes nyelvének összes szavát szeretné rögzíteni. Vagyis az oldal nem más, mint egy hatalmas kiejtés szótár sok-sok nyelven. Érdekes elképzelés, de vajon működik-e a gyakorlatban? Megnéztük.

Rengeteg nyelven vannak szavak, már nagyarul is. Igaz nem sok, csak kb. 2000, de sok alapszó/kifejezés (pl. Jó reggelt) már hallható. A szavakat egy ikonra kattintva egyszerűen le lehet játszani (ezt is értékelnünk kell, van olyan oldal, ahol külön le kell töltögetnünk az összes szót Media Player-rel), viszont meglepő, hogy a magyar szavak kiejtésére mennyi külföldi vállalkozik. Azért a hogy vagy? nem olyan könnyű, ha valakinek nem anyanyelve a magyar. És ez meg is látszik az adatbázison - fura, amikor egy svéd, vagy éppen egy német a saját kedves akcentusával tesz fel szavakat - nem rossz különben, meg érthető is, de ha minta kell, talán nem a hodzs vadzs lenne az. Pozitívum, hogy minden esetben találtam hallhatóan magyar anyanyelvi beszélőt is, szóval még választék is volt.

 

Az oldal használata sokoldalú: egyrészt tanulhatunk belőle akár egzotikus nyelveket is - legalábbis ami a kiejtést illeti. Másrészt tehetjük azt is, amit néhány tanuló láthatóan nagy előszeretettel tesz: az anyanyelvi beszélő mintája alapján gyakorolhatjuk a szavak kiejtését, majd felvehetjük a mi változatunkat, amit sokszor visszahallgathatunk.

De ha még ez sem elég, diákokkal magyar projektet készíthetünk, ahol mondjuk 100 fontos szót, kifejezért rögzíthetünk az oldalon, hozzájárulva ezzel is sok-sok magyarul tanuló boldogulásához.

EGy szó, mint száz, az oldal érdekes, az ötlet szerintem nagyon jó, hogy mennyire lesz elterjedt, az már csak a felhasználókon múlik.