Tíz weboldal ... angoltanítás gyerekeknek

Tíz weboldal... - 2009. július 11.

Írta: Prievara Tibor

Mai témánk: Hogyan használhatjuk az internetet gyerekek angoltanításában? Nos, sajnos soha nem tanítottam gyerekeket, viszont van két saját, őket, illetve az internetet használtam segítségül, hogy összeállítsak egy 10 weboldalból álló listát, amely kicsiket tanító angoltanárok számára (szerintem) nagyon hasznos lehet

(a Bővebben gombra kattintva a teljes lista, képekkel, és bevezetővel hozzáférhető!).

 

A lista előtt egyetlen gondolat: bár a Közösségi címkézés című poszt nem kifejezetten angoltanároknak szólt, most azt láthatjuk, hogy a del.icio.us nevű oldal segítségével 20 perc keresés után 15-20 olyan oldalt lehet találni, amelyet olyan tanárok tettek közzé, mentettek el, akik gyerekekkel foglalkoznak, és hasznosnak találtak. Azaz: ha jók az alábbi oldalak, akkor nem azért jók, mert értek a kisgyerekek tanításához, és tudom, hogy milyen oldalak tetszenek neki, hanem azért jók, mert a világon minden részén gyerekekkel foglalkozó angoltanárok ötleteiből szemezgethettem. És ezt bárki megteheti!

És most a lista (az osztályzatokat 1-től 10-ig adjuk):

1. http://www.starfall.com/

Zseniális oldal, 4 szinten ad (teljesen ingyenes) foglalkoztató anyagokat, sok képpel, a korosztálynak megfelelő tálalásban. Az első szint egészen piciknek szól, a 4. már idősebb gyerekeknek.

TanárBlog osztályzat: Kidolgozottság: 8; IKT (internetes órai használat): 9

 

2. http://www.mes-english.com/

A MES-English nagyon sok letölthető, az órán használható kártyát, társasjátékot, és egyéb érdekességet tartalmaz. Az oldalt magát órán kevéssé lehet használni, viszont bármit kinyomtathatunk, letölthetünk, elvihetünk, és hasznosíthatunk (iszonyatosan sok óravázlatot és anyagot találtunk, tényleg!)

TanárBlog osztályzat: Kidolgozottság: 7 (az oldal maga nem igényes, de jól használható); IKT (internetes órai használat): 5 (nem erre találták ki, itt hagyományos tantermi órán használható anyagokat lehet letölteni).

 

3. http://www.eslkidstuff.com/Articles.htm

Ez az oldal nem tananyagokat, hanem gyerekek tanításával kapcsolatos szakcikkeket gyűjtött össze. Vannak cikkek 1991-ől, de 2006-ból is. Részletesebben beleolvasni nem volt időnk, de hát sok angoltanár hasznosnak találta a világban, gondoltam, hátha tényleg jó.

TanárBlog osztályzat: Kidolgozottság: 5 (egyszerű lista az oldal, a tartalom viszont jó); IKT (internetes órai használat): 7 (közvetlen haszna nincs, de ha  a cikkek jók, ...)

 

4. http://www.magickeys.com/books/

Az oldal sok online könyvet, mesét tartalmaz, képekkel, gazdagon illusztrálva. Elsősorban nem nyelvtanulóknak szánták, de szerintem lehet használni.

TanárBlog osztályzat: Kidolgozottság: 6; IKT (internetes órai használat): 9

 

5. http://www.earobics.com/gamegoo/gooey.html

Ez a személyes kedvencünk (gyerekeknek is). Rengeteg interaktív játék közül választhatunk. Ráadásul nyelvi szint, illetve korosztály szerint rendszerezve. Nem zseni a gyerekem (vagyis dehogynem ), de a kengurus betűfelismerő játékot nagyon szívesen játszotta - pedig hol van még a betűk tanulásától!

TanárBlog osztályzat: Kidolgozottság: 10; IKT (internetes órai használat): 10

 

6. http://www.kiddierecords.com/2007/index.htm

Rengeteg régi (1940-es, 1950-es években kiadott) hangos gyerek könyveket tettek letölthetővé számunkra. Mi a cirkuszost hallgattuk meg, a szöveg nehéz, de a képek érdekesek, és le lehet - talán - egyszerűsíteni. Külön érdeme az oldalnak, hogy mind az audió, mind a képek letölthetőek, és újrahasznosíthatóak.

TanárBlog osztályzat: Kidolgozottság: 7 (világos a szerkezet, de azért csak egyszerűen beszkennelték a könyveke, és feltettéka képeket); IKT (internetes órai használat): 7 (nincs IKT szempontból hozzáadott érték. A szép az, hogy letölthetővé tették a könyveket - ami már önmagában nagyon szép dolog!)

 

7. http://www.kidsknowit.com/educational-songs/index.php

Az oldal rengeteg videót, dalt, és egyéb izgalmas tananyagot kínál - angol anyanyelvű gyerekeknek. Vannak játékok is, amelyeket később (általános iskolában) használhatnak akkor is, ha magyarul tanulják a tantárgyakat. MIndenesetre sok téma közül választhatunk, és az angol iskolákban tanítók (a del.icio.us szerint) hasznosnak tartják.

TanárBlog osztályzat: Kidolgozottság: 7; IKT (internetes órai használat): 10

 

8. http://www.abcteach.com/

Na, itt aztán minden van; vicces játékok, szókártyák, képek, óravázlatok, tematikus (pl. ünnepek) vázlatok, és mi ki tudja mi más. Egy látogatást feltétlenül megér!

TanárBlog osztályzat: Kidolgozottság: 10; IKT (internetes órai használat): 10

 

9. http://www.kindersite.org/

Valószínűleg zseniális oldal. Azért valószínűleg, mert egy szerver hiba miatt nem sikerült beregisztrálnom (egyébként ingyenes az oldal használata). Nagyon sokat ígér - egy hatalmas internetes tananyagbankban kutakodhatunk kedvünkre. Bár nekem nem sikerült megnéznem, annyi tanár kedvence volt a del.icio.us-on, hogy nem volt szívem. Ha valaki bejut, hagyjon egy üzenetet!

TanárBlog osztályzat: Kidolgozottság: ??; IKT (internetes órai használat): ??

 

10. http://www.genkienglish.net/songs.htm

Ez egy japán oldal, és egy CD sorozathoz kötődik., Mindenesetre a dalok annyira nem rosszak, tényleg használhatónak tűnnek piciknek. Sajnos az én gyerekeim már el vannak zeneileg rontva, ezért ők nem élvezték annyira  a dalokat.

TanárBlog osztályzat: Kidolgozottság: 7; IKT (internetes órai használat): 8

Nos, ennyi a mai ötlettárunk, ha bárkinek kérdése, hozzászólnivalója van, szeretettel regisztráljon, hátha tovább tudjuk együtt bővíteni a listát a kommentekben!